16 Aralık 2018 09:36

CHP Ankara'daki tren faciası için Meclis Araştırması istedi

CHP Grup Başkanvekileri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç, Ankara'daki tren faciasının araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

CHP Grup Başkanvekileri Özgür Özel, Engin Altay ve Engin Özkoç, Ankara'daki tren faciasının araştırılması için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Kazanın, 2’nci hattan hareket etmesi gereken YHT’nin, 1’inci hattan hareket etmesi ve Ankara-Esenkent arasında yol kontrolü yapmaktan dönen kılavuz trenle saat 06:36 civarında Marşandiz Gar'da çarpışması (Karambol) sonucu meydana geldiği belirten araştırma önergesinde, kazanın nedenine ilişkin yetkililerin açık, net ve tatmin edici bir açıklamada bulunmadığı ifade edildi. Demiryolu işletmeciliğinde bu türden insan hatalarını sıfıra indirmek ve trafik güvenliğini sağlamak üzere çeşitli sistemler geliştirildiğine dikkat çekilen önergede, “Bunlar trafiğin merkezden idaresi, trafiğin sinyalle idaresi, Avrupa Tren Kontrol Sistemi’dir (ERTMS). Bu sistemlerin her birinde tren trafiğinin güvenli olarak sürdürülebilmesi için kendi içinde karmaşık bileşenleri vardır. Kazanın asıl nedeninin de bu işleyiş olduğu belirtilmektedir. Uzmanlar, söz konusu güzergahta yukarıda sayılan sistemlerden herhangi birinin bulunması halinde kazanın kesinlikle yaşanmayacağını belirtmektedirler. Çünkü bir sinyal bloğunda eğer bir tren varsa o bloğa başka hiç bir trenin giremeyeceği ifade edilmektedir” denildi.

2004 Pamukova ve 2018 Çorlu’da yaşanan tren kazalarının altyapı eksikliklerinin ve TCDD’nin işletmeciliğindeki kusur ve hatalardan kaynaklandığı hatırlatılan önergede, 2004-2018 yılları arasında yaşanan altı büyük tren kazasında 100'e vatandaşın hayatını hayatını kaybettiği kaydedildi.

'GEBZE-HALKALI HATTINDA DA OLABİLİR'

Uzmanların Kayaş-Ankara-Sincan hattında yaşanan bu trajedinin benzerlerinin iktidar tarafından yerel seçimlerden önce işletmeye alınmaya çalışılan Gebze-Halkalı hattında da yaşanabileceğini söylediğine dikkat çekilen önergede, can ve mal kaybına yol açan bu türden kazaların gerçek nedenlerinin ve TCDD’nin işletmecilik hatalarının ortaya çıkarılması, altyapı eksikliklerinin tespit edilmesi ve alınması gereken önlemlerin belirlenmesi Meclis Araştırması açılması istendi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tarihi hamamda soba faciası: 1 ölü, 3 yaralı

SONRAKİ HABER

Erdoğan, Portakal'ı hedef göstermeyi sürdürüyor: Patlatırlar enseni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...