15 Aralık 2018 09:48
Son Güncellenme Tarihi: 15 Aralık 2018 12:43

İnsan hakları savunucuları hasta tutuklular için çağrı yaptı

İHD Adana ve İstanbul şubeleri hasta tutuklular Cemil İvrendi ve Abdullah Kalay’ın serbest bırakılması için çağrı yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İHD Adana Şubesi Hapishaneler Komisyonu bu hafta açıklamasını Mersin Tarsus 1 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 56 yaşındaki hasta tutuklu Cemil İvrendi için yaptı. 1994 yılından bu yana cezaevinde bulunan İvrendi’ye, 2002 yılında Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde iken ‘kalp yetmezliği’ hastalığı tanısı konulmuş. Hapishane Komisyonu Başkanı Nejat Okay'ın verdiği bilgiye göre aort kalp kapakçığı iflas eden İvrendi, kullandığı ilaçların kan sulandırıcı olması nedeniyle haftada bir doktora görünmesi  gerekiyor. Daha sonra makatında meydana gelen kanamalı bir hastalık nedeniyle ameliyat olan İvrendi, kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olduğu için kanamasını durdurmaz. İnönü Parkı’nda bir araya gelen İHD üyeleri İvrendi’nin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.

Hasta tutukluların tahliyesi için Adli Tıp Kurumu’nca düzenlenen ya da Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen hastanelerin sağlık kurullarınca düzenlenen raporlara ATK tarafından onaylama şartı getirilen raporlar gerektiğini ifade eden Okay, “Bu ihlali ortadan kaldıracak, çözümün önünü açacak adımlar bir hasta mahpus daha hapishanede yaşamını kaybetmeden acilen atılmalı ve hasta mahpuslara yönelik işlenmekte olan kötü muamele ve işkence suçuna son verilip,derhal serbest bırakılmalılardır” dedi. (Adana/EVRENSEL)


351. F OTURUMU: MAHPUSLARIN SAĞLIĞA ERİŞİM HAKKI SAĞLANSIN

İHD İstanbul Şubesi de hapishanelerdeki hak ihlallerine ve hasta tutukluların sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla 351 haftadır sürdürülen F Oturumu’nda ağır hasta mahpus Abdullah Kalay’ın serbest bırakılmasını talep etti. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran yetkililere seslenerek, “Mahpusların sağlığa erişim hakkı sağlansın” dedi.

Tedavi hakları gasp edilen tüm hasta mahpusların sesi olmak için düzenlenen F Oturumu, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde gerçekleşti. 351. hafta F Oturumu’nda “Hasta mahpus Abdullah Kalay serbest bırakılsın” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartları açıldı. İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’ndan Hatice Onaran, Yargıtay tarafından müebbet hapis cezası onandıktan sonra 24 Eylül 2010’da tutuklanan Wernicke Korsakoff hastası Abdullah Kanay’ın bulunduğu hapishaneden gönderdiği mektubu okudu.

‘HAPİSHANEDE KALAMAZ’ RAPORUNA RAĞMEN HAPİSHANEDE

Kalp yetmezliği, hipertansiyon, Wernicke Korsakoff ve prostat gibi birçok hastalığı bulunan Abdullah Kanay, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu’na gönderdiği mektupta, “Kaldığım Kandıra 2 Nolu F Tipi Hapishanesi’nde 2012 yılında kalp krizi geçirdim. Hapishane idaresi 2 buçuk saat geciktirerek hastaneye kaldırmıştı. Hastanede 1 buçuk saat anjiyoda kaldım. Tıkanan damar açıldı, stent takıldı. Ölümden kurtuldum ama geç müdahale edildiği için kalbimin büyük bir kısmı tahribata uğradı. Son yapılan üçüncü anjiyoda kalbime giden damarların yüzde 40’ı ile yüzde 70’i arasında daralma oluşmuş ve kalp yetmezliğinde artış meydana geldi. Kalbimin çalışma oranı yüzde 25 düştü. 10 çeşit ilaç kullanıyorum. Günlük özel ihtiyaçlarımı yapamayacak durumdayım. Hastane sağlık kurulu ‘süresiz iş gücünü kaybetmiş’ engelli raporu verdi. Sağlığımla ilgili Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinin Adli Tıp Ana Bilim Dalı Kurulunun dört kez ‘hapishanede kalamaz’ raporu vermesine rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumunun siyasi kararlarına maruz kaldım” ifadelerini kullandı.

Yetkililere seslenen Onaran, “Mahpusların sağlığa erişim hakkı sağlansın. Hapishane koşullarında tedavi edilemeyen ve durumu her geçen gün ağırlaşan hasta mahpusların dışarıda tedavi edilmesi gerekiyor” diyerek Kalay’ın ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılmasını istedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık-İş İzmir Şubesi Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi 

SONRAKİ HABER

Tutuklu Gazeteci Taşkın: Gazeteci halkın belleğidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...