14 Aralık 2018 15:41

AB Liderler Zirvesi: 'Tek pazar'ın önündeki engeller kaldırılmalı

AB Liderler Zirvesinin mülteci düşmanlığı, göç, iklim değişikliği ve ekonomi gibi konular hakkında kararların bulunduğu sonuç bildirgesini yayımladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

AB üyesi ülkelerin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirilen AB Liderler Zirvesi bitiminde sonuç bildirgesi yayımlandı.

Bildirgede, yalan haber ve yanlış bilgilendirmenin demokratik sistemlere yönelik ‘akut ve stratejik’ bir sorun halini aldığına dikkat çekilerek, bunun hibrit savaşın bir parçası haline dönüştüğü kaydedildi.

Yanlış bilgilendirmeyle kapsayıcı ve koordine bir biçimde mücadele edilmesi gerektiği belirtilen bildirgede, mayısta yapılacak AP seçimlerinin güvence altına alınması için hızlı ve kararlı adımlar atılması çağrısında bulunuldu.

TEK PAZAR

Bildirgede, AB ülkeleri içerisinde iş gücünün, malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının sağlanmasını amaçlayan Tek Pazar'ın önündeki engelleri kaldırmaya yönelik öncelikler açıklandı.

Tek Pazar'ın, Birliğin, Avrupalılara önemli faydalar sağlayan büyük ‘başarılar’ından biri olduğu iddia edilen bildirgede, “Tek Pazar, refah, büyüme, istihdam, yatırım ve küresel rekabet gücü için temel itici güç sağlayan ana varlığımız” denildi.

Tek Pazar'da daha fazla ilerleme sağlamak için ileriye dönük bir yaklaşım geliştirilmesi gerektiği savunulan bildirgede, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi'ne mevcut yasama dönemi içerisinde karara bağlanmamış olan Tek Pazar ile ilgili düzenlemelerde uzlaşması çağrısında bulunuldu.

Bildirgede, Tek Pazar'ın dijital dönüşüm, yapay zeka, yeşil ekonomi, veri ve hizmet alanlarını kapsayacak biçimde gelişmesi gerektiği ifade edildi.

REFORM ÇALIŞMALARI

AB'nin ekonomik ve parasal birlik alanlarındaki reform çalışmaları hakkında bildirgede, finansman sorunu yaşayan Avro Bölgesi ülkelerine ‘mali destek’ sağlamak için kurulan Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM) rolünü güçlendirilmesinde anlaşma sağlandığı kaydedildi.

Bildirgede, Avro Grubu'ndan ESM'le ilgili gerekli değişiklikleri haziran ayına kadar yapması talep edilirken, bankacılık ve sermaye piyasaları birliği konularında da çalışmaların hızlandırılması çağrısı yapıldı.

MÜLTECİ DÜŞMANLIĞINA ‘KINAMA’

Bildirgede, “AB Konseyi antisemitizmin, ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının her türlüsünü kınamaktadır ve hoşgörüsüzlükle mücadelenin öneminin altını çizmektedir” ifadelerine yer verildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Polonya'nın Katoviçe kentinde yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 24.Taraflar Konferansı'ndaki (COP 24) gelişmelerin dikkate alındığına işaret edilen bildirgede, AB'nin 2020 yılına kadar Paris İklim Anlaşması doğrultusunda siyasi önceliklerini ortaya koyan uzun vadeli strateji sunmasına AB Konseyi'nin öncelik vereceği ifade edildi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Peskov: Putin-Trump görüşmesine hazırız

SONRAKİ HABER

Sefaköy'de metrobüs arızası: Topkapı yönünde seferler aksadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...