14 Aralık 2018 14:52

Eğitim sendikalarından şiddete karşı ortak tepki

Mersin’de iki öğretmene dönük şiddete karşı eğitim sendikaları ortak açıklama düzenledi: Şiddet uzun vadeli eğitim politikalarıyla engellenebilir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mersin Akdeniz ilçesi Güney Ortaokulundan iki öğretmenin şiddete maruz kalmasına sendikalar ortak tepki gösterdi. Güney Ortaokulu önünde Eğitim Sen, Eğitim-İş, Türk Eğitim Sen ve Eğitim Bir-Sen yönetici ve üyelerinin katıldığı basın açıklamasında okul öğretmenlerinden Fatih Uslu ve Yeter Elif Kabağıl’ın darp edilmeleri kınandı.

“Artık yeter, şiddete hayır” diye söze başlayan Eğitim Sen Mersin Şube Sekreteri İsmail Usluoğlu eğitimde uygulana yanlış politikaların sonucu eğitim emekçilerin şiddetin hedefi haline geldiğini belirtti. Usluoğlu “Öğretmenlere yönelik saldırıların ve okullarda yaşanan şiddetin önlenebilmesi, öncelikle her fırsatta eğitim ve bilim emekçilerini hedef haline getiren politika ve uygulamalara son verilmesinden geçmektedir. Okullarda şiddet sorunu çözmek günü birlik müdahalelerle değil, uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkündür. Okullarımızdaki şiddetin son bulması için acilen gerekli adımlar atılmalı, hiç kimse şiddetin uygulayıcısı ya da hedefi haline getirilmemelidir. Başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililer gereken dersi çıkarmalı, eğitim ve bilim emekçilerini hedef haline getiren söylemlerine ve uygulamalarına son vermelidir” dedi.

‘ÖNLEM ALINMAZSA DÜZENLEME YAPMAYANLAR SORUMLU OLACAKTIR’

Öğretmene sahip çıkmanın geleceğe sahip çıkmak anlamına geldiğini söyleyen Türk Eğitim Sen Mersin 1 No’lu Şube Başkanı Metin Ercan ise “Son yıllarda üzülerek şahit oluyoruz ki, öğretmene şiddet vakaları artık sıradanlaşmış üçüncü sayfa haberleri arasına girmiş durumdadır. Öğretmenlerimizin motivasyonuna, itibarına, sıhhatine ve hatta canına kast eden şiddet vakaları, artık eğitim hayatımızın en hayati problemlerinden birisi haline gelmiştir. Şiddeti nefretle kınıyor, reddediyoruz. Öğretmene şiddet konusunda bütün eğitim çalışanlarının yek vücut şekilde dimdik ayakta olduğunu tüm Türkiye kamuoyuna ilan ediyoruz. Öğretmene uygulanan şiddet olayları vuku bulduğunda, sorumluluk makamındakilerin sadece kınamakla yetinmesini bir zafiyet olarak gördüğümüzü ve kendilerinden daha somut adımlar atmalarını da beklediğimizin bilinmesini istiyoruz. Artık sabırlar tükendi! Özelde öğretmene, genelde kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarını önleyebilmek için bahsi geçen mevzuat düzenlemeleri için hemen, hiç vakit geçirmeden, derhal harekete geçilmelidir. Buradan ilan ediyoruz; şiddet konusunda gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmaz ise, bundan sonra yaşanabilecek şiddet vakalarının sorumlularından birisi olarak bu tedbirleri almayan makamları göreceğiz.Unutmayalım; öğretmen sahip çıkmak geleceğimize sahip çıkmaktır” ifadelerini kullandı.

‘MESELE ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İLE ÖĞRETMENİ GÜÇLÜ KILMAK’

Eğitim Bir Sen Mersin Şube Başkanı Abdullah Çelik ise “Bir öğrenci velisi tarafından darbedildikten sonra bile tehdit edilmeye devam edilen arkadaşlarımızı koruyacak bir irade ortaya koymanın zamanı çoktan gelmiştir” dedi. Çelik “Mesele 24 Kasım'da öğretmene methiye dizmek değil, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmeni güçlü kılmak, eğitim çalışanlarına uygulanan şiddete karşı caydırıcı nitelikte yasal düzenlemeler yapmaktır. Öğretmenin itibar görmesi, evvela bağlı olduğu Bakanlığın ona itibar etmesiyle mümkün olacaktır. Yarınlarımızın teminatı ve ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın bu milletin değerlerini benimsemiş, insani yönü gelişmiş, millî ve manevi değerleri içselleştirmiş bir şekilde yetişmesi için, başta yetkililer olmak üzere, herkes üzerine düşeni yapmalıdır” dedi.

“Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yıllardır öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırmasının bedelini kendilerine uygulanan şiddetle ödemektedir” diyen Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar ise “Bana bir harf öğretenin kölesi olurum” zihniyetinden öğretmenlere şiddet uygulayan, tehdit eden, hakaret eden bir sürece geçildiğini söyledi. Bopyar, “Arkadaşlarımız okul içinde darbedilip, ölümle tehdit edilmiştir. Fail karakolda tehditlerine devam etmesine rağmen, elini kolunu sallayarak çıkıp gitmesine izin verilmiştir. Hükümet eğitim emekçilerini koruyan şiddet yasasını acilen çıkarmalıdır” çağrısında bulundu. (Mersin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Finlandiya 98 milyon avroya mal olan kütüphanesini açtı

SONRAKİ HABER

Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Belgeliği açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...