14 Aralık 2018 14:14

Özel Sektörün dış borcu ekim sonunda 228.9 milyar dolar

Merkez Bankasının verilerine göre, özel sektörün toplam dış borcu, ekim sonu itibarıyla 228.9 milyar dolar düzeyinde.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Merkez Bankası, özel sektörün toplam dış borcunun ekim sonu itibarıyla 228.9 milyar dolar düzeyinde olduğunu açıkladı.

Merkez Bankasından konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Sektör dağılımı incelendiğinde, ekim sonu itibarıyla, 213 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 48.3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 51.7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 15.9 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 74.3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 25.7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamı şöyle:

“Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 213 milyar dolaı tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun  yüzde 59.9'unun dolar, yüzde 34.7’sinin euro, yüzde 3.8’inin lira ve yüzde 1.6’sının ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 15.9 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 45’inin dolar, yüzde 33.8’inin euro ve yüzde 21.1’inin lira ve yüzde 0.1’inin diğer döviz cinslerinden oluştuğu görüldü.

Sektör dağılımı incelendiğinde, Ekim sonu itibarıyla, 213 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 48.3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 51.7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 15.9 milyar dolar tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 74.3’ünü finansal kuruluşların, yüzde 25.7’sini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturdu.

Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, Ekim sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, bir yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 64.8 milyar dolar tutarında olduğu görüldü." (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Erdoğdu: Varlık Fonu borçlanma fonuna döndü

SONRAKİ HABER

Savaştan başka bir şey görmeyen çocuklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...