14 Aralık 2018 14:06

CHP'li Erdoğdu: Varlık Fonu borçlanma fonuna döndü

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 'Varlık Fonu’nun borçlanma fonuna döndüğü bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yok' dedi.

Fotoğraf: Murat Kula/AA

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, PTT’nin Hazine’ye ait hisselerin Varlık Fonu’na devrinin, Varlık Fonu’nun uluslararası sermaye çevrelerinden 1 milyar dolar borç alması hazırlığının bir aşaması olduğunu söyledi. Erdoğdu, “Varlık Fonu’nun borçlanma fonuna döndüğü bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yok” dedi.  

Erdoğdu, PTT’nin fona devredilmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, yüklü borçlanma peşine düşen Varlık Fonu’nun paralel bir Hazine gibi davranmaya çalıştığını ifade ederek şunları söyledi:

“Son giriştikleri hamle ile alacakları borcu Türk Telekom’a yastık yapmak için kullanmak istiyorlar. Türk Telekom, Hariri ailesine devredildiğinde öz sermayesi 7.6 milyar TL idi. Öz sermaye yıllar içinde eritildi ve 2016 yılında 3.3 milyar TL düzeyine kadar düştü. Borçların öz sermayeye oranı 2005 yılında yüzde 67.3 iken 2016 yılına gelindiğinde ise yüzde 693.5’e yükseldi. TT’nin yüzde 55 sahibi olan OTAŞ, Telekom hisselerini rehin göstererek 4.75 milyar dolar borçlandı. Ama Telekom borçlarını ödemek yerine temettü dağıttığı için kredi aldığı bankalar zor duruma girdi. TT, 2018 yılının ilk dokuz ayında ise 3.6 milyar TL zarar açıkladı. Ağustos ayında da OTAŞ’ın hisselerinin kredi veren bankaların paydaş olacağı bir ortak girişim şirketi (SPV) aracılığıyla devralınmasına onay verildi.”

Alınacak kredinin vadesi geldiğinde ne olacağını soran Erdoğdu, “Kötü yönetilen, borç batağına itilen Türk Telekom böyle bir gelir akışı yaratamayacağına göre, borcun geri ödemesini Varlık Fonu nasıl gerçekleştirecek” dedi.  

ŞİRKET KURTARMADA KULLANACAKLAR

Hiçbir yasal ve idari sınırlamaya tabi olmaksızın harcama yapabilen Varlık Fonu’na devletin malvarlıklarını gelir akımı yaratmak için kullanma yetkisi verildiğini hatırlatan Erdoğdu, “Şimdi Varlık Fonu’nun gerçekleştireceği borçlanmayla Hariri ailesini kurtaracaklarına dair şüphelerimiz var. Kötü yönetilen, borç batağına itilen Türk Telekom bir gelir akışı yaratamayacağına göre, borcun geri ödemesini Varlık Fonu nasıl gerçekleştirecek? Bugün görülüyor ki, Varlık Fonu Türkiye’de kamusal varlıkları gelir yaratmak için kullanırken uluslararası sermayeye peşkeş çekilecek. Devletin varlıklarını teminat gösterip borç alıp, bunu da şirket kurtarmada kullanmak istiyorlar. Varlık Fonu’nun borçlanma fonuna döndüğü böyle bir uygulama dünyanın hiçbir ülkesinde yok” ifadelerini kullandı.

AKP’nin borçlanma fonlarıyla devlet kaynaklarını çarçur etmeye, yanlış borç stratejileriyle ve müdahalelerle riski artırmaya hakkı olmadığını bildiren Erdoğdu, “Dövizle borçlanıp, borçlanma ihalelerinde zorla faiz indirten, devlet bankalarını faizi geçici olarak düşürmek için kullananlar, seçimlere kadar sorunları erteleme çabasındalar. Kapalı kapılar ardında IMF’yle anlaşılacağını ima edenler, öte yandan da Türkiye’nin sürüklenişini ağırlaştıracak işlere imza atıyorlar. Bakan Berat Albayrak seçimler sonrasında IMF’yle anlaşma planlarının olup olmadığını bugünden açıklamalıdır” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan ve Trump telefonda Suriye’yi konuştu

SONRAKİ HABER

Özel Sektörün dış borcu ekim sonunda 228.9 milyar dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...