14 Aralık 2018 14:01

Zeytinliklere komşu ormana taş ocağı ve beton santrali

İzmir Valiliği, taş ocağı ve beton santraline verdiği ön onayla ormanlık ve tarım alanı olan bölgeyi tehdit ediyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir Valiliği, yeni bir taş ocağına daha ön onay verdi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün sitesinde yapılan duyuruya göre İzmir-Aydın sınırındaki ruhsat sahasına kalker ocağı, kırma eleme tesisi ve hazır beton santrali kurulması için çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı.

Canatanlar isimli şirket tarafından verilen başvuru dosyasına göre ocaktan yıllık 600 bin ton civarında kalker çıkarılması beklenirken tesis en az 32 yıl çalıştırılacak, ihtiyaç duyurulursa ise ek süre istenecek. Projenin maliyeti ise 985 bin TL.

İzmir Selçuk Gökçealan Mahallesi ile Aydın Germencik Gümüş Mahallesi arasında kalan ocak sahası imar planlarında ormanlık ve tarım alanı olarak yer alıyor. Ocağın etrafında bölgedeki vatandaşların en önemli geçim kaynakları zeytinlikler ve incir tarlaları ve üzüm bağları bulunuyor. Proje dosyasında tarım il müdürlüğünden alınmış 'olur yazısı' da bulunmuyor. 

ZEYTİNLİKLER YİNE DOSYADA YOK

En yakın zeytinlikler 600 metre mesafesinde olmasına rağmen proje dosyasında ruhsat sahasının Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’da belirtilen alanlar kapsamı dışında olduğu iddia ediliyor. Ruhsat sahasında çam ve meşe ağaçları bulunuyor. Ne kadar kesileceğinin de bilgisi de yer almıyor. 

2 GÜNDE BİR 20 NOKTADA PATLATMA

Ham madde, patlatma yöntemiyle çıkarılacak. 2 günde bir aynı anda 20 noktada dinamitleme işlemi yapılacak ve her bir delikte 40 kilonun üzerinde patlayıcı kullanılacak. İşletme sırasında ise saatte toplamda 45 kg toz havaya karışacak. 

ÖNCEKİ HABER

Kuş cenneti rant tehdidi altında

SONRAKİ HABER

Erdoğan ve Trump telefonda Suriye’yi konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...