14 Aralık 2018 13:39

Nursan işçileri meclis gündeminde: Bakanlık soruna karşı ne yapacak?

Nursan A.Ş. ve Nursan Metalurji fabrikalarında üç yıl önce üretim durdurulduktan sonra işsiz kalan işçilerin mağduriyeti TBMM gündemine taşındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Nursan Holding’e bağlı Nursan A.Ş. ve Nursan Metalurji fabrikalarında üç yıl önce üretim durdurulduktan sonra işsiz kalan 900 işçinin durumuna ilişkin yaptığımız haber Meclis gündemine taşındı. HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, önerge vererek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a işçilerin davayı kazanmalarına rağmen, alacaklarının neden ödenmediğini sordu.

“Nursan Fabrikası’nda çalışan işçilerin iki yıl boyunca sigorta primleri ödenmişse de fabrika SGK’ya borçlanarak bu ödemeyi yaptığı için SGK’nın bu primleri iptal ettiğini, zaten işsiz kalan işçilerden de iki yıllık tedavi ve emeklilik paralarının istendiğini hatırlatan Hatimoğlulları, “Bu şekilde işçilerin mağduriyetlerine bir yenisi daha eklenmiş; emekli olan işçilerden banka, tedavi olan işçilerden hastane parası istemiştir. Bu durumu çözmek için Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?” diye sordu.

‘ŞİRKET KİM TARAFINDAN SATIN ALINMIŞTIR?’

Yıllık 1.5 milyon ton üretim kapasitesine ulaşan şirketin İSO’nun ‘En Büyük 500’ listesinde ilk 100’e girdiğine dikkat çeken Hatimoğulları, buna rağmen işçilerin geriye dönük alacaklarının, ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmediğini belirtti. Hatimoğulları, “Bir milyar lira cirolu bahsi geçen şirketin satın alındığına dair birçok iddia vardır. Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa şirket kim tarafından satın alınmıştır? Bu iddia doğru değilse fabrikanın akıbeti ne olacaktır?” dedi.

Nursan Demir Çelik Fabrikası’nda çalışırken işsiz kalan bir kısım işçinin, Hatay-İskenderun, Payas-Dörtyol bölgesindeki diğer fabrikalarda uzun mesailerle asgari ücret karşılığında çalışmak zorunda kaldığına da dikkat çeken Hatimoğulları şu soruya da yanıt istedi: “Diğer fabrikaların; işsiz ve haklarından mahrum kalmış işçilerin mağduriyet ve mecburiyetlerini kullanırcasına, çalıştırmalarını engellemek için Bakanlığınızın yaptığı düzenlemeler, çalışmalar var mıdır?”

NE OLMUŞTU?

Vergi borcu nedeniyle 9 Aralık 2015 yılında üretimini durdurarak  900 işçisini ücretsiz izne göndermişti. Nursan Holding bünyesindeki Nursan AŞ ve Nursan Metalürji fabrikalarında toplam 900 işçi çalışıyordu. Şirket yetkilileri, üretime “var olan ekonomik zorluklar” nedeniyle geçici olarak ara verildiğini açıklamışlardı. Ancak geçen 3 yıla rağmen fabrika tekrar açılmamış, işçiler işlerine geri dönemediği gibi alacakları da ödenmemiştir. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Garo Paylan: Bakan 1.6’yı büyüme sayıyor

SONRAKİ HABER

Tren kazası nasıl oldu, ihmaller nelerdi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...