14 Aralık 2018 12:00

Garo Paylan: Bakan 1.6’yı büyüme sayıyor

Bütçe görüşmelerine dair konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan: Cumhurbaşkanı 100 bin lira çift maaşla, asgari ücretliden fedakarlık istiyor

Garo Paylan | Fotoğraf: MA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Bütçe görüşmelerine dair Evrensel'e konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 2019 yılı bütçesinin eğitim, sağlık gibi halkın yararına olan hizmetlere değil sarayın güvenliğine dair kalemlerden oluştuğunu söyledi. Jandarma, İçişleri Bakanlığı gibi kurumların bütçesine enflasyonun üzerinde artış yapıldığına dikkat çeken Paylan, emekli maaşıyla birlikte Cumhurbaşkanının 100 bin lira alıp, açlık sınırı altındaki milyonlardan fedakarlık istediğini söyledi. 

Mecliste 2019 yılı bütçe görüşmeleri maratonu devam ediyor. Görüşmelere ilişkin sorularımızı yanıtlayan Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, 2019 yıl bütçesini “vicdansız” olarak tanımladı. Hükümetlerin ülke kaynaklarını bütçe ile belli kalemlere ayırdığını belirten Paylan, 2019 yılı bütçesinin ise eğitim, sağlık gibi halkın yararına olan hizmetlere değil Saray’ın güvenliğine dair kalemlerden oluştuğunu söyledi. Jandarma, İçişleri Bakanlığı gibi kurumların bütçesine enflasyonun üzerinde artış yapıldığına dikkat çeken Paylan, buna karşın öğrenci kredilerine yalnızca yüzde 6 zam yapıldığını, çiftçilere destek verilmediğini ifade etti. Paylan,  yoksullaşmanın bu kadar arttığı bir dönemde devletin tercihinin emekçilerden, yoksullardan yana olması gerektiğini dile getirdi. 

EĞİTİM YATIRIMLARI 4 YILIN GERİSİNDE

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eğitim ve sağlığa ayrılan bütçenin arttırıldığını sözlerini sorduğumuz Paylan, “Bakan doğruyu söylemiyor. Giderek artan şehir hastanelerine dolar ve hazine garantisi verdiler. Dolar ve avro artınca yandaşlara verilen garantiler de ikiye katlandı. Bu yandaşlara aktarılacak kaynakların da artması anlamına geliyor. Sağlık ve eğitimde hizmete ayrılan paylar azalacak. Eğitim bütçesine ayrılan pay enflasyonun altında kaldı. Hatta eğitim yatırımlarına verilen bütçe 2014 yılında ayrılan payın altında” dedi. 

‘BAKAN 1.6’YI BÜYÜME SAYIYOR’

Kriz koşullarında hazırlanan bütçede bir başka tartışma ise ekonomik büyüme ve stagflasyon. Türkiye’nin kurulduğundan beri her yıl ortalama yüzde 5 büyüdüğünü belirten Paylan, “Düşünün yüzde 1.6’yı büyüme sayan bir bakan var. Bu yılın çeyrek üçüncü büyüme 1.6. oranında gerçekleşti. Dördüncü çeyreğe girdiğimizde -3 küçülmeyle Esas soru 4. çeyrekte olacak. Esnaf siftahsız dükkan kapatıyor. Alım gücü azalmış durumda. 4. çeyrekte eksi 3 gibi bir küçülmeyle karşılaşacağımızı düşünüyorum. Bu da enflasyon için küçülme demek ve stagflasyondur. Ülke büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya. Bütçe gelirlerinin ezici çoğunluğu yoksullardan alınan vergilerden oluşuyor. Sermayeye ise milyarlarca teşvikler öngörülüyor. Biz ise düşük ücretliden az vergi, zenginlerden ise çok vergi alınması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

HÜKÜMET UCUZ İŞ GÜCÜ İSTİYOR

2019 yılı için belirlenecek asgari ücrete ilişkin de konuşan Paylan, “Bir ailenin geçinmesi için asgari ücretin 3 bin lira olmasını savunuyoruz. Hükümet ise yabancı sermayeye 200 dolara çalıştıracağı ucuz iş gücü istiyor. Benim görüşüm asgari ücreti 1900 lira gibi bir tutarda belirleyecekleri yönünde. Buna karşı hep beraber sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. Krizi madem Saray ve bir avuç zengin çıkardı, bedelini de onlar ödemeli” dedi. 

‘HEP BİRLİKTE MÜCADELE ETMEMİZ GEREKİYOR’

Cumhurbaşkanının vatandaşlardan fedakarlık istediğini hatırlatan Paylan, öğrenciye, işçiye yeterli zam yapılmazken cumhurbaşkanının kendi maaşına yüzde 26 zam yaptığını söyledi. Paylan, “Kendi maaşı ve emekli maaşıyla beraber ayda 100 bin lira alacak, bir asgari ücretli 2 bin lira alamazken... Meclis de bu zammı kabul etti. Birileri fedakarlık yapacaksa önce cumhurbaşkanı, milletvekilleri yapmalı.  Belki sembolik adımlar gibi görünebilir ama dar gelirlilere kaynak aktarılması gerekiyor. Kışlık sarayını milyarlar harcayan, uçan saraya binen ve inşaat bitince yazlık sarayına da kavuşacak olan cumhurbaşkanı, açlık sınırının altında yaşayan 20 milyonlarca vatandaşımızdan fedakarlık istiyor. Hep birlikte mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Çıplak arama dayatması iddiası

SONRAKİ HABER

Nursan işçileri meclis gündeminde: Bakanlık soruna karşı ne yapacak?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...