14 Aralık 2018 08:51
Son Güncellenme Tarihi: 14 Aralık 2018 13:47

Flormar için dayanışma çağrısı

Kadınlar Birlikte Güçlü, uluslararası sendikaların kadın birimlerine Flormar direnişiyle dayanışma çağrısı yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İçinde çeşitli memur ve işçi sendikalarının kadın birimleri temsilcilerinin de bulunduğu Kadınlar Birlikte Güçlü, uluslararası sendikaların kadın birimlerine gönderdiği açıklamayla Flormar işçileriyle dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı.

Flormar patronunun Petrol-İş sendikasına üye oldukları için çoğu kadın 132 işçiyi işten attığı, işçilerin de direnişe başladığı hatırlatılan açıklamada “Flormar çalışanı kadın işçiler, ücretlerin düşük olduğunu, yıllarca çalışmalarına rağmen eşit ve eşdeğer işe eşit ücret alamadıklarını, çalışırken sözlü taciz, hakaret, aşağılama, başta olmak üzere ciddi işyeri şiddet türleri ve mobbinge maruz kaldıklarını, işyerinde kadın işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğunu paylaşıyorlar” dendi.

GÖRÜNÜR KILINMASI ELZEMDİR

Direniş sürerken önce polisin pankartın indirilmesi ve işçilerin yolun karşısına geçmesini istediği, valiliğin ses aracını yasakladığı son olarak da kaymakamlığın, işçilerin soba yakmasını ve çadır kurmasını yasakladığı hatırlatılan açıklamada “Sendikalaştıkları için işten çıkarılan işçi kadınlara işveren ve devlet kaynaklı bu şiddetin işyeri şiddetinin davamı olarak görüyoruz. Kadına yönelik şiddetin uluslararası sendikal hareket içinde de tartışıldığı, çözüme yönelik adımların küreselleştirildiği bir dönemde, Flormar direnişçisi kadınlara yönelik şiddetin ifade edilmesi ve görünür kılınması, kınanması elzemdir” dendi.  Açıklamada işçilerle dayanışma ve Flormar ve YvesRocher boykotunu büyütme çağrısı yapıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


TBMM'DE AÇIKLAMA: FLORMAR'A SENDİKAYI SOKACAKLAR

Direnişlerinin 213. günündeki Flormar işçilerine dair Mecliste basın açıklaması yapan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, “Kadınlar isterse her şeyi yapar. Onlar da istediklerini yapıp Flormar’a sendikayı sokacaklar, işlerini de geri alacaklar” dedi.

213 gündür fabrika önünde direnişte olan Flormar işçilerini Meclise taşıyan TBMM Başkanlık Divanı Katip üyesi ve CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet burada bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

‘DEVLET İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLERİ SEYREDİYOR’

Hürriyet, basın toplantısında Flormar fabrika yönetiminin işçileri teröristlikle suçladığını belirterek, “Flormar işçilerinin tek ‘suçu’ sendikaya üye olmaktı. Yasal haklarını kullanıp Türk-İş’e bağlı Petrol-İş sendikasına üye oldular, sendika işyerinde toplu sözleşme imzalama yetkisini aldı. Ama sendikanın yetki aldığını öğrenen patron işçi kıyımına başladı. Flormar işyerinde insanlık suçu işleniyor. İşçiler orada onuru, geleceği, emeği için mücadele ediyor. Devlet bir yandan sendikalı olmayı yasal kılıyor, bir yandan sendika nedeniyle işten çıkarılan işçileri seyrediyor. İşçiler bu haksızlığı elbette görüyorlar ve buna öfkeleniyorlar” dedi.

‘İŞSİZLİK MAAŞI BİLE ALAMIYORLAR’

Flormar fabrikasında yaşananları da anlatan Hürriyet, “Yıllarca asgari ücretle günde en az on saat çalıştırılmışlar. Ne saat ücretlerine zam, ne fazla mesai, ne de gece vardiyası farkı. İşe makine operatörü olarak girseler bile kazan temizlemek dahil her işi yapmaya zorlanmış, iş kazası geçirdiklerinde hastaneye bile götürülmemişler. Zam istemek için utana sıkıla müdürün karşısına çıktıklarında müdür gülerek “50 liranın hesabını mı yapıyorsunuz?” diye dalga geçmiş. Bütün bunlar canlarına tak eden kadınlar örgütlenme sürecinin sonunda yasal çoğunluğu sağlayarak sendikal yetki hakkını elde etti. İşveren sendikalı işçilerin işine, tazminat ödemeden, işsizlik maaşı almalarının bile yolunu tıkayarak son verdi” dedi.

‘DİRENİŞİN SICAKLIĞIYLA ISINIYORLAR’

Flormar yönetiminin keyfi iş çıkarmaları OHAL döneminde yaptığına da dikkat çeken Hürriyet, “OHAL'in sermaye tarafından da nasıl sopa olarak kullanıldığını bir kez daha Flormar’da gördük. OHAL bitti ancak baskısı bitmedi. İşçi kardeşlerimiz orada çevik kuvvet otobüsü eşliğinde direnişlerini sürdürüyorlar. İlk olarak işçilerin fabrika önünde ses aracından anons ve müzik yayını yapılması yasaklanmıştı. Bu da yetmedi işçilerin soba yakması ve çadır kurması geçtiğimiz haftalarda kaymakamlık tarafından yasaklandı. Flormar’da soba yakma yasağı direniş ateşini daha da harladı. Flormar direnişçileri kara kışın ayazında; insanlık dışı uygulamalara, baskılara karşı direnişin ve dayanışmanın sıcaklığıyla ısınıyorlar” dedi.

‘FLORMAR DEĞİL DİRENİŞ GÜZELLEŞTİRİR’

Flormar direnişinin Türkiye’ye büyük bir umut verdiğinin de altını çizen Hürriyet, “OHAL koşulları altında başlattıkları ve işverenin tüm baskı ve zorbalıklarına rağmen yılmadan devam ettirdikleri direniş hepimize, tüm Türkiye’ye büyük bir umut veriyor.  Flormar’da hukuk mücadelesi var, insanlık mücadelesi var, demokrasi mücadelesi var, sınıf mücadelesi var. Flormar’ın reklamı bilmem bilir misiniz, ‘Kadınlar isterse her şeyi yapar’ diye. Onlar da istediklerini yapıp Flormar’a sendikayı sokacaklar, işlerini de geri alacaklar! Flomar işçilerinin de dediği ve dillere pelesenk ettikleri gibi Flormar değil direniş güzelleştirir” açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP: Emeklilikte yaşa takılanların mücadelesinin yanındayız

SONRAKİ HABER

Ulaştırma Bakanı: Sinyalizasyon demir yolu için olmazsa olmaz değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...