Dicle Barajı kapaklarından biri koptu, su seviyesi yükseliyor

Kral Kızı Barajı kapaklarından birinin kopması sonucu su seviyesi yükseliyor. Hevsel bahçeleri ve köprü yanındaki kafeler su altında kaldı.

13 Aralık 2018 16:48
Son Güncellenme Tarihi: 14 Aralık 2018 10:52
Paylaş

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde bulunan Dicle Barajı'nda aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi için açılan kapaklardan birinin akşam saatlerinde kopması sonucu su seviyesinin yükselmesi devam ediyor.

Su seviyesinin kent merkezindeki Ongözlü Köprü civarında 2 metre yükseldi. Tarihi köprü çevresindeki kafelere ait bazı yapılar ile Hevsel bahçelerinin nehir yatağına yakın bölümleri su altında kaldı.

Evrensel’e konuşan İdris Mehmetoğlu, “Gece yarısı su yükseldi. Kafeteryamda bulunan kamelyaların hepsini su götürdü. İtfaiyeyi aradım. ‘Köylere can kurtarma çalışmaları için gidiyoruz’ dediler. Sonra gelip baktılar ama işyerimde bir şey kalmamıştı. 500-600 bin maddi zararım oldu. Ne yapacağım bilmiyorum” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

Dicle Barajı'nda son günlerde meydana gelen aşırı yağış nedeniyle biriken fazla suyun tahliyesi amacıyla 3 dolu savak kapağının dün tedbir amaçlı açılması, suyun aşırı tazyikinden dolayı bir süre sonra kapaklardan birinin koparak akıntıya kapılmasına bağlı olarak Dicle Nehri yatağında su seviyesi yükseldi.

Tedbir amacıyla 2 kapağın kapatılmasına rağmen jandarma, emniyet, belediye ve AFAD ekiplerince dün geceden bu yana nehir yatağındaki yerleşim yerlerinde alınan tedbirler sürüyor.

KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Valilikçe oluşturulan kriz masasında gelişmeler değerlendirildi, olası risklere karşı tedbirler üst düzeyde alındı. Nehir yatağına yakın yerleşim yerlerinde önlem alınırken, risk taşıyan binalardaki vatandaşlar tahliye edildi. Ekipler olası risklere karşı vatandaşlara sabaha kadar anonslarla uyarıda bulundu.

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, beraberinde uzman ekiplerle Diyarbakır'a gelerek Valilikçe oluşturulan kriz masasında gelişmeleri değerlendirdi.

Kasap, gün ağardığında beraberinde DSİ 10. Bölge Müdürü Ali Gökyel ve uzman ekiplerle Eğil ilçesindeki baraj sahasında son durumla ilgili incelemelerde bulundu.

AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yağışların artmasının su seviyesinin yükselmesine neden olduğuna işaret eden Kasap, bu barajlarda olağan yapılan çalışmalar kapsamında dün Dicle Barajı'nda da 3 radyal kapağın sıra sıra açılarak su seviyesini azaltılmasına çalışıldığını belirtti.

Kasap, birinci ve ikinci kapağın açıldığını, üçüncü kapağın açılması sırasında suyun şiddetinden dolayı kapağın koparak düştüğünü ifade ederek, "Su seviyesinde şu ana kadar 270 milyon metreküp gibi bir suyun boşaltılması gündemde. Dün geceden itibaren yaklaşık 48 milyon metreküpü deşarj oldu. Kalan miktarı da pazar gününe kadar bitecek." diye konuştu.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu tarafından ilk andan itibaren ilgili kurum ve kuruluşların amirlerinin katılımıyla kriz masası oluşturulduğunu aktaran Kasap, bu doğrultuda risk olabilecek köylerde gerekli tedbirlerin alındığını, risk taşıyan hanelerin boşaltıldığını kaydetti. (Diyarbakır/AA)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

İsveç'teki Yemen konulu istişare toplantılarında ‘anlaşma’ sağlandı

SONRAKİ HABER

HDP Diyarbakır mitingindeki patlamaya ilişkin dava görüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...