13 Aralık 2018 12:07

Hukuksuz ceza AİHM’den döndü

AİHM, KESK üyesi iki kişi hakkında greve çıktıkları için verilen idari para cezasını, toplanma özgürlüğünün ihlali olarak değerlendirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

AİHM, 21 Aralık 2011 grevine katıldıkları için idari para cezası verilen Eğitim Sen Eski Yöneticileri Mehmet Akarsubaşı ve Yalçın Alçiçek’in toplanma özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Alçiçek ve Akarsubaşı’ya kesilen cezaların tazmini için 260 avro ödenmesine karar verildi. 

KESK 21 Aralık 2011’de grev ve toplusözleşme hakkının bulunduğu bir sendika, haksız hukuksuz gözaltıların ve tutuklamaların son bulması ve insanca yaşayacak asgari ücret talebiyle greve çıkmıştı. Grev günü bir meslek lisesi önünde grev pankartı asarak basın açıklaması yapan emekçilere kabahatler kanununa göre para cezası kesilmişti. O dönem her basın açıklamasına davalar açılmış, idari para cezaları kesilmişti. 

Alçiçek ile birlikte kendisinin de OHAL KHK’si ile ihraç edildiğini hatırlatan Eğitim Sen Eski Yöneticileri Mehmet Akarsubaşı, dönemin valisine bu kararların hukuksuz olduğunu hatırlattıklarını belirterek “Bizi cezalarla yıldıramadıkları için ihraç ettiler. 8 yıl sonra verilen bu karar gibi hukuksuz şekilde verilen ihraç kararlarımız da geri dönecektir” dedi. O dönemde her basın açıklamasını suç olarak değerlendiren Adana Valiliğinin 21 Aralık grevini de suç olarak değerlendirdiğini ifade eden dosya avukatlarından Sevil Aracı, “Bu toplanma ve örgütlenme hakkının ihlalidir. Bu anlayış bugün de devam etmektedir. Toplantı ve gösteri hakkı temel hak ve hürriyetler arasındadır. Valilik yetkilerini aşarak temel kısıtlamaya dönük hukuksuz kararlar veriyor. İfade ve düşünce hakkı açısından da insanların toplanma ve örgütlenme hakları vardır. Kararı olumlu buluyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İşçi mektubu: Biz seyrettiğimiz sürece böyle devam edecek

SONRAKİ HABER

Fabrikada kimyasal maddeden zehirlenen 1 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...