13 Aralık 2018 09:39
Son Güncellenme Tarihi: 13 Aralık 2018 13:37

Demirtaş'tan mahkemeye tepki: Üç AKP’li, bir HDP’liyi yargılıyor

Selahattin Demirtaş: Başından beri adil yargılama koşulları yok. Şu anda üç AKP’li, bir HDP’liyi yargılıyor. Savunma yapma isteğim yok.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu yargılandığı davanın öğleden sonraki duruşmasında mahkeme heyeti Demirtaş'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 23-24-25 Ocak tarihlerine erteledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı davanın duruşması 2'nci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü'nde bulunan duruşma salonunda devam etti. Ankara 19'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava, hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 31 fezlekenin toplamından oluşuyor.

Demirtaş’ın duruşmasını izlemeye gelen 11 kişilik yabancı heyetten 5 kişi duruşmaya alınırken, 6 kişi akreditesi olmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. Gazetecilerin içeri alınmasına ikinci günde de izin verilmedi. 

‘AKLIMLA ALAY EDİYORSUNUZ’

MA’nın aktardığına göre; Demirtaş öncelikle dün hem kendisinin hem de avukatlarının yaptığı “reddi hakim” talebinin reddedilmesine dair konuştu. Demirtaş, “Bir mahkeme bu şekilde davranamaz bize. AİHM kararını tanımıyorsanız bunu açıkça yazın ‘AİHM kararı bizi bağlamaz’ deyin. Hiç değilse siz taraf mısınız değil misiniz, buna siz karar vermeseydiniz, 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderseydiniz. ‘Biz taraflı değiliz’ kararını bile siz verdiniz, bir üst mahkemeye göndermediniz. Aleni bir şekilde suç işliyorsunuz” dedi.

“Görevinizi ve yetkinizi kötüye kullanıyorsunuz. Bizim aklımızla alay edemezsiniz. Ben bunu kabul etmem” diyen Demirtaş şöyle devam etti: “Size verilmiş yargıçlık görevini; beni, seçmenlerimi ve siyasi kimliğimi tasfiye etmek ve iktidar lehine güç oluşturmak için kullanıyorsunuz. İtirazlarımızı yok sayıyorsunuz. İlk duruşmadan beri ses kaydını istiyoruz, ara karar veriyorsunuz, ‘ses kaydının çözümü dosyada olduğundan talebin reddine...’ Ses benim değil diyorum. Sese itirazım var diyorum, getirmiyorsunuz. Aklımızla alay ediyorsunuz.”  

'ERDOĞAN'A BOYUN EĞSEYDİM HAPİSTE DEĞİL SARAY'DA OLURDUM'

Demirtaş, “AİHM kararı bağlamayacak idiyse Adalet Bakanlığı neden iki senedir orada savunma yapıyordu? Benden daha siyasetçi olduğunuz bu kararla ortaya çıktı. Bu duruşma salonunda siyaset yapanın siz olduğu, reddi hakim talebini reddetmenizle ortaya çıktı. Bu salonda en hukukçu bizmişiz. AİHM kararı buz gibi sizi bağlar. Bu karar için hukuk mücadelesi yürüttük, yok sayılmasını kabul etmiyoruz. Ben, temsil ettiğim iradenin onurunu korumakla yükümlüyüm. Erdoğan'a boyun eğseydim hapiste değil Saray'da olurdum” ifadesinde bulundu. 

'141 YIL VERSENİZ HATIRIM KALIR'

Demirtaş şöyle devam etti: "Erdoğan’a boyun eğmediğim için buradayım, bu hukuksuzluğa asla boyun eğmem. Siz de bana boyun eğdiremezsiniz. Verdiğiniz kanun dışı ara kararlarla, bu yargılamayı Erdoğan’ın arzu ettiği şekilde sürdüremezsiniz. Yargılamayı bitirin, bitirmeyin demiyorum bakın. 142 yıl mı isteniyor? 141 yıl verseniz hatırım kalır. Şakam yok, Allah’tan başka da kimseden korkum yok. Ama onurumu ezdirmem burada size."

Gazete Duvar'ın aktardığına göre de Demirtaş beyanlarının devamında şunları söyledi: 

BİZİ AKP Mİ YARGILIYOR, YARGIÇLAR MI? 

“AKP mi yargılıyor bizi, yargıçlar mı? AİHM kararını yok saymak, AKP yaklaşımıdır. Size fısıldanan neyse, buna göre davranamazsınız. Nasıl olur da 5 saat yapılan savunmaya 1 cümleyle ret kararı verirsiniz? Gerekçesiz karar nasıl yazıyorsunuz? Gerekçeli yazmanız lazım. AİHM kararı da geçerli bir neden değilse sizi AKP teşkilatında, toplantıda mı yakalamamız lazım? Bir hakimin siyasi davrandığını başka nasıl ispat edeceğiz? Bundan daha net ispatı nereden getirelim size? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin kararını bozabiliyor, değil mi? Yani AYM’den üst bir mahkeme. Başka mahkeme yok ki. Siz, bu karar yokmuş gibi davranıyorsunuz. AİHM kararını ciddiye aldığınıza dair bir şeyler yazsaydınız. Çok üzücü. Ben onurum kırılmış hissediyorum. Sadece, öyle usul falan değil. Mümkünse bugün bitirip gitmek, bir daha gelmemek isterdim."

'ŞU ANDA 3 AKP’Lİ BİR HDP’LİYİ YARGILIYOR'

"Başından beri adil yargılama koşulları yok. Bunu biliyorum da, şu anda üç AKP’li, bir HDP’liyi yargılıyor. Hissiyatım budur. Samimiyetle söylüyorum. Bu da ağrıma gidiyor. Savunma yapma isteğim yok. Delillerim var, sunma isteğim yok. Ne anlatayım size? Artık neyi ortaya koyalım ki, biz suçsuzuz diye? Rahatsız edici. Gerçekten de çok üzücü. İki yıldır yargılanıyorum, bir sürü ara karar verdiniz, dünkü ara kararınızı okudum, rahatsız oldum. Dünkü ara kararınız büyük bir hakaret. Giderim yatarım ömür boyu, ama böyle bir hakareti kabul etmem. Bunun bugün düzeltilmesi lazım. AİHM 18. madde ihlalini tanıyıp tanımadığınızı tartışmanız lazım. AİHM’e meydan okuyorsunuz. Kanunlara meydan okuyorsunuz. ‘Kanunlar bizi bağlamaz’ diyorsunuz. Aliya İzzetbegoviç, ‘Delilin olmadığı yerde ağır ceza istemenin kendisi delil haline gelir’ demişti. Demirtaş’ı bırakacak haliniz yok. Millet diyecek ‘E o zaman neden tuttunuz, neden yargıladınız?’ Bunu bilecek kadar hukukçu ve siyasetçiyim." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Balıkesir il örgütü, İYİ Parti ittifakına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

17'sinde idam edilen Erdal Eren, Türkiye'nin her yerinde anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...