24 Eylül 2012 07:10

TTB: Kader değil çalışma koşulları

Sağlık çalışanları hastaların takibi sırasında ciddi risk altında. KKKA iğnesini yanlışlıkla kendisine batırarak hayatını kaybeden genç hekim Mustafa Bilgiç, dünyada ve Türkiye’de bu hastalıktan ölen ilk hekim değil. Dün basın toplantısı düzenleyen TTB Merkez Konseyi ölüm nedenini çalışma koşulları ola

TTB: Kader değil çalışma koşulları
Paylaş

TTB VE ATO’DAN AÇIKLAMA

Hastasına bulaşan KKKA  virüslü iğnesini yanlışlıkla kendine batırınca yakalandığı enfeksiyonla hayatını kaybeden 27 yaşındaki genç hekim Mustafa Bilgiç için Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Ankara Tabip Odası (ATO) ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda asistan hekimlerin çalışma koşullarının zorluğuna ve uzun çalışma saatlerine vurgu yapılarak, “Bu ölümlerin sebebi, sağlık çalışanlarının ihmalkarlığı değil, çalışma koşullarıdır” denildi.

HAFTADA 110 SAAT ÇALIŞIYORLAR

TTB Merkez Konsey Sekreteri Bayazıt İlhan, yetkililere seslenerek, “Sağlık çalışanlarının ölümüne davetiye çıkaran sağlıksız koşullara son verin artık” dedi. Asistan hekim olarak görev yapan araştırma görevlilerinin 33 saat aralıksız çalıştıklarına, haftada 110 saat uykusuz ve yorgun hizmet verdiklerine dikkat çeken İlhan, “Bunların üstüne yaşanan her durumda hekimler suçlanıyor. Sorarız size buna hata denebilir mi?​” dedi.  

Aynı hastanede Mustafa Bilgiç’in bu sebepten ölen ikinci kişi olduğuna dikkat çeken İlhan “On yıldır ülkemizde 7 bini aşkın kişinin hastalanmasına ve 400’ü aşkın kişinin ölümüne neden olan KKKA’nın da sağlık çalışanlarına bulaşabildiği ve hastalığın ağır seyri iyi bilinmektedir” dedi.

ATO Başkanı Özden Şener ise Mustafa Bilgiç’in ölümünün tıpkı hasta yakını tarafından öldürülen Ersin Arslan gibi sağlık politikalarının kurbanı olduğuna dikkat çekti. Şener, “Bu politikaların sahipleri her kimse bu ölümlerden de sorumludurlar” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


TTB SORUYOR

* Acil servislerde çalışma koşullarının düzeltilmesi için daha kaç sağlık çalışanın ölmesi gerekir? * Asistan hekimlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi için daha kaç asistanın ölmesi gerekir? * KKKA ile ilgili veriler ne zaman kamuoyu ile açıklama paylaşılacaktır? * Sağlık çalışanlarının riskli temaslardan sonra yapılması gerekenler Dr. Mustafa Bilgiç olayında ne kadar yapılmıştır? * Bu olayda ihmal var mıdır? Varsa bu ihmalin sorumluları kimlerdir? AYNI HASTANEDE BENZER ÖLÜM

Asistan doktorun ölümü, Türkiye’de sadece Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde yaşanan bu ikinci ölüm. Daha önce de hastanede işçi olarak çalışan ve aslında öğrenci olan henüz 18 yaşındaki Kübra Yanık da bir hastaya müdahale ederken iğnenin eline batması sonucu bu hastalığa yakalanmış ve ölmüştü. Kübra’nın ölümünden sonra da sendikalar “Olayın bir iş cinayeti olduğunu” ve “Sağlıkta dönüşüm politikalarının çalışanların ölümüne sebep olduğunu” duyurmuşlardı. 2009 yılında sağlık emekçilerinin ölümünün ardından “sağlıkta dönüşüm programından derhal vazgeçilmelidir” çağrısını yapmışlardı.

BAKAN SORUMLULUĞU HASTANEYE YIKTI

Samsun’da KKKA hastalığı virüsü bulunan iğnenin saplanması sonucu vefat eden doktor için de üzüntülerini dile getiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastane yöneticilerinin sağlık çalışanlarının güvenliğini korumak için azami gayret göstermesi gerektiğini söyledi. Bakan Akdağ, “Bu olay, sağlık çalışanlarının işinin nasıl zor olduğunu gösteriyor. Başka insanlara şifa olmak üzere, bu arada doktorun hastalığına yol açan virüs size bulaşacak ve hayatına mal olacak, tabi ki çok ciddi korunma tedbirleri için gerekli protokol hazırlanmış durumda bu hastalık için. Bütün sağlık çalışanları, özellikle yöneticiler, bu ve bunun benzeri konuda sağlık çalışanının güvenliğini korumak için azami tedbir almalı” şeklinde konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Hayvanlar için eş zamanlı eylem

SONRAKİ HABER

Sendikalaşma mücadelesinden geri adım yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...