13 Aralık 2018 08:49

Üreticilerin desteklenmesi teklifine AKP-MHP ittifakından ret

CHP Milletvekili Ayhan Barut'un Çukobirlik ile ilgili hazırladığı Meclis Araştırması teklifi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf: CHP

Paylaş

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut'un Çukobirlik ile ilgili hazırladığı Meclis Araştırması teklifi, CHP Grubu'nun önerisi olarak parlamentoya sunuldu ama AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Meclis Başkan Vekili Levent Gök'ün yönettiği genel kurulda teklif sahibi olarak kürsüye çıkan Ayhan Barut, “Çukobirlik'in işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi ve tarıma daha çok destek verebilmesi için devlet eliyle adım atılması gerekmektedir. Özerk bir kurum olan Çukobirlik'in ve diğer üretici birliklerinin yasal değişiklikler yapılıp eskiden olduğu gibi desteklenmesi şarttır” dedi.

‘TARIM CAN ÇEKİŞİYOR’

Meclis kürsüsünden tarımın sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaşan Barut, “Maalesef yiğidin kuru soğana muhtaç edildiği günler yaşıyoruz. Büyük bir ekonomik ve siyasi krizle boğuşan ülkemizde tarım sektörü de can çekişiyor. Üreticilerimiz artan maliyetler, yükselen faizlerin yanı sıra ürünlerinin para etmemesi nedeniyle de büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bu mağduriyetleri artıran faktörlerden birisi de Çukobirlik gibi Tarım Satış Kooperatif Birliklerinin işlevsiz hale getirilmesidir” diye konuştu.

SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

Çukobirlik'in bir zamanlar Ortadoğu ve Balkanların en büyük entegre tesislerine sahip olduğunu ve üreticiye büyük katkı sunduğunu anımsatan Barut, şöyle devam etti:

“Bizler üreticilerimizin de talepleri doğrultusunda Çukobirlik'in tarıma daha çok destek vermesi, üretim ve akılcı yönetim anlayışıyla yeniden hayat bulması için çalışıyoruz. Neden bunu yapıyoruz? Çünkü biz ülkemizin, çiftçilerimizin üretmesini, ürettiğinden kazanmasını, dışa bağımlılıktan kurtulunmasını istiyoruz. 15 Ekim 1940 tarihinde 275 ortakla kurulan Çukobirlik, Mardin ve Diyarbakır'dan Mersin'e, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan Hatay ve Osmaniye'ye çok sayıda il ve onlarca ilçede tesisleri ve 34 Kooperatifi ile yaklaşık 65 bin üretici ortağına hizmet verirken son dönemde hizmet verdiği üretici sayısı 30 binlere kadar gerilemiştir.”

‘ÇUKOBİRLİK DEVLET ELİYLE DESTEKLENMELİ’

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hepsinde tarımsal üretim ve çiftçilerin desteklendiğini vurgulayan Ayhan Barut, şunları kaydetti:

“Ancak ülkemizde bu durum geçerli değildir. Çiftçiler yetersiz desteklemelere ve yüksek girdi ve üretim maliyetine hatta yanlış tarım politikalarına rağmen üretim yapmaya çalışmaktadırlar. Ülkemizde tarımın bitme noktasına geldiği şu dönemde Çukobirlik, kooperatifçilik yapmayı daha iyi koşullarda sürdürmelidir. Nitelikli tohum üretme tesislerini açıp üreticilere gübre tesisleriyle destek olmalı, yağ fabrikasını açmalı, tarımsal sanayi üretimini güçlendirmeli, üreticilere nefes vermeli, ülke ve kent ekonomisine katkı sunmalıdır.”

KÜRSÜDE DESTEK VERENLER OYLAMADA REDDETTİ

CHP'nin Grup önerisi olarak Meclis'e sunulan Çukobirlik Meclis Araştırması teklifi, yapılan oylamada AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bu duruma tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, “Meclis kürsüsüne çıkıp 'Çukobirlik ve tarım desteklenmeli' diyenler, teklifimiz oylanırken ret oyu kullanıyor. Üreticilerimizin yüzlerine nasıl bakacaklar veya bu çelişkiyi nasıl açıklayacaklarını merak ediyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hollywood yıldızı Natalie Portman'dan İsrail'e ırkçılık suçlaması

SONRAKİ HABER

Eski vali Hüseyin Avni Mutlu, cezaevinden tahliye oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa