Asgari ücret eylemleri: 2 bin 800 TL olmalı, vergi dışı bırakılmalı

DİSK üyesi işçiler yurdun pek çok bölgesinde düzenledikleri eylemlerle asgari ücrete ilişkin taleplerini seslendirdi.

13 Aralık 2018 07:47
Son Güncellenme Tarihi: 13 Aralık 2018 12:04
Paylaş

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını düzenlerken eylemler yaparak taleplerini ifade etti. İstanbul, İzmir, Adana ve diğer pek çok ilde düzenlenen eylemlerde asgari ücretin en az net 2 bin 800 lira olarak belirlenmesi talep edildi.

DİSK’in İstanbul Çalışma ve İş Kurumu önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Uyuşmazlık durumunda grev dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır” denilirken, eyleme CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da katılarak destek verdi.

‘Asgari değil insanca yaşam’, ‘Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiç birimiz’ sloganlarının atıldığı eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret işçisinden işsizine, emeklisinden, kamu çalışanına kadar herkesin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyen en temel unsurdur. Herhangi bir pazarlık değil, en önemli bölüşüm mücadelesidir” dedi.

ANTİDEMOKRATİK YAPIYA SON VERİLMELİ

Asgari ücretin antidemokratik biçimde belirlendiğini dile getiren Çerkezoğlu, “DİSK olarak her şeyden önce bu antidemokratik yapıya son verilmesini, bütün konfederasyonların söz ve karar sahibi olması gerektiğini söylüyoruz. Uyuşmazlık durumunda genel grev dahil olmak üzere toplu pazarlık istiyoruz. Asgari ücret toplumsal mesele olarak görülürse yaşanabilir bir gelir dağılımı eşitliğini kurabiliriz diyoruz” diye konuştu.

TEK İŞÇİ DEĞİL, AİLE BAZ ALINMALI

“Ağustos ayı ortasından itibaren girilen ve derinleşen krizle beraber 2019 asgari ücreti her zamankinden fazla önem taşımaktadır” diyen Çerkezoğlu şöyle konuştu:

“Hepimizin geliri yarı yarıya azaldı. Hükümetin yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 20.8 iken şimdiden yüzde 25’leri gördü. Asgari ücret dolar karşısında da değer kaybetti. İğneden ipliğe dışa bağımlı hale getirilen bu ülkede 2019 asgari ücreti açısından işçilerin gözü kulağı asgari ücret tespit komisyonu masasında. Asgari ücretin belirlenmesi sürecinde uluslararası standartlara uyulmuyor. Türkiye’de hala asgari ücret tek bir işçi baz alınarak hesaplanıyor. TÜİK’in dahi asgari ücret tespit komisyonuna verdiği rakamın altında rakam belirliyorlar. TÜİK’in geçen sene hesapladığı rakamın 300 liranın altında asgari ücret belirlendi.”

‘FATURA EMEKÇİLERE ÇIKMASIN, ASGARİ ÜCRET NET 2800 TL OLSUN’

Tuzla’da da asgari ücret için eylem düzenlendi. ‘Krize Karşı Omuz Omuza’ deklarasyonu ile bir araya gelenler İçmeler Köprüsünde açıklama yaptı. Açıklamayı DİSK Başkanlar Kurulu üyesi Kanber Saygılı yaptı. Asgari ücretin sıradan bir pazarlık olmadığını söyleyen Saygılı, burada sağlanacak bir kazanımın tüm işçi sınıfının kazanımı olacağını vurguladı.

Eylemde sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Asgari değil insanca yaşam”, “İşçiler birleşin, sömürüye son” sloganları atıldı. (İstanbul/EVRENSEL)


İZMİR’DE İŞÇİLER İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET İSTEDİ

DİSK Ege Bölge Temsilciliği de asgari ücretle ilgili Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DİSK’e bağlı sendikalar ve emek demokrasi güçleri  ile TARİŞ işçileri de katıldı. DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı’nın okuduğu açıklamada, “2019 yılı asgari ücreti ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik kriz nedeniyle her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işveren ve hükümet temsilcileri ittifak yaparak çoğunluğu sağlamakta ve işçileri dikkate almamaktadır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)


‘AÇLIĞA MAHKUM OLMAMAK İÇİN İNSANCA BİR ASGARİ ÜCRET’

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği yükselen enflasyon karşısında yaşanabilir bir asgari ücret için basın açıklaması yaptı. Taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçilerin de katıldığı açıklamada işçiler artık geçinemediklerini söyledi. Son iki yılda işveren, hükümet ittifakıyla işçileri yok sayarak belirlenen asgari ücretin bugün enflasyon karşısında eridiği ifade edilen açıklamada asgari ücretin korunması, işçilerin korunması, asgari ücretin geçim ücreti olması için 2 bin 800 lira olması gerektiği vurgulandı.

DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, “Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi, geçim koşulları ve milli gelir artışı da dikkate alınmalıdır. İşçi ve memur için tek asgari ücret belirlenmelidir. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı” dedi. Asgari ücret tespit komisyonunu demokratik olmadığını söyleyen Gündoğdu, “Asgari ücretin tespitine bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı tanınmalı, ulusal ölçekli bir toplu pazarlık sağlanmalı, uyuşmazlık durumunda grev de dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır” dedi. (Adana/EVRENSEL)


LÜLEBURGUZ DİSK’İN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

DİSK üyeleri Lüleburgaz’da da asgari ücret taleplerini dile getiren basın açıklaması yaptı. İmza standı açılışının da yapıldığı basın açıklaması Üçgen Park’ta yapıldı. Açıklamaya, DİSK’e bağlı sendikalar, KESK, meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.


DİSK’İN TALEPLERİ

Yurdun pek çok bölgesinde düzenlenen eylemlerde işçi ve emekçilerin asgari ücret talepleri şu şekilde sıralandı:

■ Türkiye’de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslar arası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.

■ İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır.

■ Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

■ Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.

■ Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Uyuşmazlık durumunda grev dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır.

■ Asgari ücret net 2800 TL olmalıdır. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, Phillip Cocu'yla yollarını resmen ayırdı

SONRAKİ HABER

Fatih Portakal: Başıma bir şey gelirse, sebebi yandaş medyadır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...