Ankara'da Yüksek Hızlı Tren kaza yaptı: 9 ölü 92 yaralı

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren aynı hattaki kılavuz treniyle çarpıştı. 9 kişinin hayatını kaybettiği, 92 kişinin yaralandığı açıklandı.

13 Aralık 2018 03:33
Paylaş

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) Yenimahalle ilçesinde kaza yaptı. Kazada 9 kişi yaşamını yitirirken 92 kişi de yaralandı. Hayatını kaybedenlerden 3'ünün makinist olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada yaralılardan 7'sinin daha taburcu edildiğini, 27 kişinin tedavisinin sürdüğünü ve 2 kişinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

Kazaya ilişkin 3 TCDD personelinin gözaltına alınırken, kazanın yüksek hızlı trenin aynı güzergahta yol kontrolü yapan kılavuz trene çarpması sonucu meydana geldiği açıklandı. BTS eski Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Başkentray'ın sinyalizasyon sistemi bitmeden seferlere başladığını belirterek "Sinyalizasyon olsa trenlerin nerede olduğu takip edilebilir" dedi.

Ulaştırma Bakanlığının kazaya dair açıklamasında "Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu" ifadesi kullanılmıştı.

KAZA NASIL YAŞANDI?

Kaza, saat 06.36'da marşandiz istasyonunda meydana geldi. Ankara'dan Konya'ya gitmek üzere 06.30'da Yüksek Hızlı Tren Garı'ndan hareket eden yüksek hızlı tren, yol kontrolünden dönen lokomotifle kafa kafaya çarpıştı. Kaza sonrası yüksek hızlı trenin iki vagonu, 4 dakika sonra raydan çıkıp üst geçidin ayağına çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçidin bir bölümü çöktü.

DHA'nın haberine göre kaza yaşandığı sırada trenin hızı 80-90 km civarındaydı.

TREN KAZASI GÜVENLİK KAMERASINDA

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren ile kılavuz lokomotifin çarpışma anına ait güvenlik kamera  görüntüleri ortaya çıktı.

Saat 06.36’da yol kontrolünden dönen kılavuz lokomotif ile karşıdan gelen Yüksek Hızlı Tren'in kafa kafaya çarpışma anının görüldüğü görüntüde çarpışmanın şiddetiyle kılavuz tren, rayların üzerinden geriye doğru yaklaşık 30 metre savrulup, ters dönüyor. Kaza ile birlikte istasyondaki üst geçit de trenin üzerine çöküyor.

KAZA SONRASI AÇIKLAMALAR

Ankara Valiliğinden yapılan ilk açıklamada Konya'ya giden yüksek hızlı trenin banliyö trenine çarpması sonucu, trenin üst geçide çarptığı ve üst geçidin çöktüğü açıklandı.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI: KONTROL LOKOMOTİFİNİN O RAYDA OLMAMASI GEREKİYORDU

Daha sonra Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Yüksek hızlı tren, yol kontrolü yapan lokomotife çarptı. Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu. Çarpışma sonrası tren raydan çıkarak üst geçide çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçit trenin üstüne çöktü" denildi.

Bu açıklamadan sonra Ankara Valisi Şahin, tren kazasının Yüksek Hızlı Tren'in aynı güzergahta yol kontrolü yapan kılavuz trene çarpması sonucu meydana geldiğini duyurdu.

ULAŞTIRMA BAKANI: ENKAZ ALTINDA KİMSE YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 3'ü makinist 9 kişinin öldüğünü açıkladı.

Turhan, tren kazasının olduğu yerde yaptığı açıklamada, "Saat: 06:30'da Ankara Garı'ndan Konya'ya hareket eden trenimiz saat: 06:36 sularında Yenimahalle ilçemiz Motor İstasyonu civarında yol kontrolünden dönen lokomotifimiz ile kafa kafa çarpışarak elim bir kaza meydana gelmiştir. Kaza yerinde saat 10:00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist arkadaşımız, 5 yolcumuz hayatını kaybetmiştir. Hastaneye 48 yolcu sevk edilmiş bunlardan biri de hastanede maalesef hayatını kaybetmiştir. Toplam 9 vatandaşmız şu anda bu kaza  sonucunda hayatını kaybetmiştir. Olayın nedeni ile ilgili gerekli  araştırma ve inceleme çalışmalarına başlanmıştır. Ölen vatandaşlarımza Allah'tan rahmet diliyorum. Hastanelerde tedavi görenlere de acil şifalar diliyorum" diye konuştu. Bakan Turhan, enkaz altında yaralı olmadığını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kazada yaralananlardan 34'ünün tedavisine hastanede devam edildiğini, yaralılardan 2'sinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

ERDOĞAN'DAN 'TÜM BİRİMLERİN SEFERBER EDİLMESİ' TALİMATI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan bilgi aldığı, olayla ilgili "tüm birimlerin seferber edilmesini istediği" belirtildi.

BAŞSAVCILIK: 3 KİŞİ GÖZALTINDA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, kazayla ilgili soruşturma başlattı.  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yaptığı açıklamada, yüksek hızlı trenin seyir halindeyken aynı istikametten gelmekte olan kılavuz lokomotifi ile çarpışması sonucunda 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 86 kişinin yaralandığı kaydedildi. Olayın incelenmesi için 3 cumhuriyet savcısının görevlendirildiği belirtilen açıklamada, hayatını kaybedenlerden ikisinin yüksek hızlı tren, birinin de kılavuz treni makinisti, 6 kişinin ise yolcu olduğu açıklandı. Hayatını kaybedenlerin muayene ve otopsi işlemlerinin tamamlandığı ifade edilen açıklamada, “Soruşturma kapsamında ilk belirlemelere göre olayın meydana gelişinde kusurlu bulunduğu tespit edilen kontrolör E.E.E., tren teşkil memuru (makasçı) O.Y. ve tren hareket memuru S.Y. haklarında gözaltı kararı verilmiş olup bu şüpheliler bakımından ve tüm yönleriyle soruşturma devam olunmaktadır” denildi

ADALET BAKANI GÜL: KASIT VARSA TAKİP EDİLECEK

 Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara'daki tren kazasıyla ilgili "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gerekli adli soruşturmayı titizlikle takip edecek, görevlendirdiği savcılar marifetiyle bütün delilleri, bilgileri, bulguları dikkate alarak, bu konuda ihmal, kusur, kasıt, bir eksiklik olup olmadığını sonuna kadar takip edecektir." değerlendirmesini yaptı.

'SİNYALİZASYON OLMADAN HİZMETE AÇILDI'

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) eski Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Kayaş-Sincan arasında hizmet veren Başkentray'ın 12 Nisan 2018'de açıldığını hatırlattı. Başkentray'ın sinyalizasyon sistemi bitmeden seferlerine başladığını belirten Kocabıyık, trenlerin trafiğinin elektrikli sinyallerle merkezden idaresi sisteminin (TSİ) değil, trenlerin trafiğinin merkezden telefonla idaresi (TMİ) sisteminin kullanıldığını söyledi.

Sinyalizasyon olsa trenlerin nerede olduğunun ışıklı panelden takip edilebileceğini belirten Kocabıyık, “Ancak TMİ'de telefonla ulaşabilirsiniz. Ankara-Sincan arasında olduğunu öğrenirsiniz ama tam olarak nerede olduğu belli değildir” dedi.

'POPÜLİST POLİTİKALAR SONUCU HAT TESLİMİ ERKEN ŞEKİLDE YAPILDI'

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir ise soL'a yaptığı açıklamada hattın sinyalizasyon sistemi bitmeden açılmasını 24 Haziran seçimleri nedeniyle iktidarın propaganda yapma hevesine bağladı.

Özdemir'in açıklaması şöyle: "Hat sayısı eksik geliyordu, 3 hat vardı, '5'e çıkaralım' dediler. 2016'nın Temmuz ayında tren işletmeciliğine kapatıldı hat, 2018'in Nisan ayında, iki yıllık sürenin bitmesi beklenmeden erken açıldı. Bunun nedeni de Haziran seçimlerinin gelmesiydi, yani popülist şekilde açılış yaptı. Rayların döşenmesiyle hat bitti denildi. Sinyalizasyon bitmemişti. Bu kadar yoğun işletmeciliğin olduğu yerde sinyalizasyon sisteminin bitmesi gerekiyordu. Popülist politikalar sonucu hat teslimi erken şekilde ve geçici olarak yapıldı" ifadelerini kullandı.

'SİNYALİZASYON SÖKÜLDÜ, 9 AYDIR TELSİZLE İLETİŞİM SAĞLANIYORDU'

Tren kazasına ilişkin açıklama yapan  BTS ve TMMOB, “Kazanın sorumlusu, sinyalizasyon sistemi olmadan treni çalıştıran siyasi anlayıştır” dedi.

BTS Genel Merkezi’nde yapılan açıklamada konuşan BTS Genel Başkanı Hasan Bektaş, Başkentray hattında daha önce varolan sinyalizasyon sistemlerinin hattın yeniden inşası esnasında söküldüğünü ve 9 aydır telsizle iletişim sağlanarak hatta ulaşım yapıldığını söyledi.

Bektaş, bu facianın kaza, dikkatsizlik ya da ihmalle açıklanamayacak kadar sistematik nedenleri olduğunu söyleyerek olay yerine de gittiklerini fakat emniyet ve savcılığın olay yeri incelemesini tamamlamadığı için incelemede bulunamadıklarını belirttti. Sinyalizasyon sisteminin olmamasının faciaya davet çıkardığına vurgu yapan Bektaş “Kazadaki temel sorun insan hatası değil, hataları bertaraf edecek ve tren işletilmeye alınmadan önce tamamlanması zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayıştır” dedi.

Facianın sorumlusunun 16 yıldır ülkeyi yöneten AKP iktidarı olduğuna işarte eden Bektaş, 41 yurttaşın hayatını kaybettiği Pamukova'da yaşanan tren faciasını hatırlattı. "AKP hayata geçirdiği tüm projelerde insan hayatını değil siyasi menfaatlerini ve sermayenin ihtiyaçlarını gözetmiştir" diyen Bektaş, kazanın yaşandığı Ankara-Konya YHT hattının da 2014 Yerel Seçimleri öncesinde siyasi malzeme olarak kullanıldığını söyledi. Ayrıca dünyanın her yerinde demiryollarının kaza riski en az ulaşım aracı olmasına rağmen Türkiye'de yaşanan kazaların gerekli altyapı ihtiyaçlarının karşılanmaması sonucunda sürdüğüne dikkat çeken Bektaş, demiryolu ulaşım politikalarının kamusal bir anlayışla yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. “Teknik eksiklikler tamamlanmadan hatlar açılmamalıdır” diye uyaran Bektaş, sürecin takipçisi olacaklarını, asli suçluların hesap vermesi gerektiğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bektaş, Başkentray hattında daha önce varolan sinyalizasyon sistemlerinin hattın yeniden inşası esnasında söküldüğünü ve 9 aydır telsizle iletişim sağlanarak hatta ulaşım yapıldığını söyledi. Tren faciasının sorumlusunun gözaltına alınan 3 kişi olmadığını da ifade eden Bektaş, “Bu faciaya 3 kişi değil, demiryollarını özelleştiren zihniyet sebep oldu” diyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı'nın istifa etmesi gerektiğini belirtti.

KAZANIN ALTINDAN KOLİN İNŞAAT ÇIKTI

Ankara’da yaşanan Yüksek Hızlı Tren faciasının arkasından birçok devlet ihalesini alan Kolin İnşaat çıktı.
Kolin inşaatın internet sitesinde projeye dair verilen bilgiler arasında ‘sinyalizasyon işlerini de kapsamakatır’ bilgisi yer alıyor. Sinyalizasyon sistemi tamamlanmadan sefere başlayan Başkentray’ın 12 Nisan 2018’de açılışında, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım “...Ulaştırma Bakanı başta olmak üzere tüm ekibe teşekkür ediyorum. Yüklenici firma Kolin İnşaat’a da teşekkür ediyorum. Mucize sürede bitirdiler” demişti.

Kolin İnşaat’ın resmi internet sitesinde de “Devam eden proje” olarak yer alan bilgilere göre, 25 Mart 2016 tarihin de imzalanan sözleşmede “Sincan-Ankara-Kayaş Hattının Yeniden İnşa Edilmesi İşi” üstlenildi bilgisi veriliyor. Kolin inşatın internet sitesinde sözleşmeye ilişkin şu ayrıntılar yer alıyor:  “Proje ile Kayaş-Ankara-Sincan arasındaki mevcut demiryolu hatlarının hızlı tren, konvansiyonel hat ve banliyö hattı olarak birbirinden ayrılması ile tüm istasyon ve peronların metro standardında yeniden inşa edilmesi amaçlanmaktadır. Projenin 25 adet istasyon düzenlemesi, 150 bin 60 m hat döşenmesini, 2 adet vasıta üst geçidi, 11 adet vasıta alt geçidi, 2 adet yaya üstgeçidi, 8 adet yaya altgeçidi, 1 adet 2200 m aç-kapa demiryolu alt geçidi, 117 adet menfez, 1 adet metro bağlantı geçişi elektrifikasyon işleri, sinyalizasyon ve telekomünikasyon işlerini de kapsamaktadır.”

Konuyla ilgili aradığımız Kolin İnşaat Hakla İlişkiler biriminden Semra Hanım, ‘Kazanın yaşandığı hatta sinyalizasyon işi size aitmiş. Ne söyleyeceksiniz?’ sorumuza “Bu konuyla ilgili herhangi bir şey söyleyemem” yanıtını verdi.

9 kişinin öldüğü Ankara-Konya Yüksek Hızlı Tren'in 12 Nisan 2018 tarihli açılış konuşmasında, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, "Hiçbir fedakarlıktan kaçınmayalım, hiçbir vatandaşımızın burnu bile kanamasın, rahat, konforlu, güven içinde seyahatini tamamlasın" demişti.

MISRA ÖZ SEL: İSTİFA EDİN

Temmuz ayında Çorlu'da 25 kişinin öldüğü tren kazasında oğlunu kaybeden Mısra Öz Sel, kazaya dair yaptığı Twitter hesabından yaptığı açıklamada yetkililere istifa çağrısı yaptı: "Artık ölen vatandaşlarınıza Allah’tan rahmet dilemeyin! 5 aydır 'başka can yanmasın' diye kendimizi paraladık! Kapatın yönetemediğiniz kurumları! İstifa edin! Binmeyin şu trenlere! Yönetemiyorlar!!!! Şimdi suçlu kim!?!?" dedi.

Mısra Öz Sel, TCDD Yönetim Kurulu Başkanı İsa Apaydın'a da "İn o koltuktan" diye seslendi.

TCDD BAŞKANI'NIN TWITTER HESABI KİLİTLİ

İsa Apaydın'ın ise Twitter hesabını kilitlediği görüldü. Apaydın daha önce de Mısra Öz Sel'i engellemişti.

Gazeteci Mustafa Hoş, İsa Apaydın'ın geçen hafta TBMM'deki KİT Komisyonu'nda "Hızlı tren hatlarımızın tamamı 24 saat kameralarla kontrol ediliyor.buralar kamera kontrolü, merkezden kontrol edildiği gibi hat boyu da görevli pereonellerimiz var” dediğini hatırlattı.

ESKİ REKTÖR YARDIMCISI ALBAYRAK YAŞAMINI YİTİRDİ

Ankara Üniversitesi eski rektör yardımcılarından Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak, kazada yaşamını yitirenler arasında yer alıyor.

Ankara Üniversitesinin internet sitesinde tren kazasına ilişkin başsağlığı mesajı yayımladı.

Mesajda, "Üniversitemiz önceki rektör yardımcılarından Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berahitdin Albayrak'ı (53) gerçekleşen elim tren kazasında kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Tren kazasında vefat eden diğer vatandaşlarımız ile birlikte hocamıza Allah'tan rahmet, ailesine, yakınlarına ve tüm Ankara Üniversitesi camiasına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadelerine yer verildi.

HDP ADAY ADAYI HAYATINI KAYBETTİ

Kazada yaşamını yitirenlerin arasında Urfa’nın Bozova ilçesinde HDP Belediye Başkan aday adayı olan Yusuf Yetim’in (53) de bulunduğu öğrenildi.

Başbakanlık Özelleştirme İdaresinde uzman olarak görev yapan Yetim'in cenazesinin otopsi işlemlerinin ardından Ankara'ya giden yakınları tarafından teslim alınarak memleketi Urfa’ya getirileceği kaydedildi.

HDP: BİR KİŞİ SORUMLULUK ALSIN VE İSTİFA ETSİN

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Hüda Kaya, Filiz Kerestecioğlu, Murat Çepni ve Ömer Faruk Gergerlioğlu, tren kazasında yaralanan vatandaşları hastanelerde ziyaret ettikten sonra Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu, yaptıkları görüşmeler sonucu kaza ile ilgili bir dizi ihmalin olduğunu belirterek, “Kimsenin hayatı iktidarın şımarıklıklarına bağlı değil. Bir kişi sorumluluk alsın ve istifa etsin” dedi.

‘SIRA KİME GELECEK DİYE YOLA ÇIKIYORUZ’

Kerestecioğlu, kendilerine gelen son bilgilere göre 9 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Biz buna her zamanki gibi kaza değil cinayet diyoruz. Kazanın olduğu hattın bütünü 12 Nisan 2018 tarihinde açılmış olup, sinyal sisteminde eksikliklerle kabulü yapılmış. Yani asıl sorun aslında burada. Biz demiryolcu arkadaşlarla görüştük. Dediler ki ‘Gerçekten hayatımızda birçok zaman sıra kime gelecek endişesiyle yola çıkıyoruz’ diyorlar” dedi.

‘EKSİKLİKLERİ VARKEN İŞLETMEYE AÇILIYOR’

Kerestecioğlu, demir yolunda çalışanlarla görüştüklerini ve çalışanların kendilerine ihlalleri anlattıklarını ifade etti. Kerestecioğlu, “Uzay çağını yaşayan bir dönemden bahsedilirken kazada aynı zamanda bir uzay profesörünü kaybettik. Teknoloji, uzay çağı derken sinyalizasyon sistemi yok. Neden yok rant için yok, neden yok kriz için yok, neden yok para olmadığı için yok! Bu kadar ucuz değil bizim vatandaşlarımızın canı. Gösteriş için yapılan açılışta eksiklikleri devam eden, tamamlanmayan bir hat işletmeye açılıyor. Kazanın gerçek sebebi bu. O yüzden kalkıp da birilerinin üstüne suç atmaya kalkmasınlar” şeklinde konuştu.

‘ARTIK 3 AYDA MAKİNİST OLUNUYORMUŞ’

Kerestecioğlu, sorumluların istifa etmesi gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Demiryolcular bize ‘ Artık 3 aylık kursla makinist olunuyor’ diyorlar. Önceden 6 yılda makinist olunuyordu. 30 yıl önce personel sayısı 43 bin kişi çalışırken şimdi 17 bin kişinin çalıştığından bahsediyorlar. İnsan hatasını önlemek için bir şey yapmıyorlar aslında. Kimsenin hayatı iktidarın şımarıklıklarına bağlı değil. Bir kişi sorumluluk alsın ve istifa etsin.”

‘ÇOK BÜYÜK İHMALLER VAR’

Ardından söz alan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu da “Çorlu kazası araştırılmadı ve ardından bu geldi. AKP ve MHP Çorlu tren faciasının araştırılmasını reddetti. Sorumluların istifasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘İNSANLARI İSRAF EDİYORLAR’

HDP’li Hüda Kaya ise “İnsan israfı yapıyorlar. Ülkenin insanlarını israf ediyorlar. Bunun önüne ancak toplumsal bir bilinçle geçilebilir. Bu tehlike aceleyle bitirilen Marmaray için, aceleyle bitirilen 3’üncü Havalimanı için de geçerli. İşçiler her sabah ailelerimizle helalleşerek yola çıkıyoruz diyor” diye konuştu.

KONYA-ANKARA SEFERİ İPTAL EDİLDİ

Ankara'da Konya seferini yapan yüksek hızlı trenin kaza yapmasının ardından 09.15'te Konya'dan Ankara'ya yapılacak yüksek hızlı tren seferi iptal edildi.

Ankara'daki kazaya karışan trenin Konya'dan karşılığı olan saat 06.30'daki yüksek hızlı trenin ise Polatlı'ya kadar gidebildiği öğrenildi. Gün içerisindeki diğer seferlerin de kaza bölgesindeki duruma göre değerlendirileceği belirtildi.  (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Netanyahu, Suudi Arabistan'ı savundu: Yaşananlar korkunç ama…

SONRAKİ HABER

Şişli Belediyesi Kültür Merkezine silahlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...