24 Eylül 2012 03:27

Hükümet politikaları ölüm getiriyor

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyeleri İstanbul ve Ankara’da alanlara çıkarak HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’e yönelik verilen mahkeme kararını protesto etti.İstanbul’da Taksim Meydanındaki açıklamaya HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve BDP İst

Hükümet politikaları ölüm getiriyor
Paylaş

İstanbul’da Taksim Meydanındaki açıklamaya HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDK Yürütme Kurulu Üyesi ve İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, Sebahat Tuncel, Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan, Barış Anneleri, çok sayıda demokratik kitle örgütü temsilcisi ve HDK üyeleri katıldı.

TAKSİM’DE AÇIKLAMA YAPILDI

Basın açıklamasını okuyan Erdal Demirhan, Tuncel hakkında verilen bu kararın halk iradesine bir darbe olduğunu ifade etti. Demirhan, “Yargı bu karar ile Başbakanın ve AKP’nin direktifleri doğrultusunda davranmakta olduğunu teyit etmiştir. Evrensel, demokratik hukuk ilkelerine göre değil, siyasi anlayışlara göre karar verilmiştir. Türkiye’de zaten ağır aksak işleyen yargı sistemi, güvenirliğini tamamen yitirmektedir” dedi.

‘DÜŞMANLIK TOHUMLARI EKİYOR’

Hükümetin Kürt sorununa yaklaşımını eleştiren Demirhan, “AKP’nin uyguladığı politikalar  demokratik ve barışçıl bir çözüm üretmek yerine eski bildik devlet politikasını devam ettirmeyi seçiyor. Bu politikalar çözüm değil ölüm getiriyor” dedi. Çatışmalı ortam nedeniyle artan ölümlerin, toplumda düşmanlık tohumları ektiğini belirten Demirhan, halkın demokratik haklarının gasp edildiğini belirtti.

SAĞDUYU ÇAĞRISI

Sağduyu çağrısında bulunan Demirhan, savaşın ve ölümlerin durması için herkesi sorumluluk almaya davet etti. Demirhan, şunları söyledi: “Türkiye’nin tüm demokrasi ve barış güçlerine, emekçilerine, aydınlarına, sanatçılarına, vicdan sahibi insanlara sesleniyoruz. Gelin bu gidişe birlikte ‘dur’ diyelim. Daha fazla kan dökülmesine izin vermeyelim. Halkların birbirine düşman edilmesine göz yummayalım.”

‘AKP TALİMATIYLA VERİLEN BİR KARAR’

Basın açıklamasında konuşan Levent Tüzel ise Tuncel’e verilen cezayı “siyasi” olarak değerlendirdi. Tüzel, “AKP’nin talimatıyla verilmiş bir karardır. AKP yargıya talimatlar veriyor” dedi.

‘SÜREN SAVAŞ HÜKÜMETİN SUÇU’

Bölgede süren savaşın, hükümetin yanlış politikalarının bir sonucu olduğunu ifade eden Tüzel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt sorunu sadece bizim sorunumuz değil herkesin sorunu. Türkiye tehlikeli bir sürece doğru gidiyor. Herkesin bunun farkında olması gerekiyor. Bu sorunun çözümü demokratik bir ortamda ve demokratik bir anayasadan geçer. Göstermelik anayasa değil her kesimin kendisini içinde bulduğu, herkesin konuştuğu bir anayasa olmalıdır. Bunun olabilmesi için bu savaşın durması gerekiyor. Bunları yapmazsak hepimizi tehlikeler bekliyor.” (İstanbul/EVRENSEL)


‘SORUN VEKİLLERİ HAPSEDEREK ÇÖZÜLMEZ’

HDK Ankara İl Meclisi üyeleri de dün Yüksel Caddesi’nde bir araya gelerek Tuncel’e verilen cezayı “Halkın iradesine vurulan bir darbe” olarak niteledi. Eylemde konuşan BDP Ankara İl Başkanı Meral Vuranok, Tuncel’in barış ve halkların kardeşliği için mücadele eden bir vekil olduğuna dikkat çekti. “Mahkemenin kararı barış ve eşitlik taleplerine, yargı ve hükümet işbirliği ile verilen bir cevaptır” diyen Vuranok, AKP Hükümetinin Kürt sorununda demokratik bir yöntem izlemek yerine, eski devlet politikasına devam ettiğini belirtti. Vuranok bunun çözümü sağlamadığını, ölümlere neden olduğunu ve ölümler nedeniyle toplumda düşmanlık tohumları ekildiğini dile getirdi. Vuranok, AKP’nin BDP ve Blok milletvekillerinin vekilliğini düşürmek, onları cezaevine atmak ve muhalif olan her kesimi susturmak istediğinin altını çizdi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’i cezaevine kapatarak Kürt sorununun çözülemeyeceğini belirten Vuranok, demokrasiden ve barıştan yana tüm kesimleri bu gidişe birlikte “dur” demeye çağırdı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu Hatay’dan Başbakanı eleştirdi

SONRAKİ HABER

DİSK İstanbul Temsilciler Kurulu toplandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...