12 Aralık 2018 14:11

Japonya’da kadın doktor adaylarına ayrımcılık

Japonya’da iki üniversitenin daha, yıllardır kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürdüğü ortaya çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tokyo Tıp Üniversitesinin 2011 yılından beri özel kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürdüğü ortaya çıkmıştı. İki üniversitenin daha, yıllardır kadın adayların giriş sınavlarındaki notlarını düşürdüğü ortaya çıktı.

Cinsiyetçi uygulamanın ortaya çıkmasının ardından 81 üniversiteyi kapsayan bir incelemeyle diğer okullarda da benzer cinsiyetçi uygulamalar olup olmadığı denetlenmeye başlanmıştı.

‘ERKEKLERE YARDIMCI OLMAK İÇİN’

Sputnik’in haberine göre, incelemeler sonucunda tıp okulları olan Juntendo ve Kitasato Üniversitelerinde de sistematik olarak kadın adayların notlarının azaltıldığı anlaşıldı. Yerel Asahi gazetesine konuşan Juntendo Üniversitesi Dekanı Hiroyuki Daida, okulun cinsiyetçi uygulamasını ilginç bir açıklamayla savundu. Daida, “Kadınlar zihinsel olarak erkeklerden daha çabuk olgunlaşıyor. Üniversite sınavına girilen yaşlarda kadınların iletişim becerileri de erkeklerden daha gelişmiş oluyor. Yani, bu uygulama erkek adaylara yardımcı olmak için bir önlemdi” dedi.

Daida ayrıca, okulun yurt imkanlarının da kadınlar için uygun olmadığını savundu. Yetkililer ise okulun açıklamasını ‘Kabul edilemez’ olarak değerlendirdi.

Tokyo Tıp Üniversitesi uygulamanın nedenini ‘Kadınların aile kurmak için meslekten uzaklaşmaları’ olarak açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Almanya’da da araştırmacı gazetecilik suç sayıldı

SONRAKİ HABER

Binlerce ağacı katleden maden şirketi faaliyetini durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...