12 Aralık 2018 13:44
Son Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2018 14:28

Leyla Güven'in açlık grevine destek verenlere gözaltı

HDP'li vekil Leyla Güven’e destek için Diyarbakır ve Van’da yapılan açlık grevleri sürüyor. Diyarbakır'da açlık grevine başlayanlar gözaltına alındı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in açlık grevi 35. günü geride bırakırken, Diyarbakır ve Van’da destek eylemi yapan kadınların gözaltına alınmasından sonra açlık grevini ikinci gruplar devraldı. Akşam saatlerinde HDP Diyarbakır İl Örgütü'ne baskın düzenleyen polis açlık grevindekileri gözaltına aldı.

DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in Öcalan üzerindeki tecritin kaldırılması için başlattığı açlık grevine ilişkin geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Batman ve Van’da destek eylemi yapanlar kadınlar gözaltına alınmıştı. Açlık grevini Diyarbakır’da HDP il ve ilçe yöneticilerinin olduğu 50 HDP’li devir aldı. Van’da da yeni grubun devir almasıyla açlık grevleri devam ediyor. 

HDP Diyarbakır İl binasında yapılan açıklamada konuşan HDP Diyarbakır milletvekili Remziye Tosun, HDP’ye yönelik devam eden gözaltı operasyonlarını, iktidarın yerel seçimleri kaybetme korkusundan kaynaklı olduğunu ifade etti. Son bir aydır diğer illerde olduğu gibi HDP Diyarbakır il binasının polis kuşatması altında olduğunu belirten Tosun, “Bu hukuksuzluk tüm ülkenin gözü önünde açık bir biçimde yaşanmaktadır. Yerel seçim startı verdiğimiz günden itibaren il ve ilçe yöneticilerimiz, parti üyelerimiz, kadın ve gençlik çalışanlarımız üzerindeki baskı ve tutuklamalar en üst düzeye çıkmış durumdadır. Demokratik ve adil bir yerel seçim olması durumunda belediyeleri kaybedeceğini anlayan AKP hükümeti il binasına giriş çıkışları kontrol altına alarak ve polis baskınları yaparak hem halkı hem de üyelerimizi sindirmeye çalışmaktadır” dedi. 

Güven’in talebinin yerine getirilmesi amacıyla HDP Van İl binasında başlatılan açlık grevini yeni grup devraldı. Açlık grevine girenlerden açıklamayı yapan  Edremit Belediye Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin, “Güven, barış ve demokrasiye uygulanan tecridin kırılması için greve girdi. Güven, İmralı’da  Öcalan ile görüşmelerin başlaması gerektiğini talep etti.  Güven’in talepleri bizim taleplerimizdir” diye konuştu.

AÇLIK GREVİNE BAŞLAYANLARA GÖZALTI

Akşam saatlerinde açlık grevi devam ederken HDP binasına polislerce baskın düzenlendi. Baskın sırasında açlık grevine başlayan HDP il ve ilçe yöneticileri gözaltına alındı. Diyarbakır'da HDP il binasına ikinci kez yapılan polis baskınında 48 kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

GÖZALTINA ALINANLAR

HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’e başlattıkları açlık grevine ilişkin geçtiğimiz günlerde Diyarbakır, Batman ve Van’da destek eylemi yapan kadınların olduğu 68 kişi gözaltına alınmıştı. 

Batman’da gözaltına alınan Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Yöneticilerinin bulunduğu 29 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlar emniyette alınan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Diyarbakır’da ise gözaltına alınan 25 TJA üyesi kadından Barış Annesi Meclisi üyesi Sultan Aksoy ve Rahife Ergül, emniyetteki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. 23 kişi de adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. Van’da ise, dün gözaltına alınan ve aralarında yaşlı annelerin de olduğu 14 kişi emniyetteki ifade işlerinin ardından serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Liman-İş, BTA’da işçilere baskıları protesto etti

SONRAKİ HABER

Mali’de başkentte protesto yasağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...