12 Aralık 2018 13:30

Liman-İş, BTA’da işçilere baskıları protesto etti

BTA’da daralma gerekçesiyle işçilerin tazminatları ödenerek işten çıkmalarının teşvik edilmesine karşı eylem yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Liman-İş Sendikası, BTA 360’da daralma gerekçesiyle işçilerin tazminatları ödenerek işten çıkmalarının teşvik edilmesine karşı depo önünde yaptığı eylemle tepki gösterdi. BTA deposunda çalışan Liman-İş üyesi işçilerin de depo içerisinde toplanarak destek verdiği eylemde işçilerin işten çıkarılmasına son verilmesi istendi.

BTA 360’ın deposunda örgütlenen Liman-İş Sendikasının yetki sürecine patron itiraz etmiş, görülen davada yerel mahkeme sendikanın yetkili olduğuna hükmetmişti. Bunun üzerine süreç istinafa taşındı. Tüm yasal sürecin kendilerince tamamlandığını, kanunundaki boşluklar nedeniyle patrona itiraz hakkının doğduğunu ve böylece patronun zaman kazanmaktan başka bir sonucun olmadığını belirten sendika yetkilileri sürecin uzatılmasının herkese zarar vereceği görüşünde. Liman-İş yetkilileri, üst mahkemenin de kararı sendikanın lehine vereceğini ve yetkiyi alacaklarını tahmin ettiklerini söylüyor.

BTA 360’ta sendikalaşma süreci devam ederken, bir taraftan da işçiler sendikadan istifaya zorlanıyor, diğer taraftan daralma gerekçesiyle patron ‘teşvikle’ işçi çıkarıyor. Liman-İş Sendikası depo önünde yaptığı eylemle durumu protesto etti. Yapılan açıklama esnasında işçiler sık sık “Sendika hakkı engellenemez”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarını attı.

İçerideki işçilerin de destek verdiği eylemde konuşan Liman-İş Uzmanı Sinan Ceviz, “Depoda sendikal süreç tamamlanmıştır. Sizler birliğinizi koruduğunuz sürece sendika içeridedir. Daha dün işçilerin tazminat alarak işten ayrılma talebine ret yanıtı veren depo yöneticileri bugün işçilerin tazminatını ödeyerek işten çıkarma derdine düşmüştür. Gerekçe olarak daralma gösterilmektedir. Biz buradan uyarıyoruz tek bir arkadaşımızın dahi haksız yere iş akdinin feshedilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Sendikayı hazmedemeyenler birtakım hilelerle işçi kardeşlerimizin kafasını karıştırmaya ve birliğini bozmaya çalışmaktadır, bu tip oyunları BTA işçisi yan yana durarak bertaraf edebilir” diye konuştu.

İşçilerin ücret aldığı bankaların değiştirilmesi sonrasında verilmeyen primleri hatırlatan Ceviz, “Arkadaşlarımızın aktardığına göre banka değişikliğinden alınan primler işçiye verilmemekte. Bu ve benzeri tüm usulsüzlüklere hep birlikte mücadele ederek yanıt vermeliyiz” dedi.

Asgari ücretin insanca yaşanabilir bir seviyeye çıkarılması gerektiğini de söyleyen Ceviz şöyle devam etti: “Burada arkadaşların aldıkları maaşlar karın tokluğunadır, şimdilerde asgari ücret görüşmeleri sürmekte ve biz Liman-İş Sendikası olarak asgari ücretin insanca yaşanacak koşullara çekilmesini talep ediyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. İşçi kardeşlerimiz birbirlerine kenetlenmelidir. Bu oldukça bizleri hiçbir kuvvet yenemez. Eğer tek bir arkadaşımız dahi işten atılacak olursa hep birlikte üretimden gelen gücümüzü kullanmalıyız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üniversite hastaneleri adım adım çökertiliyor

SONRAKİ HABER

Leyla Güven'in açlık grevine destek verenlere gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa