12 Aralık 2018 12:23

'Sarı yelekliler' eylemleri nedeniyle hükümete gensoru önergesi 

Fransa’da muhalefet partileri hükümet aleyhine gensoru önergesi verdi. Önerge ile hükümeti düşürebilmek için çoğunluğun oyları gerekiyor.

Fotoğraf: Mustafa Yalçın/AA

Paylaş

Fransa’da 17 Kasım’daki ilk eylemlerden bu yana iktidarı sarsan ‘Sarı Yelekliler’ (Gilets Jaunes) eylemleri sürerken, sol partiler, hükümet aleyhine gensoru önergesi verdi. Önerge için 13 Aralık'ta meclis genel kurulunda oylama yapılacak.

Euronews’un haberine göre, meclis başkanlık divanı, salı günü verilen gensorunun yarın tartışılmasına karar verdi. Gensoru ile hükümeti düşürebilmek için çoğunluğun oyları gerekiyor. Ancak, 577 sandalyeli mecliste, muhalefetin iktidarı düşürebilecek yeterli oyu bulunmuyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önceki gün haftalardır devam eden hayat pahalılığı protestolarında geri adım atarak, önlem paketi açıklamıştı. Akaryakıt zamlarına tepkilerle başlayan ve Macron karşıtı gösterilere dönüşen Sarı Yelekliler’in protestolarına devam etmesi bekleniyor. 

MACRON'A HALK DESTEĞİ GERİLEDİ

Geçtiğimiz günlerde bir araştırma şirketinin yapığı ankete göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a olan halk desteğinin son bir ayda 3 puan azalarak yüzde 18'e düştüğü açıklanmıştı. 

Araştırma şirketi Yougov'un CNews ve The Huffpost için yaptığı ankete 28-29 Kasım'da bin 6 kişi katıldı. Anket, bir önceki ay yüzde 21 düzeyinde olan Macron'a halk desteğinin gösteriler sırasında 3 puan düşerek yüzde 18 ile "en düşük halk desteği" seviyesine gerilediğini gösterdi. Macron son 2 ayda 7 puan kaybetti. 

Macron'un yanı sıra Başbakan Edouard Philippe de halk desteği konusunda puan kaybına uğradı. Philippe'e olan destek de son bir ayda 6 puan düşüşle yüzde 21'e geriledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Barış bildirisini imzalayan Nuray Mert'e hapis cezası

SONRAKİ HABER

İspanya’da asgari ücrete büyük zam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...