12 Aralık 2018 10:34

İsveç'te Sosyal Demokrat İşçi Partisinden Demirtaş'a destek

İsveç'te Sosyal Demokrat İşçi Partisinden Demirtaş açıklaması: Erdoğan'ın AİHM'in kararlarına uyulmayacağını söylemesi en üst derecede alarm verici.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Sekreter Yardımcısı Evin İncir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararından sonra HDP eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmesi gerektiğini,  Demirtaş ve tutuklu HDP'lilerle dayanışmak için 3 temsilciyi duruşmaya katılmaları için Türkiye'ye gönderdiklerini söyledi.

Evrensel'e açıklamalarda bulunan İncir, Türkiye'de yaşanan korkunç gelişmelerin artık İsveç'i şoke etmediğini belirterek, “Bizim nerede durduğumuzu göstermemiz önemli. Bu nedenle Sosyal Demokrat İşçi Partisi'den 2, Olof Palme Merkezi'nden 1 kişi, yani işçi sınıfı hareketinden 3 kişi Selahattin Demirtaş'ın duruşmalarına katılacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Demirtaş'ın cezaevinde tutulması için bir neden olmadığını belirtti. Bu nedenle İsveç'in yasallaşmasına katkıda bulunduğu sözleşmelere uyulmasını istemesi oldukça önemli” dedi.

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI EN ÜST DERECE ALARM VERİCİ

İncir, AHİM'in Demirtaş'ın serbest bırakılması kararı vermesinden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın karara uyulmayacağı söylemesinin kabul edilemeyeceğinin altını çizdikten sonra, “Bir ülkenin devlet başkanının AİHM'in kararlarına uyulmayacağını söylemesi en üst derecede alarm verici. Avrupa Birliği temsilcisi Federica Mogherini'nin Türk yetkililerle görüştüğünü ve kaygılarını ilettiğini biliyoruz. Ama anladığım kadarıyla onun girişimi de sonuç vermedi. Bu, Türkiye'deki gelişmelerin doğru yönde olmadığının belirtisi. Erdoğan'da tutumunu değiştirme eğilimi yok” dedi.

MUHALEFETİN BİR ARAYA GELMESİ ÖNEMLİ

Bu koşullarda ülkedeki muhalif partilere büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyen İncir, “Muhalefet bir araya gelmeli ve birleşik bir muhalefet oluşturmalı. Bunun gerçekleşmesi için biz İsveç'te yerel seçimler öncesi Türkiye'deki gelişmelerin ele alındığı paneller örgütlüyoruz. Önümüzdeki yılın Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin sonuçları Erdoğan ve demokratik muhalefetin gücünü gösterecek. Biz burada Türkiye'de olanları konuşurken muhalefetin bir araya gelmesi önemli” şeklinde konuştu.

Muhalefetin esas olarak HDP ve CHP'den oluştuğunu ifade eden İncir, “İki parti arasında işbirliği yapıldığını görmek istiyoruz. CHP'nin son yıllarda aldığı bazı yanlış kararlar Türkiye'nin yanlış yönde yol almasına neden oldu. Ama CHP içinde HDP ile birlikte davranmanın önemine inanan büyük bir kesim var. Demokratik bir gelişme olması için iki partinin bir araya gelmesinden başka bir yol yok” şeklinde konuştu.

DEMOKRATİK MUHALEFET İŞBİRLİĞİ YAPMAYA CESARET EDEBİLMELİ

İncir, AKP'nin MHP ile birlikte oluşturduğu Cumhur İttifakı'nın aşırı sağ güçlerin işbirliği olarak değerlendirdikten sonra şunları kaydetti.

“Eğer AKP ile MHP böylesi bir ittifak kurabiliyorsa demokratik muhalefette bir biriyle konuşabilmeli ve çözüm için işbirliği yapmaya cesaret edebilmeli. Bunun dışında başka bir çözüm görmüyorum. Doğal olarak Avrupa tarafından şimdiye kadar olduğundan daha net ve kararlı bir tutum alınabilir ama işbirliği halindeki bir muhalefetle Avrupa'nın iletişim kurması daha kolay olur. Çözüm için bunun en doğru yol olduğunu düşünüyorum.”

İncir, Türkiye'de olumlu gelişmeler olabilmesi için İsveç'in ne yapabileceği sorusunu, “Bugüne kadar İsveç bazı girişimlerde bulundu. Biz parti ve İsveç olarak daha fazlasını yapabiliriz. Şimdi artık yeter diyebiliriz... Muhalefet partilerine ve sivil toplum örgütlerine daha fazla destek verebiliriz” diyerek yanıtladı. 

ÖNCEKİ HABER

Sultangazi'de çifte saldırı: AKP Belediye Meclis Üyesi yaralandı

SONRAKİ HABER

Kapattıkları Paşabahçe fabrikası değil bizim evimizdi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa