12 Aralık 2018 06:39
Son Güncellenme Tarihi: 12 Aralık 2018 11:54

Kılıçdaroğlu: En çok sendikaların isyan etmesi lazım

Kemal Kılıçdaroğlu: Hak aradı diye eğer bu ülkenin işçileri hapse atılıyorsa ve sendikalar sessiz kalıyorsa ciddi bir sorunumuz var demektir.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlara dikkat çekerek sendikaları eleştirdi. 3. Havalimanı işçilerinin hapse atılmasına iki büyük sendikanın sessiz kaldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, işsizlik, özelleştirmeler ve örgütlenme engellerine karşı “En çok sendikaların isyan etmesi lazım” dedi.

CHP Emek Büroları, sendika, insan hakları savunucuları ve hukukçuların katılımıyla İnsan Haklarında Eşitlik ve Adalet Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, insan olarak herkesin eşit haklara sahip olması gerektiğini söyledi. Yasalarda eşit haklardan söz edildiğini ancak kullanılıp kullanılmadığının sorgulanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, Anayasada yaşam hakkından da bahsedilmesine rağmen açlıktan ölen çocukların olduğunu söyledi.

PATRON YAŞLISIN, DEVLET GENÇSİN ÇALIŞ DİYOR

“Bütün sendikalardan özellikle istirham ediyorum” diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Aile yardımları sigortası çıkması için mücadele edelim. İnsanların ileri yaşlarında yoksulluğa, dilenciliğe mahkum eden bir sosyal devlet olabilir mi? 50 yaşında işten atılıyorsunuz, emekliliğe 15 yıl var. Özel sektöre gidiyorsunuz yaşlı diyor, devlete beni emekli edin diyorsunuz sen daha gençsin diyor.”

Üç yılda çiftçiye verilmesi gereken desteğin 157 milyar olduğunu belirten Kılıçdaroğlu ancak verilmediğini ifade etti. Kamu şirketlerinin halka ait olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “'Babalar gibi satarım' diyen politikacıların, talan edilen fabrikaları biliyoruz. Sendikalar neden daha gür bir sesle mücadele etmedi? Binlerce kişi işsiz kaldı. Herkesin çalışma hakkı varsa bunları yerine getirecek olan da devlettir. İşsize iş bulmak zorundadır. Eğer getiriyorsa sosyal devletten uzaklaşmış demektir. En çok isyan etmesi gereken sendikalar” diye konuştu.

'İKİ BÜYÜK SENDİKA NİYE SESSİZ?'

İstanbul 3. Havalimanındaki işçilere dikkat çeken Kılıçdaroğlu, çalışma hakkını düzeltin diyen işçilerin hapse atıldığını ve iki büyük sendika sessiz kalıyorsa burada büyük bir sorun olduğunu söyledi. İşçilerin ‘parayı elden vermeyin sigortamızı eksik yaptırmayın’, ‘Tahta kurusu var yatamıyorum’ dediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Bunu dediği için hapse atılıyorlar. Bütün meydanların dolması lazım. Şimdi diyecekler ki, 'Kılıçdaroğlu işçileri isyana teşvik ediyor.' Eğer siz kendi haklarınıza sahip çıkmıyorsanız kimse vermez" dedi.

YENİ KAZANDIĞIMIZ BELEDİYEDE ÖNCEKİ AYLARI DA VERECEĞİZ

Örgütlenme özgürlüğü önündeki engellere karşı bütün sendikaların Flormar işçilerine destek vermesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Siz hakkınızı aramazsanız kimse size hak vermez arkadaşlar. İnsanlık tarihi hak arama mücadeleleri tarihidir. Şimdi asgari ücreti konuşuyorlar. Türk-İş güzel bir adım attı asgari ücretli bir işçiyi komisyona getirdi. Her şeyi ödedikten sonra 3 kira kalıyor diyor. 1 Ocak’tan itibaren bütün CHP belediyelerinde asgari ücret 2 bin 200 lira olacak. Yeni kazandığımız belediyelerdeki işçilere de Ocak-Nisan arasında maaş farkını vereceğiz” açıklamasında bulundu.

'TEFECİYE VAR, VATANDAŞA YOK'

Ekonomik ve sosyal haklar konusunda iktidarın “para yok” dediğini belirten Kılıçdaroğlu, vatandaşın da sendikaların da “159 milyar Londra'daki tefeciye para buluyorsun da bana iş mi bulamıyorsun” diye sorması gerektiğini dile getirdi.

'FETÖ'NÜN SİYASİ AYAĞI SARAYDA OTURUYOR'

Sözcü gazetesi yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru'ya açılan FETÖ davasına da tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Sözcü yazarları mı 'Ne istediniz de vermedim' dedi” diye tepki gösterdi. FETÖ'nün siyasi ayağının Saray'da oturduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, her şeye dava açtıklarını ama sadece bu sözüne dava açmadıklarına dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Çünkü biliyorlar delilleri önlerine koyacağımı” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul ve Ankara'da lapa lapa kar yağışı

SONRAKİ HABER

200 vekilin desteğini alan Theresa May, güven oylamasını kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...