12 Aralık 2018 05:52

Asgari ücret görüşmelerine yarın devam edilecek

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını yarın gerçekleştirecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere ikinci toplantısını yarın yapacak. Bu görüşmede, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TÜİK uzmanlarının ülke ekonomisiyle ilgili verileri paylaşması bekleniyor.

Doğrudan 10 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret komisyonunda işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor. Yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu yeni ücreti oy çokluğuyla belirleyecek.

İŞÇİ GÜLDEN GÖRMEZ: ALDIĞIMIZ PARANIN HÜKMÜ KALMADI

Komisyonun bu yılki ilk toplantısı 6 Aralık'ta gerçekleşmişti. Bu toplantıda ilk kez asgari ücretli bir işçi de yer almıştı. 

Komisyona işçileri temsilen katılan, Yalova Üniversitesi özel güvenlik görevlisi Gülden Görmez "Oğluma forma aldım ama hırkasını alamadım. 'Onu da bir ay sonra alırım' dedim. Kredi kartıyla geçinmeye çalışıyoruz. Okul yönetimi prosedür gereği sürekli oğlumu uyardığı için o da gurur yaptı ve okula gitmedi. Lise ikiden terk etti. Bunu bir tek ben değil, bütün asgari ücretlilerin yaşadığına inanıyorum. Forma bile alamadıklarını düşünüyorum. Enflasyon artışları, gelen zamlarla aldığımız paranın hükmü kalmadı" demişti.

İlk görüşmede konuşan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da "Asgari ücretle çalışanlardan yine fedakarlık bekleniyor ancak olağanüstü ekonomik koşullardan geçtiğimiz bugünlerde, fedakarlık işçilerden beklenmemelidir" ifadelerini kullanmıştı.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "Asgari ücrette yapılacak artış oranı belirlenirken ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum, hedef yatırımlılık, verimlilik, işsizlik ve özellikle son aylarda kayda değer şekilde yol aldığımız enflasyonla mücadele hedefleri de dikkate alınmalı" demişti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masada bulunuyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.


Asgari ücret, halen bekar bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş. 

ÖNCEKİ HABER

Demokratlıktan Cumhuriyetçiliğe Frank Sinatra'nın siyasi yaşamı

SONRAKİ HABER

Bitlis ve Sivas'ta kar yağışı nedeniyle okullar tatil edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...