11 Aralık 2018 18:27

Doğu Karadeniz'de dolgu alanlarda büyük risk

Doğu Karadeniz'de deniz dolgusu üzerine kurulan yerleşim yerlerinde deniz erozyonuna uğrayan binalar olası depremde yıkılma riski taşıyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Gürcistan'da, geçen yıl meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığı belirlendi. 4'üncü deprem kuşağındaki bölge, 3'üncü deprem riski bölgesine çekildi. Doğu Karadeniz'de deniz dolgusu üzerine kurulan yerleşim yerlerinde deniz erozyonuna uğrayan binalar olası depremde yıkılma riski taşıyor.

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Bölgemizde deprem riski bir üst dereceye çıktı. Yayınlanan yeni deprem risk haritasına göre bölgemizdeki sahil şeridinde bulunan yapılar olası deprem durumunda risk arz ediyor” dedi. Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı da dolgudaki riskli yapılara dikkat çekti, acilen önlem alınmasını istedi.

Karadeniz sahil kesiminin deprem riskinin iç kesimlere oranla daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar deniz erozyonuna uğrayan binaların olası depremde yıkılma riski taşıdığını belirtiyor. Trabzon’da deprem riskinin iki kat, Rize’de ise üç kat arttığını belirten uzmanlar, dolgu alanlarında deprem riskinin 5 kat daha fazla olduğuna dikkat çekti.

PROF. DR. BEKTAŞ: DEPREM RİSKİ BİLİNENDEN DAHA FAZLA

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, şöyle konuştu: “Geçmişte yapılan deprem tehlikesi haritasına göre yapılmış olan binalar bugünkü haritaya göre deprem tehlikesine açıktır. Özellikle söz konusu binalar dolgu alanları üzerine yapılmışsa tehlike daha da artmaktadır. Kıyı kentlerinde yani dolgu alanları üzerine kurulmuş şehirlerde deprem büyümesi söz konusu. Bilinenden daha fazla deprem riski taşır. Eskiden Trabzon ve çevresindeki 100 tonluk bir binaya 10 tonluk bir deprem yükü ön görülüyordu. Bugün yeni yapılan haritaya göre bu deprem kuvvetinin 20 ton olduğu görülüyor. Rize için ise 100 tonluk bir binaya 30 tonluk bir deprem yükü işlemi yapılması gerekiyor. Dolgu alanlarında bu risk 5 katına kadar çıkabiliyor. Yani coğrafik duruma göre de deprem riski artıyor. Mikro bölgelendirme dediğimiz bölgelendirme çalışmaları yapılarak gerçek deprem potansiyelinin ortaya çıkarılması gerekiyor.”

YAZICI: DOLGU ALANLAR İÇİN ÖNLEM ALINMALI

Rize İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Murat Yazıcı da dolgu alanlarındaki yapılaşmaların durumunu şöyle anlattı: “Muhtelif tarihlerde yapılmış dolgu alanı üzerinde bir sürü yapımız var. 1970’lerde dolu planı ile beraber Rize'de dolgu alanı rezervi ile arsalar oluşturuldu. Bu arsalar üzerinde mühendislik tedbiri alınmadan bir sürü izolasyonu yapılmamış yapılar yapıldı. Hatta o tarihte bu yapılar 3 katlı idi sonradan 9 kata çıkan yapılar oluşturuldu. Bu yapılar tuzlu su etkisinden dolayı temelde bir izolasyon tedbiri alınmadığı için binalardaki demiri eritiyor. Bu binaların içerisinde bırakın depremi kendi başına bile risk taşıyanlar var.” (Trabzon/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Krize Karşı Platform, imza kampanyası başlattı

SONRAKİ HABER

Bartın'da toprak kaydı, bir evin istinat duvarı yıkıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa