11 Aralık 2018 14:15

Time dergisinin 'yılın kişisi' unvanı Kaşıkçı'nın oldu

Öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, Time dergisinin her yıl düzenlediği 'yılın kişisi' unvanını aldı.

Görseller: Time, kolaj: DHA

Paylaş

Amerika merkezli Time dergisi, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Cemal Kaşıkçı da dahil olmak üzere üç gazeteci ve bir gazeteyi ‘Yılın Kişisi’ seçti.

Her yıl ‘Yılın Kişisi’ni seçen Time, Cemal Kaşıkçı’yla birlikte ilk kez hayatta olmayan birini seçmiş oldu.

‘Yılın Kişisi’ne layık görülen bir gazete ve diğer isimler şöyle:

■ Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte liderliğindeki hükümete yönelik eleştirel yayınlarıyla bilinen internet haber sitesi Rappler'in bağlı olduğu şirketin Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Maria Ressa;

■ Myanmar'da gözaltına alınan Reuters gazetecileri Wa Lone ile Kyaw Soe

■ Maryland eyaletinin Annapolis kentinde yerel bir gazete olan ve saldırı sonucu 5 gazetecisini kaybeden The Capital Gazette.

Derginin resmi internet sitesinde Cemal Kaşıkçı için şu ifadelere yer verilmişti:

"Verimli bir yorumcu ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı eleştiren bir isim olan gazeteci Cemal Kaşıkçı, en son 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul'daki Başkonsolosluğuna girerken görüldü. Veliaht Prensin emriyle öldürüldüğüne inanılan Kaşıkçı cinayeti, uluslararası tepkiye ve Suudi rejiminin derinlemesine incelenmesine yol açtı."

ADAY LİSTESİNDE DİKKAT ÇEKENLER

Öte yandan, Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle eleştirilerin hedefinde olan ve cinayet emrini verdiği iddia edilen Suudi Prens Muhammed bin Selman'ın listede olmaması da dikkatlerden kaçmadı.

Selman, daha önce oylamaya sunulan listelerde yer alıyordu.

Derginin adayları arasında 2016'da bu ödülü alan ABD Başkanı Donald Trump da bulunuyor. Trump, çocukların ailelerinden ayrılmasına yol açan göçmen politikası ve Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiğine ilişkin yürütülen soruşturma nedeniyle bu ödüle aday gösterildi.

Rusya soruşturması nedeniyle listede yer alan diğer isimler de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya soruşturmasını yürüten Özel Savcı Robert Mueller oldu.

Listede, bu yıl gişe rekorları kıran "Black Panther (Kara Panter)" filminin yönetmeni Ryan Coogler, Trump'ın Yüksek Mahkeme adayı Brett Kavanaugh'ın cinsel tacizine uğradığını iddia eden Christine Blasey Ford, nükleer gerilimin ardından Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile 3 zirve gerçekleştiren Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ve İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in torunu ve tahtın 6'ncı sıradaki varisi Prens Harry'nin eşi Sussex Düşesi Meghan Markle yer aldı.

Ayrıca, ABD'nin Florida eyaletinin Parkland Bölgesi'ndeki bir okulda 19 yaşındaki bir kişi tarafından yapılan ve 17 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının ardından ülkede silah satışı konusundaki kolaylıklara tepki çekmek amacıyla kurulan "March for Our Lives (Hayatlarımız için Yürüyüş)" adlı grubun aktivistleri de ödüle aday gösterildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Annesi öldürülen çocuğa ‘uzlaş’ mı denilecek! 

SONRAKİ HABER

Macron memnun etmedi, cumartesi yine eylem var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...