11 Aralık 2018 13:35

Fırat'ın ana kollarından Karasu nehri kara akıyor

Fırat'ın en büyük kollarından olan Karasu nehri, kirlilik yüzünden siyah renkte akmaya başladı.

Fotoğraf: Nusret Temürlenk

Paylaş

Özer AKDEMİR

Fırat'ın en büyük kollarından olan Karasu nehri, kanalizasyon kaynaklı olduğu ileri sürülen kirlilik yüzünden siyah renkte akmaya başladı.

BAĞIŞTAŞ BARAJINA KANALİZASYON AKITILIYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi iken siyasi nedenlerle işine son verilen Nusret Temürlenk, Karasu nehrindeki kirlilikle ilgili Erzincan İliç belediyesi ve İliç Kaymakamlığına dilekçe ile başvurdu. Kanadalı Alamos Gold'a ait Çöpler altın madeni yakınlarındaki Dostal Köyünde hayvancılık yapan Temürlenk, İliç Kaymakamlığı'na verdiği dilekçede 2015 yılında inşaa edilen Bağıştaş Barajına kanalizasyon akıtıldığını İliç Belediye Başkanı Muhlis Doğan'a aktardığını dile getirdi.

KEBAN BARAJI DA TEHDİT ALTINDA

İliç İstasyon mahallesi Anagold Altın Şirketinin işçi barakalarının ve Çöpler köyü  atıklarının Bağıştaş Barajına deşarj edildiğini ileri süren Temürlenk, “Nehir kanalizasyona bağlı simsiyah akmakta ve koku yapmaktadır. Türkiye'nin 20 büyük nehrinden olan Karasu ve baraj kirletilmektedir. 700 yılda Bizans, Osmanlı ve Türkiye tarafından kirletilen Haliç gibi. İliç'in tek başına bir milyon İstanbullu kadar kirlilik oluşturması ne kadar doğrudur” dedi. Temürlenk kirlilik nedeniyle Keban ve diğer barajların da büyük tehdit altında olduğunu savundu.

DOĞAYA İHANET

Bağıştaş Barajı ve altın madenin yakınındaki Dostal Köyünde hayvancılık yapan Temürlenk'in 200 ineği geçtiğimiz yıllarda baraj çalışmaları nedeniyle ölmüştü. Temürlenk, barajın birinci sınıf tarım arazilerini yutması ve verimli toprakların Keban'ı doldurmasına da dikkat çekerek, bunun doğaya ihanet olduğunu söylüyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Alağaş yargılandı: Haberlerimiz suç değildir

SONRAKİ HABER

Öğrenciler Mülkiyenin kapısının kendilerine kapatılmasına tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...