11 Aralık 2018 12:31

'Rusya'nın olası İdlib operasyonu Türkiye'ye çok yönlü kaybettirir’

Ortadoğu Uzmanı Mustafa Peköz, Rusya’nın önümüzdeki aylarda İdlib’e saldıracağını ve operasyonun Türkiye’ye çok yönlü kaybettireceğini öne sürdü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Suriye’deki son gelişmeleri değerlendiren Ortadoğu Uzmanı Mustafa Peköz, Rusya’nın önümüzdeki aylarda İdlib’e saldıracağını ve operasyonun Türkiye’ye çok yönlü kaybettireceğini öne sürdü. Peköz, Suriye, İran başta olmak üzere Ortadoğu’daki son gelişmeleri, Türkiye’nin tutumunu ve Rusya ile ABD’nin politikalarını Mezopotamya Haber Ajansından Selman Güzelyüz’e değerlendirdi. Peköz, Rusya’nın olası İdlib operasyonu için de, “Türkiye’ye çok yönlü kaybettirir” değerlendirmesi yaptı.

‘İDLİB’DE İŞLER İYİ GİTMİYOR’

Peköz, Rusya ile Türkiye’nin üzerinde anlaştığı ancak gelinen süreçte çözüme kavuşturulamayan İldib meselesinde bir gelişmenin sağlanmadığını söyledi. İdlib’de işlerin Türkiye açısından iyiye gitmediğini belirten Pekgöz, “Rusya böyle bir adım atarak uluslararası alanda İdlib üzerinde gelecek bir kısım hamleleri boşa çıkartma taktiği olduğunu söylemiştik. Zaten gelişmelerde bunu doğrulamaktadır. Gelinen aşamada,  İldib’de işlerin iyi gitmediğini, söz konusu çatışmasız bölgelerin oluşturulmadığını,  İslamcı örgütlerin ağır silahlarını çekme girişiminde bulunmadıkları ortaya çıkmıştır” dedi.

‘RUSYA MESAJI VERİYOR’

Rusya’nın İldib krizinde Türkiye’ye biçtiği rolü Türkiye tarafından yerine getirilmediğini belirten Peköz, ancak Rusya’nın Türkiye’yi onure ederek, ciddi çaba harcadığını ancak başarılı olamadığı mesajını verdiğini söyledi. Peköz, “Rusya böyle yaparak İdlib’de çıkacak savaşta Türkiye’nin katılımcısı olması için taktik yapıyor. İkincisi ise, kendisine savaş için nesnel zemin hazırlıyor. Rusya’nın bir diğer isteği ise, Türkiye’nin radikal İslamcı örgütlerle çatışması. Özün özü şudur, Rusya Türkiye ile İdlib üzerinde yaptığı çatışmasızlık anlaşmasının yürümediğini teyit ediyor ve Türkiye’yi karşısına almadan buraya müdahale zemini oluşturuyor” diye belirtti.

‘İDLİB CİDDİ SORUNLAR YARATACAK’

Peköz, kente dair değerlendirmelerini şöyle sürdürdü: “Türkiye seçime doğru gidiyor. Önümüzdeki Mart ayında öngörülen İdlib savaşı, Türkiye’nin iç dinamikleri bakımında çok ciddi sorunlara yol açacaktır. Birincisi Türkiye’nin radikal İslamcılara yönelik pozisyonu nasıl olacaktır. Putin ve Rusya Savunma Bakanlığı İdlib operasyonunu kastederek, bu sürecin ısrarla Türkiye tarafından çözülmesi gerektiğini söylüyor. Yani böyle bir operasyona Türkiye’nin dâhil olmasını sağlamaya çalışıyor. Bu tabii ki radikal İslamcılar ile Türkiye ilişkilerinde ciddi bir kırılmaya sebep olacaktır. Radikal İslamcıların doğal olarak Türkiye’ye tutum almalarını sağlayabilir. İkinci olarak bir göç sorunu yaşanacak.

Eğer Türkiye İdlib’de Rusya ile birlikte savaşa girerse, Türkiye’nin gerek El-bab’ta gerek Afrin’de gerekse de Suriye’nin farklı yerlerinde desteklediği İslami örgütlerle arası açılacaktır. Yine bunun sonucunda, Afrin ve El-bab’taki radikal İslamcılar da hem ÖSO ile çatışmaya gireceklerdir hem de Türk askeri güçleri ile çatışmak zorunda kalabilirler. Bunun bir diğer anlamı da bu bölgeleri kontrol etmeye çalışan Türkiye’de ciddi bir istikrarsızlık ve risk gündeme gelecektir. Sonuç olarak Türki’nin orada ki etki alanını tümü ile sıfırlayacaktır ve Türkiye çok yönlü kaybetmeye başlayacaktır. Onun için Mart’a doğru yapılması planlanan İdlib operasyonunda Türkiye’nin alacağı pozisyon son derece önemlidir. Yine Türkiye eğer ‘Ben yokum’ derse,  Türkiye İran ve Rusya ilişkilerindeki denklemi dışında kalacaktır. Bu da Türkiye için farklı yeni sorunlar oluşturacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Popular movements and police violence from Gezi to the Yellow Vests

SONRAKİ HABER

Urfa'da öğretmenleri taşıyan minibüs devrildi, 13 kişi yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...