11 Aralık 2018 11:54

DİSK'ten Türk-İş'e asgari ücret ziyareti

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret görüşmeleri gündemiyle Türk-İş'i ziyaret etti. Çerkezoğlu, 'Önerimiz 2 bin 800 lira' dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücret görüşmeleri gündemiyle Türk-İş'i ziyaret etti. Kılıçdaroğlu'nun “CHP'li belediyelerde asgari ücret 2 bin 200 lira olacak” açıklamasının gündeme gelmesi üzerine Türk-İş Başkanı Atalay “makul bir rakam”, Çerkezoğlu ise “önerimiz 2 bin 800 lira” dedi.

Atalay, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bütçe görüşmeleri başlarken kendi belediyelerinde asgari ücretin 2 bin 200 TL olacağını açıklaması sorulunca, olumlu yanıt vererek kendileri için uygun olduğunu söyledi. Atalay, “Asgari ücreti de yaşanabilir bir rakama çekebilirsek, insanları tebessüm ettirebilirsek bundan mutlu olacağımı ifade ettim. Biz bu asgari ücretin yaşanabilir bir ücret olmadığını kamuoyuna anlattık. Bunu makul mantıklı bir rakama getirmek gerekiyor, benim talebim buydu. 2 bin lira, 2 bin liranın üstünde enflasyona göre bir rakam bulur muyuz? Geçen gün Kemal Beyin bir ifadesi oldu; 2 bin 200 lira bir rakam. Bizim için de kabuldur, makul, mantıklıdır. Enflasyonun yüzde 25 olduğu bir ortamda yaşanabilir bir ücreti çalışanın önüne getirmek lazım. Bu ücrete sembolik gibi bakılmasının bir anlamı yok, Bu ücretle insanlar evini geçindiriyor. Bu ücretle ev geçindirmenin imkanı yok” diye konuştu.

FRANSA BENZETMESİNE, 15 TEMMUZLU SAVUNMA

Türk-İş Genel Bakşanı Ergün Atalay'ın asgari ücret konusunda, “Böyle ne kadar gider? Önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ne kadar gider? İşte gördük Fransa’da gitmediğini. Üç gün sonra bizim burada görür müyüz görmez miyiz? Bize bağlı" sözlerinin bazı basın yayın organlarında belli yönlere çekilmeye çalışıldığını söyledi. Atalay kendisini “Benim ne dediğim 28 Şubatta da 15 Temmuz da da belli” diyerek savundu. 

GEÇEN YIL TÜİK'İN AÇIKLADIĞINDAN 300 TL AZ OLDU

DİSK Genel Başkanı Arzuı Çerkezoğlu, asgari ücretin en düşük ücret olması gerekirken ortalama ücret haline geldiğini söyledi. 2019 yılı asgari ücretinin kriz koşullarındaki bir Türkiye'de bütün işçilerin, emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarını belirleyeceğini ifade eden Çerkezoğlu, asgari ücrete dair hazırladıkları raporu Türk-İş ile paylaştıklarını söyledi. Asgari ücretin bir geçim ücreti olabilmesi için, enflasyon, döviz kuru karşısında yaşadığı kaybın ortadan kaldırılabilmesi tümüyle vergi dışı bırakılması  gerektiğini belirten Çerkezoğlu, “2018'de TÜİK'in masaya sunduğu rakam 1894 liraydı ama komisyon bunun yaklaşık 300 lira altında bir asgari ücret belirledi. Son 18 yılda, 18 kez asgari ücret belirlendi. Bunların sadece üçünde mutabakat var. İşçilerin itirazına rağmen iş veren ve hükümet asgari ücreti belirleyebiliyor” diye konuştu.

ÇERKEZOĞLU: ÖNERİMİZ 2 BİN 800 LİRA

Çerkezoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun belediyelerde 2 bin 200 TL asgari ücret kararına ilişkin, “Geçtiğimiz pazartesi de açıkladığımız gibi bizim bu konuda rakam olarak, enflasyon nedeniyle oluşan kayıplar, 2019 yılı beklenen enflasyon oranları üzerinden ve milli gelirden de payını alan bir asgari ücret olabilmesi açısından önerimiz 2 bin 800 lira” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES, Sağlık Bakanlığının 30 dakika genelgesinin iptali için dava açtı

SONRAKİ HABER

2018-ALES/3'ün sonuçları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa