11 Aralık 2018 11:44

SES, Sağlık Bakanlığının 30 dakika genelgesinin iptali için dava açtı

SES, sağlık emekçilerinin kuruma 30 dakika mesafede ikamet etmelerini zorunlu kılan genelgenin iptali için dava açtı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık Bakanlığının “30 dakika genelgesi” diye anılan genelgesinin temel hak ve özgürlüklere ve Anayasa aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilmesi için dava açtı.

Bakanlık, 2018/28 sayılı “Sağlık Personelinin İhtiyaç Halinde Çağrıya Uyması” başlıklı genelge ile sağlık emekçilerini “normal ulaşım şartlarında 30 dakika” içesinde sağlık kuruluşunda bulunacak şekilde ikamet etmeleri yönünde zorluyor. SES ise iptal davası açtıklarını duyurduğu açıklamada, genelgenin temel hak ve özgürlüklere, çalışma yaşamının düzenlenmesine, sağlık hakkına ulaşıma ve Anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Danıştay'a açılan davada, Anayasanın 23. maddesinde düzenlenen “yerleşme ve seyahat hürriyeti” temel hak ve özgürlüklerden olduğu ve dokunalamayacağı hatırlatıldı.

'İCAP NÖBETİ ÜCRETİ SORUNU ÇÖZÜLSÜN'

Sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara doğru çözümler üretmenin Sağlık Bakanlığının sorumluluğunda olduğunun belirtildiği açıklamada Bakanlığın icap nöbet ücreti sorununu çözmek yerine sorunu sağlık emekçilerini zorunlu ikamete mecbur bırakarak çözmeye çalışmaktığına vurgu yapıldı.

"Sağlık hizmetlerinin sorunları Anayasaya, çalışma haklarına aykırı düzenlemeler ile, sağlık emekçilerinin temel hakları yerle bir edilerek çözülemez" denilen açıklamada, Bakanlığın oluşan tepkiler üzerine verdiği yanıtın da sorunu çözmediği, genelgenin bir an önce iptal edilmesi gerektiği belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

OHAL komisyonu suç işliyor

SONRAKİ HABER

DİSK'ten Türk-İş'e asgari ücret ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa