11 Aralık 2018 10:38

'Gazetecilerin yan yana durmaya ihtiyacı var'

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş'ten gazeteci adaylarına: Gazetecilerin yan yana durmaya ve dayanışmaya çok ihtiyacı var

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Gazetecilik Kulübü’nün düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilerin yan yana durmaya ve dayanışmaya çok ihtiyacı olduğunu vurguladı. Güneş, “Kendi kişisel haklarınız konusunda sağlamcı olun” dedi.

İAÜ İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Gazetecilik Kulübünün düzenlediği "Geleceğin Gazetecileri Gazeteciler ile Buluşuyor" başlıklı konferansa katılan Sibel Güneş, “Cemiyet sadece bir konuda taraf; basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü. Biz de gazetecilik mesleğinin yapılabilir olmasında bir tarafız. Biz mesleğimizi ne zaman yapamıyoruz? Bir düşünün. Yayın yasağı geliyor, cemiyet bu konuda taraf. Diyoruz ki, yayın yasağı olmasın, insanlar olayların nasıl gerçekleştiğini birinci elden duysun, dedikodu devreye girmesin, yalan haber yayılmasın. Sosyal medya engelleniyor. Bunlar da engellenmesin insanlar sözünü açıkça söylesin ve vatandaş doğru bilgilensin. Biz halkın haber alma hakkı için görev yapan ama çok kıymetli bir mesleğin temsilcileriyiz. Bu işi yaparken de bütün olanakları halkın haber alma hakkı için kullanıyoruz” diye konuştu.

'DAYANIŞMAYA ÇOK İHTİYAÇ VAR'

İyi bir gazeteci olmanın geçmişi iyi bilmekten geçtiğini ifade eden Güneş, “Türkiye’de öldürülen gazetecilerin sayısı 66. Basın müzesinde öldürülen gazeteciler galerisi var. Orayı gezdiğinizde göreceksiniz ki her siyasi görüşten gazeteci bu ülkede öldürülmüş. Demek ki bu siyasi görüşle ilgili bir şey değil. İnsanlar belirli konuların duyulmasını, konuşulmasını istemedikleri zaman en kolay hedef olarak gazetecileri seçiyor. Her dönemin günah keçisi olarak gazeteciler seçilmiş ve bunun için de ağır bir bedel ödemişler” diye konuştu.

Güneş, konuşmasını şöyle bitirdi: “Biz gazetecilerin toplu hareket etmeye çok ihtiyacı var. Dayanışmaya çok ihtiyaç var, çünkü gazeteci çok yalnız. Sizler birer şövalye değilsiniz. Kendisinin şövalye olduğunu düşünen birçok kıdemli meslek mensubundan duyduğum bir şeyi paylaşmak istiyorum. Bu cezaevinde ziyaret ettiğim gazeteci arkadaşlarımızdan birisi hep bunu söyledi. Gazetecilerin yan yana durmaya dayanışmaya çok ihtiyacı var. Kimi tercih ederseniz edin. İyi araştırın, örgütlü olmaya dikkat edin. Basın iş kanunuyla çalışırken, çalışmalarınızı belgeleyin. Gazeteci dünyayı kurtarıyor ama kendini kurtaramıyor.”

Güneş, konuşmasının sonunda ülkedeki kâğıt sorununu aşabilmek için Balıkesir’de bir fabrika kurulması konusunda bir çalışma yürütüldüğünü de aktardı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

CHP'den ittifak açıklaması: İnişler çıkışlar olur, süreç başladı

SONRAKİ HABER

Macron zenginlerden kalan kırıntıları dağıtacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...