11 Aralık 2018 08:01

Norveç’te Nobel eylemi: Artık barış istiyoruz!

Nobel Barış Ödülü töreninin ardından ödül sahipleri Kongolu Doktor Denis Mukwege ve Ezidi İnsan Hakları Aktivisti Nadia Murad’a destek eylemi yapıldı.

Fotoğraf: Mahmut Algünerhan/EVRENSEL

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç’in başkenti Oslo’da düzenlenen Nobel Barış Ödülü töreninin ardından savaşta cinsel şiddete karşı mücadeleleri nedeniyle Barış Ödülü alan Kongolu Doktor Denis Mukwege ve Ezidi İnsan Hakları Savunucusu Nadia Murad’a destek eylemi yapıldı.

Jernbanetorget alanında ellerinde meşalelerle toplanan binlerce kişi yapılan konuşmaların ardından Mukwege ve Murad’ın kaldıkları otelin önüne yüründü. Otelin balkonuna çıkan Mukwege ve Murad, geniş kalabalık tarafından coşku ve sevinçle karşılandı. Eyleme katılan Norveç’te yaşayan Kongolular İngilizce, Fransızca ve Norveççe “Yeter artık, yeter barış istiyoruz” sloganı atarken, Ezidiler de Kürtçe “Yaşasın Ezidiler” sloganı attı.

Konuşmalarda bu yılki Nobel Barış Ödülü’nün önemli olduğu, bunun aynı zamanda tüm dünyada kadın mücadelesinin bir parçası olduğu söylendi. Cinsel saldırının savaşlarda “stratejik bir silah olarak” kullanıldığı, sadece kadınları değil, toplumu ve aileyi de tahrip ettiği belirtildi. “Birleşmiş Milletler nihayetinde bunun bir terör olduğunu kabul etti” denilerek “Savaşta ve silahlı çatışmalarda silah olarak kullanılan cinsel şiddete karşı çalışmak gerekir” açıklaması yapıldı.

SORUNUN AMELİYATHANEDE ÇÖZÜLEMEYECEĞİNİ FARK ETTİM

Norveç’teki Nobel Barış ödülü töreninde konuşan Kongolu Doktor Denis Mukwege ise konuşmasında şunları  anlattı: “İlk hastam bir tecavüz kurbanıydı. Cinsel organından vurulmuştu. Ürkütücü şiddet hiçbir sınır tanımıyordu. Bu şiddet maalesef hiç duyulmadı. Bir gün hastaneye bir çağrı geldi. Ağlayan bir meslektaşım ‘Bize en kısa zamanda  bir ambulans gönderin, en kısa zamanda, lütfen’ diye bir mesaj gönderdi. Ve genelde yaptığımız gibi ambulans gönderdik. İki saat sonra 18 aylık bir kız çocukla geri geldiler. Kız şiddetli bir şekilde kanıyordu. Acilen ameliyathaneye alındı. İçeri girdiğimde tüm hemşireler ağlıyordu. Yetişkin bir adamın penetrasyonu nedeniyle idrar kesesi, cinsel organı, kalın bağırsağı çok kötü bir durumda idi. Sessizce dua ettik; Allah’ım gördüğümüz şeyin gerçek olmadığını söyle! Uyandığımızda her şeyin yolunda olduğunu söyle! Fakat bu kötü bir rüya değildi Bir gerçekti. Kongo’daki yeni gerçeğimiz oldu. Bir bebek daha geldiğinde, bu sorunun ameliyathanede çözülemeyeceğini fark ettim” dedi.

“Bu sapkın ve organize kaosta yüz binlerce tecavüze uğramış kadın, ülkede yerlerinden edilmiş 4 milyondan fazla kişi ve 6 milyon can kaybetti” diyen Denis Mukwege, “Eğer sürdürülmesi gereken bir savaş varsa, bu, toplumu yok eden kayıtsızlığa karşı savaştır” diyerek suçlunun sadece failler olmadığını, yaşananlara karşı kayıtsız kalanların da suçlu olduğunu belirtti. 

MURAD: UMARIM BUGÜN YENİ BİR ÇAĞIN BAŞLANGICI OLUR

Nadia Murad ise “Umarım bugün yeni bir çağın başlangıcı olur. Barışın öncelik olduğu ve dünya kadınları, çocukları ve azınlıkları zulümden özellikle de cinsel şiddet mağduru olmaktan korumak için yeni bir yol haritası oluşturulur. Gelin birlikte sesimizi yükselterek söyleyelim: Şiddete hayır, barışa evet, köleliğe hayır, özgürlüğe evet, etnik ayrımcılığı hayır, eşitliğe evet ve herkes için insan hakları” ifadelerini kullandı.

ÖNCEKİ HABER

Bolu Belediyesinin Gölcük Tabiat Parkında otel inşaatı ısrarı sürüyor

SONRAKİ HABER

2019 bütçe görüşmeleri 2'nci günde tartışmalarla devam etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...