11 Aralık 2018 07:37

Almanya’da liman işçilerinden grevdeki Portekizli işçilere destek

Almanya'da liman işçileri, Portekiz'de grevdeki işçilerle dayanışmak için Portekiz'den gelen şilebin boşaltılmasını ve grev kırıcılığı engelledi.

Fotoğraf: Hovhannes Gevorkian

Paylaş

Semra ÇELİK
Köln

Almanya’nın Emden şehrindeki liman işçileri, Portekiz Setubal’da grev yapan liman işçileriyle dayanışmak için Portekiz’den gelen bir şilebin boşaltılmasını engelledi, şilepteki grev kırıcıların çalışmasına da izin vermedi.

GREV KIRICILARI ENGELLEDİLER

Portekiz Setubal’daki liman işçileri kalıcı iş sözleşmeleri ve yeterli gelir için greve çıktı. Bu  grev Palmera’daki Volkswagen (VW) işletmesi Autoeuro’yu zor duruma soktu. Grev nedeniyle ürettiği otomobilleri Almanya pazarına gönderemeyen tekel yöneticileri, ek olarak ummadıkları bir ‘darbe’ ile karşılaştı. Almanya’nın Emden şehrindeki liman işçileri grev kırıcılarına yükletilen yük gemisini boşaltmadıkları gibi, Portekiz’e gönderilecek motorları da şilebe yüklemediler. İşçiler şilebin boşaltılması gereken saatlerde Setubal’daki liman işçilerinin grevi üzerine bir işyeri toplantısı düzenledi.

SENDİKALAR DAYANIŞMAYA ÇAĞIRDI

Mallarını Almanya’ya göndermek isteyen VW patronları, Autoeuropa’da çalışan 30 işçiyi grev kırıcılığına zorladı. 30 işçi limana polis desteğiyle sokularak üretilen 8 bin otomobilin 2000’i Paglia şilepine yüklendi. Polis grev kırıcılarını limana sokmak istemeyen işçilere güç kullandı. Emden limanındaki işçiler, Uluslararası Nakliyat Sendikaları Konfederasyonu (ITF), Avrupa Nakliyat İşçileri Federasyonu (ETF) ve Alman Birleşik Hizmet Sendikası’nın (ver.di) dayanışma çağrısına bağlı olarak gemiyi boşaltmadılar.

Almanya ve Polonya’da üretilen, Portekiz’de üretilen T-Roc, Sharan, SEAT ve Alhambra modelleri için gereken motorlar da gemiye yüklenmedi.

Autoeuropa işletmesi, motorlar gelmediği için 9-22 Aralık arasındaki vardiyaları kaldırdı, 23 Aralık-3 Ocak arasında da zorunlu işyeri tatili ilan etti. 

SENDİKACILARDAN AÇIKLAMA

Hamburg Limanı sendika temsilcilerinin konuya dair açıklaması şöyle: “Hamburg Limanı sendika temsilcileri olarak, Setubal limanında grevde olan Portekiz liman işçileriyle dayanışmamızı açıklıyoruz.  Bizim açımızdan, liman işletmecisinin bir gemiye otomobil yüklemek  için grev kırıcıları kullanması kabul edilemez. Grev kırıcılarını limana sokmak isteyen Portekiz polisi liman işçilerine karşı şiddet uyguladı. Grevin kırılmasını ve bunu mümkün kılan devlet şiddetini kınıyoruz. Grevciler düzenli gelir ve sabit istihdam sözleşmeleri için mücadele ediyorlar. Bu haklı mücadeleyi başarısız kılmak için grev kırıcılarının devreye sokulması kabul edilemez! Ver.di ve Uluslararası Nakliyat İşçileri Sendikası (ITT) olarak  Emden’deki meslektaşlarımızı destekliyoruz, şilepin boşalmasını önlemek/geciktirmek ve motorları yüklememekle şu an yapılabilecek en iyi şeyi yaptınız.”

PORTEKİZ’DEKİ VW TESİSİNİN ÖNEMİ

Portekiz ekonomisi için Palmela’daki VW Autoeuropa tesisi büyük önem taşıyor. Autoeuropa, 2017 yılında Portekiz ihracatının yüzde 3.4’ünü oluşturmaktaydı. 2018 yılında üretimin iki katına çıkarılması planlanarak ihracattaki payın  yüzde 6.6’ya çıkacağı tahmin edilmekteydi.  Bu yıl 140 bin araç üretilerek yeni bir rekor kırıldı, ancak hem tesisteki grevler hem de değişik nedenlerle hedeflenen 250 bin araca erişilmesi zor görülüyor.

ÖNCEKİ HABER

3 kez ÇED raporu iptal edilen İzdemir termik santraline onay verildi

SONRAKİ HABER

Çiğdem Toker'e açılan 1,5 milyon liralık tazminat davası ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...