11 Aralık 2018 05:52

Beştaş: Parti binamız 300 polisle basıldı, anneler yerlerde sürüklendi

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, açlık grevlerinin olduğu parti binalarına yapılan polis baskınına tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifine ilişkin konuştu. Bütçenin savaş bütçesi olduğunu söyleyen HDP’li Meral Danış Beştaş, Meclis kürsüsünde açlık grevlerinin olduğu parti binalarına yapılan polis baskınıyla ilgili fotoğrafı göstererek, “Diyarbakır il binamız 300 polisle basıldı. 80 yaşındaki anneler yerlerde sürüklendi” dedi.

‘BARIŞ ANNELERİMİZİN ISRARIYLA GELECEK’

MA'da yer alan habere göre Beştaş, açlık grevindeki Leyla Güven’e destek olmak için Diyarbakır ve Batman il binalarında açlık grevine giren kadınlara dönük polis müdahalesini kınadı. Elindeki fotoğrafı göstererek, Diyarbakır’da 80 yaşındaki kadınların yerlerde sürüklenerek gözaltına alındığını dile getiren Beştaş, “Bugün burada kadın haklarına dair çokça şey söylendi. Diyarbakır il binamız basıldı, 300 polisle. 80 yaşındaki anneler yerlerde sürüklendi. Terliklerini, ayakkabılarını giymeden gözaltına alındılar. Hatun Tuğluk’un cenazesinin defnedilmemesine, Taybet Ana’nın cenazesinin bir hafta sokakta bekletilmesine ne diyeceksiniz? Bu görüntüler uzaydan gelmedi. Batman il binamız kuşatılmış durumda. Sebep açlık greviymiş. Dünyanın hiçbir yerinde açlık grevi suç sayılmaz” diyerek tepki gösterdi.

Beştaş, bu görüntülerin medyada yer almayacağını belirterek, “Annelerimize bu zulmü reva görenler hesap verecekler. Unutmayın barış bu topraklara annelerimizin talepleri, ısrarıyla gelecek. Bu baskını kınıyorum. Hükümetin bu çaresizliğini ilan buradan ilan etmek istiyorum” dedi.

‘SAVAŞ BÜTÇESİDİR’

Bütçeye dair konuşan Beştaş, bütçenin bir savaş bütçesi olduğunu söyledi. Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütçe vicdansız ve adaletsiz bir bütçedir. Çünkü emekçi yerine sermayeyi, cinsiyet eşitliği yerine erkekliği, bilim yerine gericiliği, doğa yerine talanı, barış yerine savaşı tesis etmeyi amaçlayan bir bütçedir. İki bakanlık birleşti kadının adı kaldırılarak Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı oldu. Bu iktidar eliyle halk yoksullaştırıldı.”

‘CİNSİYETÇİ BİR BÜTÇE’

Beştaş, sözlerinin devamında şunları dile getirdi: “Hasankeyf ne durumda? Moğol ordusu bile bu kadar yıkım yapmamıştır. Dinamitlerle yok ettiğiniz tarih ne olacak? İçişleri ve Sağlık Bakanlığı ‘Uyuşturucu ile mücadele ediyoruz’ diyor. Uyuşturucu kullanma yaşı ilkokula kadar indi. Her gün vatandaşlar bu şikayetlerle geliyor bize. Cinsiyetçi bir bütçe ile karşı karşıyayız. Zaten bütçeyi erkekler yaptı. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 3’ü kadın. Erkeklerin yaptığı bir bütçedir. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve çocuk yararına bir bütçe olmuyor. Kadın duyarlığıyla yaklaşmak için kadınların orada bulunması geriyor. Kadın haklarından bahsediyorsunuz. 48 kadın merkezimiz kapatıldı. Kadınlara sosyal, ekonomik ve psikolojik destek veren merkezlerimizi kayyumlar tarafından kapatıldı.”

‘BÜTÇEYİ REDDEDECEĞİZ’

Beştaş, son olarak bütçenin vatandaşın yararına bir bütçe olmadığını söyleyerek, “Vicdansız ve adaletsiz savaş bütçesine tabi ki olumlu oy vermeyeceğiz. Pervin Buldan ve Demirtaş’a ilişkin söylediğiniz sözlerde yaranızı görüyoruz. Onlara yetişemiyorsunuz, onlar gibi siyaset yapamıyorsunuz. Sizin derdiniz HDP’yi zayıflatmak ve bu dert olmaya devam edecek” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Resmi ilan fiyat tarifesi belli oldu

SONRAKİ HABER

Van'da polis baskını: Açlık grevindeki 14 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...