11 Aralık 2018 04:32
Son Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2018 04:50

İZBAN grevi 2. gününde

İZBAN işçilerinin grevi ikinci gününe girerken İZBAN yönetimi işçilerin taleplerinin karşılanması ve seferlerin başlaması için adım atmıyor.

Fotoğraf: Metehan Ud/Evrensel

Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortak kuruluşu olan İZBAN'ın bürokratları ile Demiryol İş Sendikası arasındaki 4. dönem TİS görüşmelerinin tıkanması üzerine başlayan grev ikinci gününde. İZBAN'da makinist, tekniker, teknisyen, istasyon operatörü, gişe çalışanı olarak çalışan 343 işçi de grevlerini sürdürüyor.

Kentin ana ulaşım arterlerinden olan İZBAN'da sadece az sayıda taşeron makinist günün belli saatlerinde, uzun aralıklarla seferle çıkıyor ancak bu seferler sırasında teknik personellerin yetersizliğinden kaynaklı problem yaşanıyor. Sefer saatleri dışında istasyonların kepenkleri indiriliyor. Grev kent genelini etkiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ek seferle sorunu çözmeye çalışıyor ama özellikle mesai giriş çıkış saatlerinde yurttaşlar otobüslere binmek için uzun uğraşlar veriyor. Bazı yurttaşların kendi araçları ile trafiğe çıkması da yollardaki yoğunluğu arttırdı.

İZBAN HEM ÇALIŞANLARI HEM DE İZMİRLİLERİ MAĞDUR EDİYOR

İlk günden bugüne işçilerin taleplerine kulak tıkayan İZBAN yönetimi ise hem kendi çalışanlarını hem de İzmirlileri mağdur etmeye devam ediyor. İZBAN'ı günde 400 bin civarında insan kullanıyor. İZBAN bürokratları ise işçilerin taleplerini kabul ederek grevi sonlandırmak adına adım atmış değil. Sendikaya henüz masaya oturma çağrısında bulunulmamış. Yerel seçimler öncesi grevin daha ne kadar süreceği belli değil.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

6 aydır süren 4. dönem toplu iş sözleşmelerinde şimdiye kadar 63 maddelik taslağın işçiler açısından önemli olan 24 maddesinde anlaşmaya varılamadı. Demiryol İş Sendikası'na üye işçiler ilk yıl için yüzde 27 net, ikinci yıl ise enflasyon oranında zam verirken İZBAN yönetimi bütün sosyal haklar dahil yüzde 22 zam önerdi. İşçilerin 112 günlük ikramiye talebine karşı İZBAN bürokratları 95 gün ikramiye önerdi. Yine işçilerin talepleri arasında olan sürüş ve vardiya tazminatı taleplerinde da anlaşma varılamadı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Marmara'ya yağış ve fırtına uyarısı

SONRAKİ HABER

Oyuncaktan kağıda binlerce ürüne ek vergi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...