10 Aralık 2018 16:53
Son Güncellenme Tarihi: 10 Aralık 2018 18:31

Macron: Ekonomik ve sosyal OHAL ilan edeceğim

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Elysee Sarayı'nda sendika temsilcileri ile görüşmesinin ardından 'Sarı Yelekliler' eylemlerine ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sarı yelekliler eylemleriyle ilgili sendika temsilcileri ile bir araya geldi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmeden sonra Cumhurbaşkanı Macron, ‘Sarı Yelekliler’ eylemlerine ilişkin açıklama yaptı.

Macron, Sarı Yelekliler protestolarını yatıştırma amacıyla televizyondan ulusa sesleniş konuşması yaptı. Konuşmasında "Sorumluluğumu kabul ediyorum" ifadesini kullanan Macron, hareketin kızgınlığını azaltmayı hedefleyen bazı ekonomik adımları açıkladı.

Macron, asgari ücretin 2019'da 100 avro artırılacağını, fazla mesai ücretlerinin vergiden muaf tutulacağını ve tüm çalışanlara yıl sonu ikramiyesi getirileceğini vadetti.

Macron'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

■ Burada bir kızgınlık var. Derin bir kızgınlık var. Ve bu anlamlarda meşruydu. Sabah kalkan bir çalışan, ay sonunu getirme endişesi taşıyor. İlk kez böyle kadınların sözlerini duydum. Biz buna korkakça yaklaştık. Bu insanları unuttuk.

Son 40 yıl içinde insanların yaşamlarının kötüye gittiğini gördük. Ve bu hala devam ediyor. Bu konudaki sorumluluğumu kabul ediyorum. Biz son 1.5 yıl içinde bu soruna eğilmekte geri kaldık. Size daha başka önceliklerim olduğu izlenimi verdim. Bir şekilde buradan çıkabileceğimizi biliyorum. Biz tarih içinde bunu başarabileceğimizi gösterdik.

İnsanların kazandıkları ile onurlu yaşadıkları bir Fransa istiyoruz. Büyük işverenlere gidip onlarla da konuşacağız. Hükümet ve parlamento birlikte çalışmalı bu konuda. Çok çalışmayı ödüllendireceğimiz yeni bir vergi planını devreye sokmaya çalışacağız.

■ İşsizliği ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bunun başka bir alternatifi yoktur. Bu kolektif bir projedir. Avrupa'nın da gerçekleştirmesi gereken bir projedir.

■ Birçok kişi Varlık Vergisi'nde U dönüşü yapmamı beklediğini biliyorum ama bu sorun 40 yıldır devam eden bir durum var. Fransa'nın en zenginlerini ülkeden ayrıldığını görüyoruz. Bunların ayrılmalarını engellemek için kaldırılmıştı, bundan dönmek bizi zayıflayacaktır. Vergilerini Fransa'da ödemelidirler.

■ Ayda 2000 avrodan az maaş alanlara zam yapılacak. Özel sektör çalışanlarına zam yapılsın.

■ Ekonomik ve sosyal olağanüstü hal ilan edeceğim.

■ Göçmen sorunuyla yüzleşmemiz gerekiyor.

■ Herkese düşen görev var. Derin bir devlet reformuna ihtiyacımız var.

■ Partilerden bağımsız herkesin fikrini dinlememiz lazım.

MACRON SENDİKA TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Macron, bu akşam canlı yayında yapacağı açıklama öncesi, Elysee Sarayı'nda sarı yeleklilerin protestolarının yol açtığı sorunlara ilişkin birçok işçi ve memur sendikasının temsilcileriyle görüştü.

Yaklaşık 4 saat süren görüşmeye Başbakan Edouard Philippe, bakanlar, Ulusal Meclis Başkanı Richard Ferrand ve Senato Başkanı Gerard Larcher katıldı.

Fransız Demokratik İşçi Konfederasyonu Genel Sekreteri Laurent Berger, çıkışta yaptığı açıklamada, ciddi bir krizde olduklarını belirterek kısa vadede çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Fransız İşverenler Örgütü MEDEF Başkanı Geoffroy Roux de Bezieux, vergilerin düşürülmesinin çok önemli olduğunu ifade ederek, Macron'un bu akşam yapacağı konuşmada vergilere ilişkin açıklama yapması gerektiğini söyledi.

İşçi Gücü isimli sendikanın Genel Sekreteri Yves Veyrier, Macron'un kendilerini dinlendiğini ve sonuçlarını akşam göreceklerini ifade etti.

Bu arada Çalışma Bakanı Muriel Penicaud, Macron'un sarı yeleklilerin ‘öfkesini’ dindirecek önemli açıklamalar yapacağını belirtti.

Macron bu akşam sarı yeleklilere ilişkin canlı yayında açıklamalarda bulunacak. Sarı yelekliler bir süredir Macron'dan konuşma yapmasını ve taleplerini yerine getirmesini bekliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yağmur Ege’de etkili oldu: Ev ve iş yerlerini su bastı

SONRAKİ HABER

What is the significance of the growth rate pointing to a sharp fall in the economy?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...