10 Aralık 2018 16:36

LİSTAG 10. yılında ‘Gökkuşağından Hikayeler’ kitabını tanıttı

10. yılını kutlayan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Aileleri ve Yakınları Grubu, Dünya İnsan Hakları Günü’nde etkinlik düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde, 10. yılını kutlayan Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Aileleri ve Yakınları Grubu (LİSTAG), Hollanda Başkonsolosluğu’nda etkinlik düzenledi. LGBTİ+ ailelerinin gerçek yaşam öykülerinden derlenen ‘Gökkuşağından Hikâyeler’ adlı kitabın tanıtımının da yapıldığı etkinlikte, sanatçıların desteğiyle okuma tiyatrosu gerçekleştirildi.

Çocukları LGBTİ+ olan bir grup anne-babanın 2008’de kurduğu Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks Aileleri ve Yakınları Grubu (LİSTAG) 10. yılını, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde İstanbul’daki Hollanda Başkonsolosluğu’nda kutladı. Hollanda Büyükelçiliği’nin ‘İnsan Hakları Fonu’ desteğiyle ‘Hikaye Anlatıcılığı’ eğitimleri düzenleyen LİSTAG, Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan, çocukları ve yakınları LGBTİ+ olan gerçek yaşam öykülerini bir kitapta topladı. Kitapta, LİSTAG, Ankara Gökkuşağı Aile Grubu, Denizli LGBTİ+ Aile Grubu ve İzmir LGBTİ+ Bireyleri Aile Grubu’ndan yaklaşık 30 anne ve babanın gerçek yaşam öyküleri yer alıyor. Kitabın ön sözünü ise ‘Hikaye Anlatıcılığı’ eğitimlerini de veren Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Şeyda Taluk yazdı.

‘BİR HİKAYE BİR İNSANI, BİR İNSAN HEPİMİZİ DEĞİŞTİRİR’

10. yıl etkinliğinin açılış konuşmasını kitabın derleyicilerinden Yasemin Zeynep Başaran yaptı. Başaran, kitabın sadece LGBTİ+ ailelerine değil toplumun her kesimine ulaşmasını arzuladıklarını söyledi. Başaran, “Gökkuşağından Hikayeler, çocuklarını gerçekten sevmenin onları anlamaktan geçtiğini bilen, anlamak için gereken uzun ve yorucu yolu kat edebilme cesaretine sahip, başta kendi önyargıları olmak üzere karşılaştıkları birçok zorluğu geride bırakmaya çalışırken öğrenmeyi sürdüren ebeveynlerin yolculuğunu gözler önüne seriyor” dedi.

Başaran’ın konuşmasının ardından okuma tiyatrosuna geçildi. Kitaptaki hikayeler sanatçılar, Ayça Damgacı, Ayta Sözeri, Haydar Köyel, Seyhan Arman ve Melis Öz tarafından okundu. Okuma tiyatrosu katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.

“Bir hikaye bir insanı, bir insan hepimizi değiştirir” çağrısı yapan LİSTAG’lı aileler herkesi, LGBTİ+ ailelerinin dönüştürücü güce sahip hikayelerini okuma tiyatroları düzenleyerek paylaşmaya davet etti.

Okuma tiyatrosunun ardından aileler, Hollanda Başkonsolosu Bart van Bolhuis’a plaket verdi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Allah muhafaza, az kalsın dışarıyı boyluyorduk

SONRAKİ HABER

Yağmur Ege’de etkili oldu: Ev ve iş yerlerini su bastı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...