10 Aralık 2018 09:40

Yeni imar planı: Poşet paralı, bisiklet yolları zorunlu oldu

Ulaşım amaçlı bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonları bulunması zorunlu oldu, plastik poşetler ücret karşılığı verilecek.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Resmi Gazete’de 'çevreyi korumaya' yönelik kanun yayımlandı.1 Haziran 2019 tarihinden itibaren, imar uygulaması görmemiş alanlar için hazırlanıp onaylanacak yeni imar planlarında, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara uygun şekilde ve plan bütününde ulaşım amaçlı bisiklet yolları ve bisiklet park istasyonları bulunması zorunlu oldu. Bisiklet yolu yapılamayan yerlerde ise yaya yolları düzenlenecek.

PLASTİK POŞET PARALI OLDU

Yeni kanunla plastik poşetler, satış noktalarında kullanıcıya veya tüketiciye ücret karşılığı verilecek. Uygulanacak taban ücret 25 kuruştan az olmayacak ve her yıl için güncellenecek. Aykırı olarak plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 TL idari para cezası verilecek.

EMİSYON VE KATI ATIK CEZASI

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 1250 TL, ancak aynı aracın yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona sebep olması durumunda motorlu taşıt sahibine 2 bin 500 TL para cezası verilecek. Kanunla, katı yakıt özelliklerini sağlamayan yakıtları ithal eden veya satanlara; katı yakıtların depolanması, taşınması, yüklenmesi, boşaltılması veya torbalanmasına ilişkin düzenlemelere uymayanlara 10 bin TL, belgelerin veya izinlerin alınmaması durumunda 15 bin TL idari para cezası verilir hükmü yer aldı. Katı atık bırakan veya evsel atık su deşarjı yapan diğer deniz araçlarından bin (dahil) grostona kadar olanlar için groston başına 100 Türk Lirası, bin ilâ 5 bin (dahil) groston arasında olanlara bu miktar ve ilave her groston başına 20 Türk lirası idari para cezası verilecek. (Ankara/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da parktaki oyun ünitesi yakıldı

SONRAKİ HABER

Çineli köylülerin mücadelesi yasayı çıkarttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...