10 Aralık 2018 07:36
Son Güncellenme Tarihi: 10 Aralık 2018 09:14

Almanya'da demir yolu çalışanlarının uyarı grevi etkili oldu

Almanya'da demir yollarında çalışanlar ülke genelinde 4 saatlik uyarı grevi gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Abdülhamid Hoşbaş/AA

Paylaş

Almanya’da TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, bugün demir yollarında grev başladı.

Alman Demiryolları (Deutsche Bahn) ile Demiryolu ve Ulaşım Sendikası (EVG) arasında süren TİS görüşmelerinin geçtiğimiz cumartesi günü anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine, bugün ülke genelinde uyarı grevleri yapılıyor. Sabah saat 05.00-09.00 arasında yapılan uyarı grevleri ülke genelinde etkili oldu.

Özelikle sabah saatlerinde DB’ye ait yakın ve uzak mesafe trenleriyle işe gitmek isteyenler başka araçları tercih etmek zorunda kaldı. Bu nedenle özellikle otobanlarda uzun araç kuyrukları oluştu.

EVG adına yapılan açıklamada, sendika üyeleri arasında greve katılım oranının çok yüksek olduğu, bunun da DB’nin taleplere karşılık vermemesine gösterilen tepkiyi ifade ettiği belirtildi.

Grev bütün eyaletlerde etkili olurken DB yönetimi, pazartesi günü sabah için alınan ancak grev nedeniyle kullanılmayan biletlerin yolcular tarafından önümüzdeki pazar gününe kadar geçerli olacağını açıkladı.

İŞÇİLER NE İSTİYOR?

Almanya’da 160 bin demir yolu çalışanı için EVG ve DB arasında süren TİS görüşmeleri geçtiğimiz cumartesi günü Hannover’de yapılan görüşmede uzlaşmazlıkla sonuçlanmıştı. Görüşmelere katılan EVG ve Lokomotifçiler Sendikası (GDL) ücretlere yüzde 7,5 zam ve çalışanlara çalışma sürelerini kendilerinin belirlemesine daha fazla imkan sağlanmasını istiyor.

DB ise iki aşamalı olarak ücretlere yüzde 5,1 zam yapmayı kabul etti. Ayrıca bir sefere mahsus olmak üzere 500 avro ödemeye de razı. Ancak çalışma sürelerinin çalışanlar lehine düzenlenmesine ise yanaşmıyor. Taraflar arasında uzlaşma yönünde adım atılmaması durumunda uyarı grevlerinin devam etmesi bekleniyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul, Avrupa’da trafiğin en yoğun olduğu dördüncü kent

SONRAKİ HABER

Roma dönemine ait mozaik, çöp konteyneri altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa