10 Aralık 2018 05:22
Son Güncellenme Tarihi: 10 Aralık 2018 12:12

Cezaları onandığı için hapse girecek olan gazeteciler AYM'ye gidecek

Özgür Gündem'le dayanışmak için kampanyaya katıldıkları için hapis cezası alan gazeteciler: Dosya incelenmeden onaylanmış, AYM’ye gideceğiz.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi davası kapsamında cezaları onaylanan gazete ile dayanışmak amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran ile, gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, gazetenin yazırı Mehmet Ali Çelebi ile gazeteye cezaevinden mektup gönderen Hüseyin Bektaş cezaevine girecek.

Onaylanan cezalara ilişkin Evrensel’e konuşan Ayşe Düzkan, “Bu da geçer” dedi. Gazetenin avukatı Özcan Kılıç ise dosyada pek çok eksik olmasına rağmen apar topar karara bağlandığının altını çizdi. Kılıç kararın istinaf mahkemesince bozulması gerekirken onaylandığının altını çizerek, “Dosya incelenmeden karar onaylanmış, Anayasa Mahkemesine başvuracağız” dedi.

DÜZKAN: BU DA GEÇER

Evrensel’e konuşan Düzkan, kendisine henüz tebligatın ulaşmadığını söyleyerek, “Bu gazetenin okurlarına bu cezanın anlamını anlatmaya gerek yok bence. Sıramı savıyorum, bu da geçer” diye konuştu.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katıldığı için aldığı 1 yıl 6 aylık hapis cezası onanan Ayşe Düzkan, Yeni Yaşam gazetesinde "veda yazısı" yazdı.

Kendisiyle birlikte Ragıp Duran, Hüseyin Bektaş ve Mehmet Ali Çelebi'nin de 18 ay, Hüseyin Aykol'un ise 2 yılla cezalandırıldığını hatırlatan Düzkan, "çok yakın bir zamanda, bu cezayı yatmak üzere teslim olacağım. cezaevinde yazma ve yazıyı ulaştırma koşulları nasıl olur bilemiyorum. o yüzden bu, bir süreliğine bile olsa bir veda yazısı" ifadelerini kullandığı köşe yazısında "en basitinden bir gazeteci dayanışmasına dava açılmış olması bir yana, hapis cezası verilmesi birçok şeyi gösteriyor tabii. en başta bu mesleğin ve dolayısıyla halkın haber alma hakkının nasıl bir tehlike altında olduğunu… çünkü özgür gündem nöbetçi genel yayın yönetmenliği,her şeyden önce gazeteciliği korumaya yönelik bir dayanışma eylemiydi.ama aynı zamanda,-en azından benim için- bir türk olarak, bu topraklarda barış talebine sahip çıkmak anlamına geliyordu." dedi.

Düzkan'ın "Görüşmek üzere" başlıklı yazısının tamamını burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.

KILIÇ: DOSYA İNCELENMEDEN ONAYLANMIŞ

Karara ilişkin Evrensel’e değerlendirmede bulunan Avukat Özcan Kılıç Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’ın ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ yaptığı için yargılandığını ve ceza aldığını hatırlattı. Dosyalar birleştirildiği için gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol ve Yazarı Mehmet Ali Çelebi ile gazeteye hapishaneden mektup gönderen ve bu mektup nedeniyle yargılanan Hüseyin Bektaş’ın dosyalarının birleştirildiğini belirtti. Kılıç şunları söyledi: “Hatalar vardı dosyada onlar bile düzeltilmeden onayladı. Neden onaylandı karar anlamadım, dosyada bir sürü eksik vardı. Mahkeme zaten apar topar vermişti karar, ama neye göre onandı şaşırdım açıkçası. Örneğin Hüseyin Bektaş, savunma yapmadı, adamın son savunması alınır, son sözü söylenir ya da avukatı vardır gelir der ki ‘bizim müvekkilimizin durumu şudur, şunu söylüyor’ vs. Hiç bunlar yapılmadı. Dosyaya bakılmamış bence, bakılmadan onaylanmış. İncelenmeden karar verilmiş, yani normalde istinaf derki “bu adamın savunması alınmadı” falan. Ama öyle olmadı. Vahim bir durum var yani burada.” Kılıç, karar ellerine ulaştıktan sonra Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını söyledi.

5 GAZETECİNİN CEZASI KESİNLEŞMİŞTİ

Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak için başlatılan Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katılan Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran ile, gazetenin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol, Gazetenin Yazarı Mehmet Ali Çelebi ve cezaevinden gazeteye okur mektubu gönderen Hüseyin Bektaş, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde

Görülen dava 16 Ocak 2018’de karara bağlandı.

‘Terör örgütü propagandası yapmak’ ile suçlanan Hüseyin Aykol “bir kereden fazla benzer suç işlediği” iddiasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılırken; Hüseyin Bektaş, Mehmet Ali Çelebi, Ayşe Düzkan ve Ragıp Duran’a ise ayrı ayrı 1 yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

Kararın ardından gazetecilerin avukatları, istinaf başvurusunda bulundu. Başvuruyu değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi de yerel mahkemenin gazetecilere verdiği cezanın hukuka aykırılığının bulunmadığına karar vererek cezaları onayladı.(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'a afiş ve bayrak düzenlemesi yanıtı: Kendinle başla

SONRAKİ HABER

Nagehan Alçı: CHP'de Üsküdar için ünlü bir sanatçının adı geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...