11 Aralık 2018 07:10

Süper Lig'de Fenerbahçe 17'nci sırada, Başakşehir 7 puan farkla lider

Akhisarspor'a 3-0'lık skorla yenilen Fenerbahçe, Kayserispor'un Kasımpaşa'yı 3-0 mağlup etmesi ile de haftayı 17'nci sırada tamamladı.

Fotoğraf: Mahmut Serdar Alakuş/AA

Paylaş

Spor Toto Süper Lig'de 15. hafta tamamlandı. Ligde 15. haftanın son maçlarında, lider Medipol Başakşehir, deplasmanda MKE Ankaragücü'yü 1-0, teknik direktör değişikliğine giden Kayserispor da Hikmet Karaman ile çıktığı ilk müsabakada lig ikincisi Kasımpaşa'yı rakip sahada 3-0 mağlup etti.

Bu sonuçların ardından Medipol Başakşehir, 33 puana yükselerek ikinci Kasımpaşa ve averajla üçüncü sırada bulunan Antalyaspor'la puan farkını 7'ye çıkardı.

Haftayı birer puanla kapatarak 25 puana çıkan Beşiktaş ile Galatasaray ise zirvenin 8 puan gerisine düştü.

FENERBAHÇE 17'NCİ SIRAYA GERİLEDİ

Spor Toto Süper Lig'de sıkıntılı bir dönemden geçen Fenerbahçe, 15. haftayı küme düşme hattında tamamladı.

Deplasmanda Akhisarspor'a konuk olan sarı-lacivertli ekip, müsabakayı 3-0 kaybetti. Bu sonuçla 14 puanda kalan Fenerbahçe, averajla Büyükşehir Belediye Erzurumspor'un arkasında 16. sıraya geriledi.

Sarı-lacivertliler, 12 puanı bulunan Kayserispor'un Kasımpaşa'yı yenerek 15 puana çıkmasıyla bir basamak daha inerek haftayı 17. sırada ve düşme hattında bitirdi.

15. HAFTANIN TOPLU SONUÇLARI

Ligin 15. haftasında oynanan maçlarda alınan sonuçlar şöyle:

Aytemiz Alanyaspor-Beşiktaş: 0-0
Demir Grup Sivasspor-Göztepe: 2-0
Trabzonspor-Atiker Konyaspor: 3-0
Galatasaray-Çaykur Rizespor: 2-2
Büyükşehir Belediye Erzurumspor-Evkur Yeni Malatyaspor: 1-3
Bursaspor-Antalyaspor: 0-2
Akhisarspor-Fenerbahçe: 3-0
MKE Ankaragücü-Medipol Başakşehir: 0-1
Kasımpaşa-Kayserispor: 0-3

Fenerbahçe en son, 2016-2017 sezonunda ilk 3 haftada sadece 1 puan almış ve 3. haftayı küme düşme hattında 16. sırada tamamlamıştı.

Akhisarspor, aldığı bu kritik galibiyetle puanını 16'ya çıkardı ve düşme hattından çıkarak 13. sıraya yükseldi.

KOEMAN: ÇOK KÖTÜ BİR DÖNEMDEYİZ

Fenerbahçe'nin teknik sorumlusu Erwin Koeman, Akhisarspor mağlubiyeti sonrasında yaptığı açıklamada "Bizim için şoktu, oyuncularım da bu şoku yaşıyor." dedi.

Koeman, maçtan sonra katıldığı basın toplantısında, ilk 20 dakikada iyi işler yapmalarına rağmen devreye 1-0 geride girdiklerini söyledi.

İkinci yarıda rakip sahada oynadıklarını kaydeden Koeman, "Bir şeyler yapmaya çalışsak da çok fazla şey üretemediğimizi gördük. Daha sonra oyuna Manu girdi. Çok hızlı, güçlü bir oyuncu. Onun golüyle maç noktalandı bana göre. Bizim için şoktu, oyuncularım da bu şoku yaşıyor. İyi bir akşam olmadı bizim için ama ben hala bir savaşçıyım." ifadelerini kullandı.

Koeman, bir basın mensubunun, Fenerbahçe'de teknik direktör değişikliğinin konuşulduğunu hatırlatarak, kadronun yeterli olup olmadığını sorması üzerine, "Öncelikle ben, üstlerimin vereceği kararlarla ilgili konuşamam. Ben işin tamamen futbol kısmına odaklanmış durumdayım. Buna mecburum zaten. Son haftalarda gol atma noktasında sorun yaşıyoruz. Gol atamadığınız zaman da maç kazanmak sizin için zor bir hal alıyor. Sorunuzu anlıyorum ama cevabını burada vermeyeceğim. Ben cevabı biliyorum ancak bu konuyu basın önünde anlatmayacağım." değerlendirmesinde bulundu.

Fenerbahçe'nin küme düşme hattına gerilediğinin hatırlatılması üzerine Koeman, şunları kaydetti: Umarım bazı futbolcularım en yakın zamanda aramıza döner. Çünkü buna ihtiyacımız var. Yaratıcılığa ihtiyacımız var. Perşembe oynayacağımız Spartak Trnava maçı var. Peş peşe maçlar oynayacağız. Zor bir program var ve dinlenme fırsatımız yok. Zor bir durum içindeyiz ama devam etmek zorundayız. Ben bir savaşçıyım. Ben her zaman tünelin sonundaki ışığı görürüm. Çalışmaya, kulüp için çabalamaya mecburuz. Şu an Fenerbahçe için kesinlikle çok kötü bir dönemin içindeyiz ama yapabileceğimiz tek şey işimize devam etmek.

FENERBAHÇE, İSTANBUL'A OTOBÜSLE DÖNDÜ

Akhisarspor maçı için hava yoluyla İzmir'e geldikten sonra Manisa'ya geçen Fenerbahçe'de, 3-0 mağlup tamamlanan maçın ardından İstanbul'a uçakla değil, otobüsle dönülmesi kararı alındı.

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç'un kararıyla, maçtan sonra takımı taşıyan otobüs İstanbul'a doğru yola çıktı. Samandıra Can Bartu Spor Tesisleri'ne gelen kafile, taraftarlarca protesto edildi.

CİHAT ARSLAN: AİLE HAVASINA BÜRÜNDÜK

Akhisarspor Teknik Direktörü Cihat Arslan, kritik bir karşılaşmayı galip tamamladıklarını ifade ederek "Takım halinde aile havasına bürünebilmek önemliydi." dedi.

Takım olarak daha iyi organize olduklarını kaydeden Arslan, "Topun bazen size yardım etmesi gerekiyor. Kaleciden döndü, Bokila tamamladı. Fenerbahçe de şut attı ama olmadı. Futbolda kırılma anları olur. Bazen siz şanslı olursunuz." diye konuştu.

Arslan, Elvis Manu'nun 8 gün idman yapmamasına rağmen oynamak istediğini belirterek, şunları söyledi: Güzel bir galibiyet oldu. Kimseye yaranma derdim yok. Futbola gönül vermiş, futbolda çalışmaya devam eden biri olarak, Türk futbolunun lokomotiflerine saygıda kusur edilmemesi gerekiyor. Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş onlar bizim taşıyıcımız. Onların olmadığı platform değerli değil. Bu değerlere sahip çıkmamız lazım. Bütünleşmeyi başardık. Bu durum, hedeflerimizi yüksek tutmamızı sağlıyor. İlk yarı ne kadar fazla puan toplarsak, ikinci yarıda opsiyonumuz olacak. Herkes fedakarca mücadele ediyor, bu fedakarlık sonunda güzel bir galibiyet aldık. Bunu bütün sezona yayıp kötü günlerde de bunu devam ettirmek önemli" şeklinde konuştu.

Öte yandan, kadro dışı bırakılan Ukraynalı oyuncu Yevgen Seleznov'la probleminin bulunmadığını ancak profesyonel anlamda alınan bir karar olduğunu belirten Arslan, "İnşallah güzel bir kulübe gider" ifadelerini kullandı.

FENERBAHÇE DEPLASMANDA YİNE KAZANAMADI

Fenerbahçe, ligde oynadığı son 10 maçta sadece 1 galibiyet aldı.

Bu sezon dış sahada oynadığı 8 maçta sadece 1 galibiyeti bulunan Fenerbahçe, üst üste 5. deplasman maçından da galibiyet çıkaramadı. Dış sahada tek galibiyetini Atiker Konyaspor karşısında 1-0'lık skorla alan sarı-lacivertli ekip, sonraki 5 müsabakada 3 yenilgi ve 2 beraberlik yaşadı.

Yönetim, teknik heyet ve kadro değişiklikleriyle 2018-2019 sezonuna büyük ümitlerle başlayan Fenerbahçe, Spor Toto Süper Lig'in 15. haftasında küme düşme hattında yer alarak taraftarına büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.

15 HAFTADA GEÇEN SEZONUN KAYIPLARINI GEÇTİ

Fenerbahçe, bu sezon 15 haftada kaybettiği puanlarla şimdiden geçen sezonun 34 maçlık periyoduna göre daha fazla puan yitirdi.

Teknik direktör Aykut Kocaman yönetiminde geçen sezonu 72 puanla 2. sırada tamamlayan sarı-lacivertliler, 34 haftada toplam 30 puan yitirmişti. Sarı-lacivertliler, bu sezon ise 15 haftada 31 puan kaybetti.

YENİ TRANSFERLER BEKLENTİNİN ALTINDA KALDI

Fenerbahçe'de, bu sezon takıma dahil edilen futbolcular, gidenleri arattı.

Futbolcu satışında özellikle Josef de Souza ile Giuliano Victor de Paula'dan toplam 22,5 milyon avro kazanan sarı-lacivertliler, yaptığı hamlelerden fayda alamadı. Giden isimlerin yerine 11 futbolcu transferi yapan sarı-lacivertliler, gelir gider dengesinde kar yapmasına rağmen, saha içinde performans olarak geriye gitti.

Yeni transferler Yassine Benzia, İslam Slimani, Diego Reyes, Andre Ayew, Michael Frey, Jailson, Harun Tekin istenen performansları sergileyemedi. Yeni transferlerden genç oyuncular Ferdi Kadıoğlu ve kaleci Berke Özer'e ligde şans gelmezken, Barış Alıcı ise forma şansını iyi değerlendiremedi.

Bonservisi elinde olan ve düşük bir maliyete transfer edilen Tolga Ciğerci de sakatlığı nedeniyle henüz forma giyemedi.

Fenerbahçe Futbol Takımı, bu sezon kısa bir sürede ağır yenilgilerle de karşı karşıya kaldı.

Süper Lig'in ilk maçında galibiyet alan, ardından üst üste 3 maçı kaybeden sarı-lacivertliler, sonraki süreçte istikrarsız periyottan bir türlü çıkamadı.

UEFA Avrupa Ligi'nde deplasmanda Dinamo Zagreb'e 4-1 kaybeden Fenerbahçe, taraftarına büyük bir hayal kırıklığı yaşattı.

Ligde 15 haftada tek galibiyeti bulunan son sıradaki Çaykur Rizespor, bu galibiyeti 7. haftada sarı-lacivertli takıma karşı 3-0'la elde etti.

Ligde 10. haftada Kadıköy'deki MKE Ankaragücü yenilgisinin (3-1) ardından teknik direktör Phillip Cocu ile yollar ayrıldı. Cocu'nun yardımcılığını yapan Erwin Koeman'la yola devam eden Fenerbahçe, son 5 haftalık periyotta tek galibiyet elde etti.

Süper Lig'de yaşadığı olumsuz sonuçlara rağmen sarı-lacivertli takımın UEFA Avrupa Ligi'ndeki mücadelesi sürüyor. Fenerbahçe, yer aldığı D Grubu'nda 6. ve son maçlar öncesi üst turu garantiledi.

Sarı-lacivertli takım, mücadele ettiği Ziraat Türkiye Kupası'nda da 5. tur ilk maçında Spor Toto 1. Lig ekibi Giresunspor'u 1-0 yenmişti.

BEŞİKTAŞ, FENERBAHÇE VE GALATASARAY'IN EN KÖTÜ SEZONU

Spor Toto Süper Lig'de "üç büyükler" olarak tabir edilen Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe, aralıksız 34 hafta sisteminin uygulandığı 1994-1995'ten beri ligin ilk yarılarındaki en kötü performansı bu sezon sergiliyor.

Süper Lig'in en çok şampiyon olan takımları, 1994-1995'ten beri bu kadar kötü performans göstermemişti. Ligin 15. haftasında rakipleriyle berabere kalan Beşiktaş ve Galatasaray 25'er puan toplarken, Akhisarspor'a 3-0 mağlup olan Fenerbahçe ise 14 puanda kaldı. Beşiktaş, averajla 4. sırada yer alırken Galatasaray da aynı şekilde 7. durumda bulunuyor. Fenerbahçe ise 17. sıraya kadar geriledi.

Beşiktaş ve Galatasaray, kalan iki maçı kazanarak 31 puana ulaşsalar da "üç büyükler" adına son 25 sezonun en az puanına elde etmiş olacaklar.

3 DEFA 33 PUANDA KALMIŞLARDI

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe, 1994-95'ten beri 34 hafta olarak oynanmaya başlanan ligde, bu zamana kadar daha önce 3 defa "üç büyükler" adına ligin birinci devresinde 33 puan topladı.

Ligde 2008-2009 sezonunda Galatasaray ile Fenerbahçe, 33'er puanla ilk yarıyı tamamlamıştı. 2010-2011'de Fenerbahçe 17 maçlık periyotta 33 puana ulaşabilirken 2012-2013 sezonunda ise Galatasaray aynı puanı elde edebilmişti.

"Üç büyükler" adına ise bu sezon en kötü sonuçları Fenerbahçe alıyor.

Ligde 15 maçta 3 galibiyet, 5 beraberlik ve 7 yenilgiyle 14 puan elde edebilen sarı-lacivertliler, hem puan hem de sıralama olarak bu ekipler içinde en kötü performans sergileyen takım oldu.

"Üç büyükler" adına son 25 sezonun ilk yarılarında en kötü performansı 2010-2011'de Galatasaray, 23 puan alarak gerçekleştirmişti.

Fenerbahçe, bu sezonun ilk yarısındaki iki maçı kazansa dahi 20 puanla 2010-2011'deki Galatasaray'ın gerisinde olacak.

Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe, ilk yarının kalan iki haftasında alacakları olumsuz sonuçlarla daha da kötü bir tabloyla karşı karşıya kalabilir. Galatasaray ile Beşiktaş, bu iki maçta olası puan kayıplarında 31 puanın da gerisine düşecek. Her iki takımın olası puan kayıplarında 25 yıllık periyotta üç ekip birden ilk kez 30 puanın altında yer alabilir.

BAŞAKŞEHİR, KASIMPAŞA VE ANTALYASPOR İLK 3 SIRADA

Spor Toto Süper Lig'de 15. hafta geride kalırken, puan tablosunda ilk 3 sırada Medipol Başakşehir, Kasımpaşa ve Antalyaspor bulunuyor.

Ankaragücü'yü 1-0 mağlup eden Medipol Başakşehir, 33 puanla ilk sırada yer alıyor. Medipol Başakşehir, bu galibiyetle Beşiktaş ve Galatasaray ile arasındaki puan farkını 8'e çıkardı.

Kayserispor karşısında 3-0 mağlup olan Kasımpaşa ise 26 puan ve averajla ikinci sırada bulunuyor. Deplasmanda Bursaspor'u 2-0 yenen Antalyaspor ise Beşiktaş ve Galatasaray'ı geride bırakarak, 3. sıraya yükseldi.

'ÜÇ BÜYÜKLER' SEZON ARASINA İLK 3'TE GİREMEYEBİLİR

"Üç büyükler", ligde 38 sezon sonra birinci devrede ilk üçün dışında kalma tehlikesiyle de karşı karşıya bulunuyor.

Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray, 1959 sezonu dışında 60 yıllık lig tarihinde sadece bir kez ilk yarıyı ilk üçün dışında tamamlamıştı. Ligin "üç büyükleri", 1979-1980 sezonunun birinci devresinde ilk üçün dışında kalmıştı. 30 maçlık sistemde söz konusu sezonun ilk yarısını Beşiktaş 4. sırada tamamlarken, Fenerbahçe 10. ve Galatasaray 14. olmuştu. 1979-80 sezonunda Trabzonspor birinci devreyi ilk sırada tamamlarken Gaziantepspor ikinci, Rizespor da üçüncü sırayı almıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Sudan'da uçak kazası: 7 hükümet yetkilisi öldü

SONRAKİ HABER

Gazetecilik hapis, işsizlik ve ekonomik baskı kıskacında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...