09 Aralık 2018 09:32

Özel: AKP’nin yolsuzlukla mücadele etme niyeti yok

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

Fotoğraf: Emin Sansar/AA

Paylaş

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, 9 Aralık Uluslararası Yolsuzlukla Mücadele Günü nedeniyle yayınladığı mesajında, CHP’nin Şubat 2017’de Meclise sunduğu siyasi etik ve siyasetin finansmanına ilişkin kanun tekliflerinin ilgili komisyonlarında dahi görüşülemediğini hatırlattı ve bunun AKP iktidarının yolsuzlukla mücadele etme niyeti olmadığının açık bir göstergesi olduğunu belirtti.

‘TAVSİYELERE DAHİ UYMUYOR’

Özgür Özel yayımladığı mesajında, AKP’nin, yoksullukla ve yolsuzlukla mücadele vaadiyle 3 Kasım 2002’de iktidara geldiğini hatırlattı.

Uluslararası örgütlerin yolsuzlukla mücadeleye ilişkin rapor ve değerlendirmeleri AKP’nin vaat ettiklerinin tam tersine Türkiye’yi irtifa kaybettiren bir sürecin içine soktuğunu gösterdiğini belirten Özel şunları söyledi: “Örneğin Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün 2017 yılı Yolsuzluk Endeksi Raporu’nda Türkiye bir önceki yıla kıyasla 6 basamak birden gerileyerek 81’inci sırada yer alıyor. Yolsuzluk algısının en yüksek olduğu Avrupa ülkelerinden biri olarak sıralanan Türkiye’ye, bu yıl başında Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu (GRECO) şeffaflık karşıtı tutumları nedeniyle adeta kırmızı kart göstermişti. HSK üyelerinin Cumhurbaşkanı ve TBMM’deki çoğunluk grubu tarafından belirleniyor olması, yargı bağımsızlığının son yasal düzenlemelerle tehlikeye girmiş olması ile hakim adaylarının seçilmesi süreci, Parlamento’daki yasama sürecine yönelik eleştiriler sıralanan raporda, siyasetin finansmanına ilişkin yasal düzenlemenin yapılmamış olması, Milletvekili Etik Kanunu’nun çıkarılmamış olması anımsatılıyor ve Türkiye’nin 22 adet GRECO tavsiyesinin 20’sine uymadığı belirtiliyor. GRECO’nun Türkiye’den tavsiyelere uyum noktasında gelinen durumu aktarmak için verdiği süre yıl sonunda sona erecek olsa da, Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının Avrupa Konseyi’ne bir bilgilendirme yapmadığı anlaşılmaktadır.”

Özel, Sayıştay’ın kamu kurumlarına yönelik 2017 yılı raporlarında özellikle iktidar partisinin “mega proje” olarak kamuoyuna lanse ettiği, “yap-işlet-devret”, “yap-kirala-devret” ya da kamu özel işbirliği yöntemiyle yaptırılan projelerdeki mevzuata aykırı işlemlerin çokluğu, bu projelerde kamu yerine iktidar partisinin genel başkanı ile yakın ilişkisi bilinen şirketlerin kollanıyor olduğu kayıtlara geçmiştir” ifadelerini kullandı.

CHP grubunun Şubat 2017’de TBMM Başkanlığına sunduğu siyasi etik ve siyasetin finansmanına ilişkin kanun tekliflerinin Meclisin ilgili komisyonlarında dahi görüşülemediği hatırlatan Özel, bununda AKP iktidarının yolsuzlukla mücadele etme niyeti olmadığının açık bir göstergesi olduğu belirtti. Özel, 2017’de sundukları kanun tekliflerini güncelleyerek, tekrar Meclise sunacaklarını da kaydetti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İnsan Hakları Haftası’nda AKP'nin hak ihlalleri raporu

SONRAKİ HABER

Hasta tutuklu Sise Bingöl’ün durumu kötüye gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...