08 Aralık 2018 17:51

'CPS'deki işten çıkarmalarda Volkswagen de sorumludur'

İzmir'de eylem yapan CPS işçileri, yaşanan işçi çıkarmalarından ve sendikal hak ihlallerinden Volkswagen'in de sorumlu olduğunu vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CPS işçileri İzmir'deki eylemlerini sonlandırırken yaşanan işçi çıkarmalarında ve sendikal hak ihlallerinde Volkswagen'in de sorumluluğunun olduğunu vurguladılar.

İstanbul Tuzla'da kurulu olan ve araba şirketlerine koltuk üretimi yapan CPS Tektsil işçileri, dört yıl boyunca mücadele vererek patronlarına toplu sözleşmeyi imzalattılar ancak patron yeni bir hamle yaptı. İşyerindeki sendikal örgütlülük kırılmayınca ortaklardan Nalan Aydar, sendika düşmanlığı ile bilinen İzmir'deki SF Trade ile yeni ortaklığa gitti ve üretimi bu fabrikaya kaydırmaya başladı. Fabrikadaki işçi sayısı yakın zamanda işçi sayısı 300'lerden 200'lere inerken patron, 1 Şubat 2019 itibarıyla üretimi tamamen sonlandıracağını ve kalan işçileri de çıkaracağını açıkladı.

İşsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya olan CPS işçileri İzmir'e gelerek, SF Trade'nin bulunduğu Ege Serbest Bölge önünde seslerini duyurmaya çalıştı. DERİTEKS üyesi işçiler 3 günlük eylemlerini bugün yaptıkları basın açıklaması ile sonlandırdı. Fabrikalarının kapanmasına ve toplu işçi çıkışlarına karşı mücadeleyi sürdürmekte kararlı olduklarının altını çizen işçiler, üretimin yapıldığı Volkwagen'e de yaşanan sendikal hak ihlallerine karşı harekete geçme çağrısı yaptı.

Açıklamada 'CPS İşçisi Yalnız Değildir', 'Sendika Düşmanı Sf Trade' ve 'Sendika Haktır İşten Atmak Suçtur' sloganları atılırken 'SF Trade-CPS Beraber Yürüdüğünüz Bu Yollarda Beraber Attınız İşçiyi Sokağa', 'SF Trade-CPS İşçileri Sendikasızlaştırmada Birleşti' ve 'SF Trade-CPS Ele Ucuz ve Sendikasız İşgücü Şahane' dövizleri taşındı. Ayrıca İngilizce pankart ve dövizler de taşındı.

'İZMİR'DE DE TÜRK-İŞ VAR'

Eyleme DERİTESK'e üye İzmir'deki fabrikalardan işçiler, Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım, Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş, Tez Koop-İş, Hava-İş, Tekgıda-İş, Güvenlik-İş, Toleyis, DİSK/Gıda-İş Sendikası'nın temsilcileri, TEKSİF üyesi Hugo Boss işçileri ve Emek Partisi üyeleri de katıldı.

İlk sözü alan Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım "CPS'nin işleri İzmir'e kaçırmasının anlamı yok, burada da Türk-İş var. Ekmeğinize sahip çıkmak için bu soğukta İzmir'e geldiniz. Sizleri kutluyorum. Fabrikanızda yaşanan uluslararası sendikalara taşıyacağız" dedi.

SF İŞÇİLERİNE ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Basın açıklamasını okuyan DERİTEKS Genel Teşkilat Sekreteri Ayhan Yanılmaz CPS yönetimini sendikal haklara saygı duymaya çağırdı. SF Trade işçilerine de örgütlenme çağrısı yapan Yanılmaz "Üretimini yaptığı büyük otomobil markaları sizlere bu ayrıca tanımaktadır. Bu hak hiç bir şekilde engellenemez. DERİTEKS olarak her zaman yanınızdayız ve sendikal haklarınızı koruyabilmek için takipçisi olacağız" dedi.

'VOLKSWAGEN DE ONAY VERDİ'

Asıl müşteri olan Volkswagen'in de CPS'deki hak ihlallerinden sorumlu olduğunu dile getiren Yanılmaz "Volkswagen üretimin taşınmasına onay verdi. Sendikal düzene geçtikten sonra kalite ve verimde yaşanan artışa rağmen siparişlerin kaydırılması kabul edilebilir değildir. Volkswagen'i kendi etik kurallarına ve işçilerin toplu sözleşmesine saygı duymaya ve harekete geçmeye çağırıyoruz. Toplu çıkışları kabul etmiyor, işçilik alacaklarının garanti altına almayı kabul etmiyoruz" dedi.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Yanılmaz şunları söyledi "İşçilerin sokağa terk edilmesine izin vermeyeceğiz. İşçilerin iş güvencesi sağlanana ve toplu çıkışlar durdurulana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Taleplerimizi her platformda dile getirmeye devam edeceğiz". (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'nin Kahramanmaraş adayı Ali Öztunç

SONRAKİ HABER

Trump: John Kelly yıl sonunda görevinden ayrılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa