23 Eylül 2012 08:27

Altın Koza’da barış sesleri

19. Altın Koza Film Festivali Büyük Ödül Töreni TÜYAP Fuar Alanı’nda gerçekleşti. Sunuculuğunu Zuhal Olcay ve Mahir Günşiray’ın yaptığı organizasyonda “En iyi film ödülü" ve "En iyi senaryo" ödülünü Yönetmenliğini Zeynel Doğan ve Orhan Eskiköy'ün yaptığı

Altın Koza’da barış sesleri
Paylaş


''Babamın Sesi'' filminin yönetmeni Orhan Eskiköy, kendisinin barış filmleri yaptığını, 3 yıl önce burada ''İki Dil Bir Bavul'' ile Yılmaz Güney Özel Ödülü aldıklarını belirterek, ''O zaman bir barış iklimi vardı ülkemizde, konuşmaya ve birbirimizi anlamaya başlamıştık. Şimdi yeniden geri sarmaya başladı kaset ve bir hatırlatma yapmak istiyorum hükümete; 3 yıl önce sinemacıları bir araya toplayıp, 'Bu barışa nasıl katkı sunacaksınız' diye sorduğunda, sinemacıların vereceği tek cevap film yapmaktı. Biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Lütfen siz de üzerinize düşeni yapın ve verdiğiniz sözleri tutun'' diye konuştu.

‘ÖDÜLÜ BARIŞI BEKLEYEN ANNELERE ADIYORUM’

Zeynel Doğan ise, kendisinin Diyarbakır'da yaşadığını, burada askeri bir hava üssünün bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti: ''Bizde savaş uçakları çok kalkar. Kent büyük bir gürültü ile çoğu sabah uyanır ve her savaş uçakları sıraya girip uçmaya başladığında anneler vardır pencerenin önüne koşarlar büyük bir kaygıyla. Benim annem de her sabah televizyonu açar, 'barış olmuştur' diye hep bir heyecanı vardır. 'Bugün bir şeyler olacak, memlekette bir şeyler düzelecek' diye. Her sabah aynı heyecanla açar. Ben ödülü Diyarbakır'da barışı bekleyen annelere adıyorum."

''Şimdiki Zaman'' filmiyle Yılmaz Güney Ödülü'nü alan Belmin Söylemez ise çok onur duyduğunu, özellikle Yılmaz Güney adına verilen bu ödülü almanın kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti.

Adana İzleyici Ödülünü ise Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz ve Türkan Şoray birlikte verdi. Aldırmaz, bütün sanatçılara ve kendilerine destek veren sanat dostlarına teşekkür etti.

‘DURDURUN ŞU KAVGAYI ŞU KAN AKMASIN’

Ödülünü Türkan Şoray'ın elinden alan ''Lal Gece'' filminin yönetmeni Reis Çelik, bir değere sahip çıkacak şeyin insanlar olduğunu, halkı halk yapanın öncelikle kadınlar ve anneler olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: ''Analardır adam eden adamı deriz ama bu ülkede bir türlü adam olmadık, hep kadınları ağlattık, hep bu analarımıza gözyaşı döktürdük. Dağdakinin, şehirdekinin, yahu biz ne zaman analara gözyaşı döktürmeyeceğiz. Durdurun şu kavgayı şu kan akmasın. Biz sanatçılar olarak dağda mı yatmamız gerekiyor, aşağı mı inmemiz gerekiyor. Biz gidelim, biz siper olalım. Durdurun artık durdurun. Politikacılar oy kaygısından dolayı eğer bu ülkenin gözyaşlarına anaların ağlamasına göz yumup, küçük hesaplar yapıyorlarsa film çekmeyi de sanat yapmayı da bırakalım, her şeyi bir kenara koyalım.''

En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü alan İlyas Salman ise Ahmet Arif'in ''Yalnız Değiliz'' adlı şiirinden satırlar okuyarak, ''Bence yüzlerce bin yıldır evrimleşen insan bu ödülü bu filme verecekti. Niye biliyor musunuz bu ödülün içindeki beyaz pamuk, Zonguldak'ta yer altında maden çıkartan, alınlarında ter, suratı kara işçilerin beyazlaşmış halidir'' dedi.

‘BARIŞ VE KARDEŞLİK GELİNCE MUTLU OLACAĞIZ’

En İyi Yardımcı Erkek Ödülü'nü alan Menderes Samancılar da Adana'da ödül almanın kendisi için önemli olduğunu, bu ödülü alarak en iyi olmadığını belirtip, ''Birini seçeceklerdi piyango bana vurmuş. Bu ödülü aldım çok mutluyum. Ancak, ülkemize barış ve kardeşlik ne zaman gelirse hepimiz o zaman mutlu olacağız'' diye konuştu.

Yarışmanın jüri üyeliklerini yönetmen Ferzan Özpetek'in başkanlığında, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, müzisyen Hasan Saltık, öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver, oyuncular Nejat İşler ile Nurgül Yeşilçay ve yapımcı Zeynep Özbatur Atakan yaptı.


ÖDÜLLER

Törende, En İyi Film Ödülü'ne layık görülen ''Babamın Sesi'' adlı film ''En İyi Senaryo'' ödülünü de alarak geceden iki ödülle ayrılırken, Pelin Esmer'in yönettiği ''Gözetleme Kulesi'' filmi ''En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'', ''En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'', ''En İyi Kadın Oyuncu'', ''En İyi Görüntü Yönetmeni'' ve ''En İyi Yönetmen'' ödüllerini aldı.

İnan Temelkuran ve Kristen Stevens imzalı ''Siirt'in Sırrı'' filmi de ''Jüri Özel Ödülü''nün yanı sıra ''En İyi Kurgu'' ve ''Jüri Özendirme'' ödüllerini aldı. Festivalde yönetmen Belmin Söylemez'in ''Şimdiki Zaman'' adlı filmi de ''Yılmaz Güney Özel Ödülü'' ile ''SİYAD En İyi Film'' ve ''Film Yön Jüri Özel Ödülü''ne layık görüldü.

Oyuncu İlyas Salman'a ''En İyi Erkek Oyuncu Ödülü''nü kazandıran Reis Çelik'in ''Lal Gece'' adlı filmi ''Adana İzleyici Ödülü''ne de layık görüldü.

Tören de Yeşim Ustaoğlu'nun ''Araf'' filmi ''Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü'', ''Türkan Şoray Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü'', ''En İyi Sanat Yönetmeni'' ödülünü aldı, Zeki Demirkubuz'un yönetmenliğini yaptığı ''Yeraltı'' filmi ise 2 ödüle layık görüldü.

Gece verilen ödüllerin listesi şöyle:

-Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü: Barış Hacıhan

-Türkan Şoray Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü: Neslihan Atagül

-En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan

-En İyi Kurgu Ödülü: Öner Biberkökü-İnan Temelkuran-Kristen Stevens

-En İyi Müzik Ödülü: Ödüle değer eser bulunmadı

-En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü: Menderes Samancılar

-En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü: Laçin Ceylan - Nihal Yalçın

-En İyi Erkek Oyuncu Ödülü: İlyas Salman , Engin Günaydın

-En İyi Kadın Oyuncu Ödülü: Nilay Erdönmez

-Jüri Özendirme Ödülü: Evin Demirhan

-SİYAD En İyi Film Ödülü: Şimdiki Zaman

-Film Yön Juri Özel Ödülü: Şimdiki Zaman

-Film Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Erden Kıral

-En İyi Görüntü Yönetmeni: Özgür Eken

-En İyi Senaryo Ödülü: Orhan Eskiköy

-En İyi Yönetmen Ödülü: Pelin Esmer

-Jüri Özel Ödülü: Siirt'in Sırrı

-Adana İzleyici Ödülü: Lal Gece

-Yılmaz Güney Özel Ödülü: Şimdiki Zaman

-En İyi Film Ödülü: Babamın Sesi

ÖNCEKİ HABER

Suriye sınırına askeri sevkıyat

SONRAKİ HABER

Müzikal gizi ifşa etmeye yardımcı olan bir iz sürücü: ‘Secret OF İstanbul’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...