08 Aralık 2018 10:35

KAOB'dan Umuttepe’ye yapılması planlanan katı atık tesisine tepki

Kocaeli Akademik Odalar Birliği, belediye tarafından Umuttepe’ye yapılması planlanan katı atık yakma tesisi projesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Akademik Odalar Birliği (KAOB), Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Umuttepe’ye yapılması planlanan katı atık yakma tesisi projesinde gelinen son noktayı tartıştı. Mimarlar Odası Taş Bina’da yapılan açıklamada tesisin İzmit'e çok büyük zararı olacağı söylendi ve "Hiçbir zihniyet ülkesine bu kötülüğü yapmaz" ifadeleri kullanıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2018/437 sayılı kararıyla Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi'nin kuzey doğusunda kalan 205 dönüm ormanlık alanın, katı atık yakma tesisinin yapılacağı yer olarak belirlenmesi üzerine projeye tepki gösteren KAOB, katıldıkları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısında tartışılanları aktardı.

'TESİSİN İZMİT'E ÇOK BÜYÜK ZARARI OLACAK'

Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı ve Orman Yüksek Mühendisi Dr. Mustafa Zengin’in katıldığı toplantıda yetkililerin konudan bihaber olduğu ifade edildi. Toplantıda cevaplanması gereken 8 soru sorulduğunu ancak bugüne kadar net bir cevap alınmadığı dile getirildi.

Ağdacı, 2016 yılından beri gündemde olan bu tesisin ÇED toplantısının bile doğru düzgün yapılmadığını, halkın toplantı salonuna alınmasında zorluklar çıkarıldığını ve belediye personelinin 'Eğitime götürüyoruz' denilerek toplantıya getirildiğini aktardı.

Ağdacı, “Bakanlığa bu konu ile ilgili tutanak hazırladık ancak okumadılar. Bahaneleri ise halkın bu konu ile ilgili bilgilenmek istemedikleriymiş” dedi.

Yapılması planlanan tesis alanının yanında Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (İSU) su tesisleri olduğunu, egemen rüzgarların yönü gibi etmenlerin tesis yapılmasında dezavantaj olduğunu ve İzmit’e çok büyük zararı olacağını dile getirdi. Ağdacı, “ÇED raporunda kül atıklarını depolamak için yer yok gözüküyor ancak projede var. Hiçbir zihniyet ülkesine bu kötülüğü yapmaz” diye konuştu.

'20 BİN AĞAÇ KESİLECEK'

Ağdacı’nın ardından konuşan Orman Yüksek Mühendisi Dr. Mustafa Zengin ise tesisin yapılacağı sahanın orman alanı olduğunu ve birçok ağaca ev sahipliği yaptığını belirtti.

Zengin, “Yetkililer bu alanın maki olduğunu iddia ediyor, bölgede sadece tavşanları yaşadığını söylüyorlar” diye konuştu. Tesisin planlandığı alana yapıldığı takdirde 20 bin ağacın kesileceğini dile getiren Zengin, "Biz Kocaeli halkı, çöpümüzün ortada kalması yanlısı değiliz. Elbette tesisler yapılmalı ama bu şekilde değil” dedi.

YANIT İSTENEN SORULAR

İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplantısında Orman Yüksek Mühendisi Dr. Mustafa Zengin ve Çevre Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Sait Ağdacı’nın yönelttiği sorular ise şöyle:

■ Siz Kocaeli’nde çıkan Tüm çöpleri geri dönüşüme tabi tutmadan yakmayı mı düşünüyorsunuz?

■ Büyükşehir Belediyesinin geri kazanım konusunda bir eylem planı var mı?

■ Entegre katı atık yönetim hiyerarşisindeki aşamalar göz önüne alındığında atıkların yarısı geri kazanılabildiğine göre bu kadar büyük kapasiteli tesise gerek var mı?

■ Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu tesisin imtiyaz usulü yapım sözleşmesinde herhangi bir günlük çöp taahhüdünde bulunacak mı?

■ Bu tesise Kocaeli dışından atık getirilip yakılacak mı?

■ Kocaeli’de yapılacak olan tesis Avrupa’dan örnek gösterilen bu tesisin aynısı olacak ise neden 30 dönüm değil de 205 dönüm alana gerek var?

■ Depolama alanında biriktirilecek küllerin nihai bertarafı ne şekilde yapılcaktır?

■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi günlük 17 bin 500 ton çöpü taşımayı göze alarak kentten bu denli uzağa bu tesisi yaparken biz neden kentin tepesine bu tesisi yapmak zorundayız? (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mezopotamya Kültür Merkezi 27. yılını kutluyor

SONRAKİ HABER

Havalimanı işçileri davasının anatomisi: Beşi bir yerde kapitalizm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...