08 Aralık 2018 10:43

Mezopotamya Kültür Merkezi 27. yılını kutluyor

Kürt dili, kültür ve sanatı yolunda Türkiye’deki ilk kurum olan Mezopotamya Kültür Merkezi 27. yılında.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Kürt dili, kültür ve sanatı yolunda Türkiye’deki ilk kurum olan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) baskı, yasaklamalar, ağır bedellerle dolu ömrünün 27’nci yılında. 27 Eylül 1991 tarihinde aralarında Kürt Bilgesi Musa Anter, İsmail Beşikçi ve Ali Temel’in de bulunduğu bir grup aydın ve sanatçı tarafından İstanbul’da kuruldu. 

MKM o günden bugüne Kürt kültürü ve sanatı üzerindeki baskı, asimilasyon, inkar  politikalarına karşı “özgür yaşam, devrimci sanat” perspektifiyle çalışmalarını sürdürüyor. Tiyatro, sinema, müzik, halk dansları, çağdaş dans gibi sanatın çeşitli dallarında çalışma yapan MKM, Mezopotamya, Anadolu ve Ortadoğu halklarının sesi, dili ve rengi olma misyonunu yüklendi. OHAL’in ilanından sonra Adana, Mersin, İzmir, Antep, Urfa ve çok sayıda ilde MKM’ye bağlı faaliyet yürüten birçok dernek kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile kapatıldı. 

MKM, bugün Bostancı Gösteri Merkezinde düzenleyeceği etkinlik ile 27’nci yılını kutlayacak. “Bi hev re” (birlikte) şiarıyla düzenlenecek olan gecede, sanatçılardan Mizgîn Tahir, Yelda Abbasi, Ferhat Tunç, Arhat, Deniz Esmer, Ferit Elalmış, Gulen Xerzan Çiya, Koma Çiya Genim, Mervan Tan, Nurcan Değirmenci, Nurhak Kılagöz, Ruken Yılmaz, Serhat Kural, Talat Yeşil ve Weysî Ermiş sahne alacak. Yine dengbejler ile Mezopotamya Dans, Teatra jiyana Nu, Mezopotamya sinema da eserleriyle gecede olacak. 

‘27 YILLIK BİR YOLCULUK’

MKM’nin kuruluşundan bu yana geçen süreyi “bir yolculuk” olarak tanımlayan kurumun çalışanlarından Nurcan Değirmenci, “Bu yolculukta çok önemli isimler yer aldı. Amed’de, Botan’da, Serhat’ta, Çukurova’da birçok şubesi açıldı. Gençlerin kültür ve sanat ile buluşmasını sağladı. Gençler kendi kültürleri ile buluştu” şeklinde konuştu. Diğer kentlerde kendilerine bağlı faaliyet yürüten derneklerin kapanmasının yüklerini daha da arttırdığını söyleyen Değirmenci, sadece İstanbul’da değil her yerde bulunan gençlere de ulaşmak istediklerini ancak bu baskı ortamında bunun zor olduğunu belirtti. Değirmenci, birlikte mücadele etmenin önemine de dikkat çekerek, “Yalnız şu da bir gerçek ki birlikten güç doğar. Birlikte hareket edersek, var olan yönelimleri bertaraf edebiliriz” dedi. 

‘KÜRT KÜLTÜRÜ İÇİN ÖNEMLİ BİR ROL ALDI’

MKM’nin kuruluşunun Kürt kültürünün gelişmesinde önemli bir rol aldığını belirten Sinemacı Veysi Altay, MKM’nin kurulduğu günden bu yana Kürt kültür ve sanatının gelişmesini istemeyenlerin baskısına maruz kaldığını söyledi. 

Her şeye rağmen MKM’nin kurulduğu günden bu yana çok önemli çalışmalara imza attığını hatırlatan Altay, “Onlar bizi yok saydıkça biz kültürel çalışmalarla kendimizi daha görünür kıldık. 27’nci kuruluş yıl dönümü de bu anlamda daha büyük bir anlam kazanıyor. Onun için herkesi bu etkinliğimize davet ediyorum” ifadelerini kullandı. 

‘TOHUMLARINI SAÇTI’

Teatra Jiyana Nû Oyuncusu Rugeş Kırıcı da, MKM’nin 1991 yılında özellikle Kürt kentlerinden göçlerin çok yoğun olduğu bir dönemde açıldığını hatırlatarak, “Asimilasyonun dorukta olduğu bir dönemde açıldı. 27 yıldır varlığını koruyor. Tohumlarının saçar gibi saçıldı. Birçok kentte oluşumları kuruldu. Kürt kültür ve sanatı için çok önemli bir yerde durdu” dedi. “Bi hevra” sloganı ile yapacakları konserin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Kırıcı, “Bugüne kadar yaptığımız bütün etkinlikleri halk sahiplendi. Bu gecemizi de halkımız en güçlü şekilde sahiplenecektir” şeklinde konuştu. (İstanbul/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bizim için şampiyon: At koşar, aşk ve iyilik kazanır

SONRAKİ HABER

KAOB'dan Umuttepe’ye yapılması planlanan katı atık tesisine tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...