08 Aralık 2018 06:47

İlk 9 ayda 257 kişiye hayvan hakları ihlalinden para cezası verilmiş

Bakan Bekir Pakdemirli, 2018 yılın ilk 9 ayında hayvan hakları ihlali yapan 257 kişiye idari para cezası uygulandığını açıkladı.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/EVRENSEL

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son zamanlarda basına da sık sık yansıyan hayvan hakları ihlalleriyle ilgili olumsuzluğu, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Ömer Fethi Gürer önergesinde, ülkemizde sokak hayvanlarına karşı acımasız saldırganlıkların son zamanlarda arttığına dikkat çekerek, “Kaç ilde hayvan barınağı vardır? Kaç hayvan koruma altındadır? Aşılanan sokak hayvan sayısı kaçtır? Kaç hayvan hastanesi vardır? Son on yılda kapanan hayvan hastanesi sayısı kaçtır? Sokak hayvanlarına saldırı nedeni ile 2017 ve 2018 yıllarında hakkında işlem yapılan kişi sayısı kaçtır?​” şeklinde sorular yöneltti.

Önergeye yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, 79 ilde toplam 86.500 hayvan kapasiteli 234 adet hayvan barınağı bulunduğunu belirterek, “ 2017 yılında 233.098, 2018 yılı Eylül ayı itibariyle ise 111.913 sahipsiz hayvan kısırlaştırılıp aşılanarak rehabilite edildikten sonra alındığı ortama bırakılmıştır” açıklamasında bulundu.

GEÇEN YIL 493 KİŞİ CEZA ALDI

Hayvan hakları ihlallerinden 2017 yılında 493 kişiye idari para cezası uygulandığını açıklayan Bakan Pakdemirli, 2018 yılında Eylül ayı itibariyle ise idari para cezası verilen kişi sayısının 257 olduğunu bildirdi.

Hayvan hastanelerinin, 21.12.2011 tarihli ve 28149 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Hayvan Hastaneleri Yönetmeliği" kapsamında ruhsatlandırıldığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, halen faaliyette olan ruhsatlı 51 adet hayvan hastanesi bulunduğunu belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, “Son 10 yıl içerisinde toplam 8 adet hayvan hastanesi, sahiplerinin talepleri doğrultusunda ruhsatları iptal edilerek kapatılmış olup, yeni açılanlar nedeniyle hayvan hastanesi sayısında herhangi bir azalma görülmemektedir” ifadelerini kullandı.

GÜRER: HAPİS CEZASI DA VERİLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, özellikle son yıllarda hayvanlara yönelik insanlığa sığmayacak eziyetlerin yapıldığının kamuoyuna yansıdığını belirtti. Ömer Fethi Gürer, “Hayvan hakları ihlalleriyle ilgili görüntüler basına da sık sık yansıyor. Bu konuda idari para cezası uygulamanın yanında eğitici çalışmalar da gerekli. Hapis cezalarını artırıcı düzenlemeler gerekiyor. Dünya tüm canlıların ortak yaşam ve kullanım alanı. Hayvana eziyet ve kötü muamele insanlıkla bağdaşmaz. Sosyal medyaya yansıyan, kamuoyunun gözleri önünde olanın dışında da ciddi hayvan hakları ihlalleri var. Bu anlamda yeni düzenlemeler de bir an önce sağlanmalıdır. Hayvana şiddet insanlık suçu olduğu gibi hayvana şiddette kabul edilemez” şeklinde değerlendirmede bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Marmara Bölgesinde sıcaklıklar artacak

SONRAKİ HABER

CHP’de İstanbul için adı geçen Ekrem İmamoğlu aday gibi konuştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...