08 Aralık 2018 06:36

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu: Asgari ücret en az 2500 TL olmalı

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu insanca yaşanabilir bir asgari ücret için imza kampanyası başlattı.


Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu asgari ücret için imza kampanyası başlattı. “Türk-İş ve DİSK olmak üzere bütün Konfederasyonları emekçilerin acil talepleri için birleşmeye ve mücadeleye çağırıyoruz” diyen Aliağa Emek ve Demokrasi güçlerinin başlattığı kampanya hafta sonu boyunca sürecek.

Asgari ücret görüşmeleri hakkında Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasında platform adına açıklamayı Genel-İş 5 Nolu Şube Aliağa Belediyesi İşyeri temsilcisi Sinan Uğur okudu. Uğur, milyonlarca emekçinin açıklanacak asgari ücret rakamını beklediğini belirterek, “İşverenlerin asgari ücretin hep en ‘asgari’ düzeyde tutulmasını istediklerini biliyoruz. Zaten komisyonda işveren temsilcilerinin bulunmasına da şiddetle karşıyız. Devleti yönetenlerin yaptıklarına bakıldığında da maalesef ki emekçiden değil hep işverenlerden yana kararlara imza atıyorlar” dedi.

'YAPILAN ZAMLARA DA SESSİZ KALAMAYIZ'

İşsizlik fonunun yağmaya açılmadığını, Bireysel Emekliliğin zorunlu hale getirildiğini ve elektriğe, doğalgaza, temel tüketim mallarına peş peşe zam yapıldığını ifade eden Uğur “Bizler tüm bunlara sessiz kalamayız. Asgari ücret temel bir ücrettir. Tüm çalışma yaşamında çıtayı belirler. On milyonu bulan asgari ücretle çalışanların yanı sıra, daha yüksek ücret alan sendikalı sendikasız bütün işçilerin ve memurların ve emeklilerin de çalışma koşullarına asgari ücret doğrudan etki etmektedir” diye konuştu.

‘ASGARİ ÜCRET EN AZ 2500 OLMALI’

Gerçek enflasyon rakamlarının yüzde elliyi bulduğunun altını çizen Uğur, “Enflasyon ve dövizdeki artışın gelirimizde yarı yarıya bir düşüş yaşattığı ortada. O halde; Asgari ücret acilen vergi dışı bırakılmalı ve en az 2500 TL olarak açıklanmalıdır. Artan gelir vergisi uygulaması işçilere değil patronlara uygulanmalı, işçilerden kesilen gelir vergisi oranı yüzde 15’te sabitlenmelidir. Emekli maaşında katsayı tekrar eski seviyesine yükseltilmeli, en düşük emekli maaşı da 2500 lira olarak açıklanmalıdır” dedi.

Uğur son olarak talepleri sıralayarak, “Çalışma saatleri haftada 35 saate düşürülerek, yeni istihdam olanakları yaratılmalı, işsiz kalan herkese çalışma sürelerine bakılmaksızın bu süre boyunca işsizlik maaşı ödenmeli, işsizlik fonu bunun dışında hiçbir yere kaynak olarak aktarılmamalıdır. Eğitime, sağlığa ayrılan bütçe şimdi yapıldığı gibi kısıtlanmamalı, tam tersine halkın ihtiyaçlarını önceleyen bir bütçe hazırlanmalıdır” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Lena Chamamyan İstanbul’da konser verdi, hayranlarıyla buluştu

SONRAKİ HABER

Manu Chao’dan River Plate-Boca Juniors finaline şarkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...