08 Aralık 2018 05:02

AKP, yerel seçimde 6 il ve 60 ilçede MHP’yi destekleyecek

AKP ile MHP'nin yerel seçim ittifak formülünün 'büyükşehir ittifakı yapılan iller' ile 'ilçe ittifakı yapılan iller' olarak iki ayrı ayağı var.

Fotoğraf: Kayhan Özer/DHA

Paylaş

AKP ile MHP arasındaki yerel seçim ittifakının genel hatları ortaya çıktı. Buna göre AKP, MHP’ye 6 il ile 2014’te sahip olduğu 60’tan fazla ilçede destek vermeyi planlıyor.

Hürriyet’in haberine göre 30 büyükşehir içinde, MHP’nin aday çıkarmayarak AKP’yi destekleyeceği iller Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum ve Denizli. AKP’nin MHP’yi destekleyeceği iller ise Adana, Mersin, Manisa, Aydın, Muğla ve büyükşehir olmayan ancak Devlet Bahçeli’nin memleketi olması sebebiyle MHP için önem arz eden Osmaniye.

MHP’nin 2014’te yerel seçiminde aldığı ilçelerde AKP, MHP’yi destekleyecek ve aday çıkarmayacak. Buna karşılık MHP de ilin diğer ilçelerinde aday çıkarmayacak. Formül, büyükşehir adayı AKP’ye bırakılan iller için de aynı şekilde uygulanacak. AKP, bu illerde, Ankara’da 2 veya 3, İstanbul’da 2 veya 3, Adana’da 8, Aydın’da 3, Manisa’da 6, Mersin’de 7, Osmaniye’de 9, İzmir ve Denizli’de de birer ilçeyi MHP’ye bırakacak.

AKP’nin İstanbul’da vereceği ilçeler 2014 hesaplamasının dışında. Çünkü MHP’nin İstanbul’da 2014’te aldığı ilçe bulunmuyor.

30 büyükşehir arasında olan diğer illerde ise sadece ‘ilçe ittifakı’ yapılacak. İki partinin ayrı ayrı büyükşehir adayı çıkardığı bu illerdeki ilçe ittifakında, 2014 yerel seçim sonuçlarına bakılacak. İki partinin aldığı ilçeler paylaşılacak. Diğer parti, o ilçede aday çıkarmayacak. Bu büyükşehirlerden 2014 yerel seçim sonuçlarına göre, Afyonkarahisar’da 12, Antalya, Balıkesir, Denizli, Gaziantep, Hatay, Kayseri ve Konya’da birer ilçe MHP’ye bırakılacak. MHP de diğer ilçelerde aday çıkarmayacak ve AKP’nin adayını destekleyecek. Muhalefetin elinde olan ilçelerde ise ittifak partilerinden en çok oyu alan partinin adayı desteklenecek. Muhalefetin sahip olduğu ilçelerin paylaştırılması durumunda bu sayı artabilecek.

DİĞER İLLER VE MECLİSLER

İttifak görüşmelerinde zaman zaman tartışılan belediye meclis üyeliklerinde iş birliğine gidilmesi formülünden ise vazgeçildi. Her parti, kendi meclis üyeleri ile seçime girecek. AKP ve MHP’nin kendi listesi ile seçime girmesiyle Türkiye genelindeki oy oranlarının belirlenmesi amaçlanıyor. Bazı yerlerde, belediye başkanının bir partiden, belediye meclisinin çoğunluğunun diğer ittifak partisinden olması gibi sonuçlar da çıkabilecek. Geri kalan ve büyükşehir olmayan 51 ilde ise ittifak yapılmayacak. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Konya'da otomobil, polis aracına çarptı: 1 polis hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Trump'tan eski bakanı Tillerson'a 'Aptal' ve 'Tembel' hakaretleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa